Din 2020 se poate schimba proba practică pentru permisul auto. Polițistul nu va mai fi în mașina – VIDEO

Din 2020 se poate schimba proba practică pentru permisul auto. Polițistul nu va mai fi în mașina - VIDEO
Publicat: 28/11/2019, 19:55

Principala schimbare pe care ar putea întâmpina persoanele care vor să obțină carnetul de șoferi este cea de la proba practică la care polițistul nu va mai participa.

Se pare că schimbarea ar putea fi implementată cu ajutorul companiei Microsoft care are în dezvoltare aplicația HAMS (Harnessing AutoMobiles for Safety).

Aceasta ar putea deveni înlocuitorul „tehnologic” al polițistului întrucât poate analiza candidatul și „comportamentul lui auto” cu ajutorul unor parametri prestabiliți.

Aplicația va stoca și analiza comportamentul auto al cursantului în timpul mersului, în intersecții, la parcare sau în situațiile de acordare de prioritate.

Aplicația poate fi folosită pe telefoanele de tip smartphone, ceea ce presupune localizarea prin GPS, precum și înregistrarea video. În plus, acestea trebuie montate pe parbriz prin intermediul unui giroscop.

„Folosim dispozitive cu senzori pentru a construi un mediu virtual pentru mașini. Obiectivul este cel de monitorizare a stării șoferului, dar și modul în care este condusă mașina în condițiile de drum în care se află”, au explicat reprezentanții Microsoft.

Se pare că aplicația trebuie să aibă acces la ambele camere video ale telefonului pentru a înregistra și analiza traseul parcurs de cursant, apoi „cu ajutorul giroscopului și acceșerometrului, sotfware-ul poate citi datele telemetrice și poate astfel analiza reacțiile șoferului”, au menționat specialiștii.

Unul dintre avantajele utilizării unei astfel de aplicații ar putea fi corectitudinea în evaluarea probei.