Directorul demis al „laserului de la Măgurele” este contestat din interiorul institutului. Ce spune unul dintre adversarii academicianului Zamfir

Directorul demis al „laserului de la Măgurele” este contestat din interiorul institutului. Ce spune unul dintre adversarii academicianului Zamfir
Povestea superlaserului de la Măgurele, cel mai puternic din lume. Academicianul Nicolae Zamfir: „În cercetarea din România cea mai mare problemă e finanțarea”. Foto: ELI NP Facebook
Publicat: 18/08/2020, 09:50
Actualizat: 06/04/2021, 16:53

Unul dintre contestarii academicianului Nicolae Zamfir de la IFIN (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică si Inginerie Nucleara Horia Hulubei), Dan Filipescu, a transmis o scrisoare deschisă academicianului Nicolae Zamfir după demiterea acestuia de la conducerea institutului. Scrisoarea a fost transmisă și publicației GÂNDUL, ca urmare a  redactării articolelor în legătură cu demiterea academicianului de la cârma institutului. Contestarul susține că situația din interiorul institutului fusese deja prezentată Ministrului Educației, Monica Anisie.

„Domnule Zamfir, În primul rând, țin să reamintesc tuturor două acțiuni exteme, de o foarte mare gravitate, nemaiîntalnite în istoria acestui institut, pe care dumneavoastră le-ați intreprins la începutul acestui an: intenția de a desfiinta Departamentul de Fizica Nucleara (DFN) si desfiintarea Consiliului Știintific (CS) al IFIN-HH.

Mai mult, in perioada în care ne amenintati ca ne veți desfiinta departamentul, pentru motivul real că membrii DFN semnaseră în marea lor majoritate un protest ca reacție la intenția dumneavoastră de a-l destitui pe Nicu Mărginean din funcția de Șef al DFN, nu pot sa uit momentul in care ne-ati spus raspicat in sala de seminar: ”vă dau afară, mă dați în judecată si câștigați peste doi ani! Vă plătesc salariile din urmă, dar ce faceți în acești doi ani?!”

Din dorința dumneavoastră disperată de a-l elimina cu orice preț pe Nicu Mărginean, dorință nejustificată din punctul meu de vedere, au căzut victime colaterale și alti angajati IFIN-HH complet nevinovati: Andreea Suvaila, Dorina Aranghel, Tiberiu Sava. Cu un în urmă, biata Andreea Suvaila nu a făcut decât să ceară în scris lămuriri pentru că prin masura luată atunci de dvs. și dl. Popescu, ea a considerat că i s-a luat ceea ce i se cuvenea.

A fost normală reacția dumneavoastră și a domnului Popescu de a merge peste ea în birou ca să o amenințați? Apoi, Andreea a apelat la justiție, pentru că în continuare ea considera că i s-au știrbit drepturile. Da domnule Zamfir! Poate că vine ca un șoc pentru dumneavoastră, dar pentru că România este o țară în care justiția este una dintre puterile statului, independența, avem dreptul să recurgem la ea atunci când considerăm ca ni s-au încălcat drepturile”, se arată în scrisoarea trimisă redacției GÂNDUL.

În continuare, contestatarul academicianului Zamfir, Dan Filipescu invocă o scrisoare deschisă trimisă în aprilie academicianului Nicolae Zamfir.

A urmat scrisoarea deschisă a domnului Trache din 21 Aprilie, o consecință absolut normala împotriva abuzului dumneavoastră deneimaginat într-o țară liberă, acela de a anula niște alegeri desfășurate conform regulamentului în vigoare, doar pentru ca nu ați fost mulțumit de rezultat. Merita sa citez un pasaj important din scrisoarea domnului Livius Trache: „Ați transformat in ultimele luni o luptă surdă si absurdă împotriva persoanei fostului Președinte CS (dr. N. Marginean) – reales acum poate tocmai datorită acțiunilor dvs – într-o luptă cu cel mai mare departament din institut, Departamentul de Fizică Nucleară (DFN), si mai ales cu tinerii săi! De neînțeles este faptul că cel mai mult vă luptați cu tinerii care sunt in grupul științific din care proveniți si dvs personal!

Acum va luptați cu tot institutul. Pentru ce? L-ați demis pe șeful DFN, nu ați reușit să desființați departamentul;” Cum ați răspuns dumneavoastra? Citez: „am fost extrem de amarat si ingrijorat in momentul in care au fost identificate nereguli serioase in activitatea financiara in ultimii doi ani a departamentelor DFN si DAT  si s-a constatat usurinta cu care s-  tratat responsabilitatea asigurarii unui cadru propice de lucru. Lipsa de responsabilitate si neglijenta din partea conducerii celor doua departamente, modul in care au inteles sa se comporte in sfidarea regulilor si a principiilor de conduita si de lucru in cercetare, mi-au generat o izbucnire care s-a concretizat in reprosuri adresate acestor colegi si nu in amenintari astfel cum in mod exagerat sustineti.

Deci, dumneavoastra, din dorinta de a-l destitui cu orice pret pe N.Marginean din functia de sef al DFN, ati identificat impreuna cu subordonatii dvs. „nereguli serioase in activitatea financiara” a DAT si DFN, apoi ati organizat tot dumneavoastra o Comisie de Disciplina, in care tot subordonatii dvs. au instrumentat cazul cu pricina, i-au gasit vinovati pe sefii DFN si DAT, prin urmare acestia au fost destituiti. Tiberiu Sava – victima colaterala.

Problema e ca dosarul ce contine asa-zisele nereguli financiare nu le-a fost inmanat celor doi acuzati pentru a le permite sa se apera. Consecinta normala intr-un stat de drept: Tibi Sava si Nicu Marginean au apelat la justitie. Iata un link interesant: http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000919830&id_inst=3 Citez din decizie: „Anulează decizia nr. 151/05.03.2020 emisă de pârât (adica de IFIN-HH)”. Adica a fost anulata decizia prin care l-ati destituit (pedepsit) pe Tiberiu Sava. Cum asa? Pai nu era vinovat de „nereguli serioase in activitatea financiara”? Pacat ca Departamentul Acceleratoare Tandem nu mai exista la data acestei decizii. Fusese deja desfiintat de dumneavoastra. Asteptam cu nerabdare decizia din procesul intentat de Nicolae Marius Marginean”, mai arată Dan Filipescu în scrisoare.

Acesta mai susține că pe 10 august, academicianul îi „avertiza pe angajații institutului că INCD-urile vor fi transformate în instituții publice subordonarea ministelor.

„Initial, nu prea mi-a fost clar ce dorea sa transmita cu adevarat mesajul, pentru ca eu vedeam in el mai mult o frustrare a dumneavoastra cum ca riscati sa nu mai aveti control deplin asupra IFIN-HH (ce posturi scoateti la concurs, ce salarii dati, etc.).

Apoi m-a lamurit un prieten despre ce este cu adevarat vorba: „Povestea vine din faptul ca la procesul CS vs CA au fost depuse inscrisuri. Unul dintre inscrisuri este o Hotarare definitiva a Tribunalului Ilfov care spune asa: in procesul privind anularea Hotararii CA privind aprobarea Regulamentului CS la INFLPR, sectia de litigii de munca apreciaza ca Hotararea CA este un act administrativ cu caracter normativ emis de o autoritate publica si se declina competenta catre sectia de contencios administrativ. Sectia de contencios administrativ a constatat ca asa este.

De aici pleaca problema lor pentru ca la procesul CS vs CA IFIN-HH apararea lor consta in faptul ca IFIN-HH nu e institutie publica si Hotararea CA nu poate fi atacata in instanta.”. Deci pe asta va bazati domnule Zamfir? Chiar nu exista Hotararea CA? Apoi a urmat cel mai mare soc pentru mine: Andreea Suvaila a fost data afara din IFIN-HH!!! O tanara inteligenta si foarte muncitoare, care tinea toata contabilitatea DFN. Mama cu copil mic de crescut acasa !Motivul?!!! Ca ar fi transmis judecatorului!!! documente pentru procesul ce il are cu IFIN-HH pe rol, documente care incalca dispozitiile GDPR.Le-a transmis judecatorului domnule Zamfir!

Din acest punct, opinia mea este ca ati depasit orice limita si ati facut un gest complet irational.Eu consider ca in orice stat de drept, pentru o astfel de masura, ati fi fost destituit a doua zi. Date fiind aceasta stare de fapt de o gravitate nemaiintalnita vreodata in institut, domnul Trache a realizat ca este momentul sa se adreseze comunitatii stiintifice internationale”, se mai arată în scrisoare.

”Situația prezentantă Ministrului Anisie”

Dan Filipescu mai arată că „situatia fusese deja prezentata in detaliu in mai multe randuri doamnei Ministru Anisie, deci oricum nu mai era un secret. Atasez scrisoarea trimisa de domnul Trache. Mie nu mi se pare nimic neadevarat din cele scrise in aceasta scrisoare adresata PAC-ului, nu-i asa? E vorba de libertatea de exprimare a opiniei domnule Zamfir!

Desi doamna Ministru Anisie a dat dispozitie sa fie amanate toate anchetele din Comisiile Disciplinare pana la lamurirea situatiei din IFIN-HH, dumneavoastra ati continuat nestingherit. Incredibilul s-a produs, iar un cercetator de calibrul domnului Livius Trache a fost executat in mare viteza in stil Stalinist.

Am fost prezent la punctul de acces al IFIN-ului, cand dupa trecerea prin turnichet dl. Trache a fost supus unei umilinte greu de descris: era asteptat de un angajat de la resurse umane care i-a cerut sa predea cartela de acces. In urmatoarea ora i-a fost inchis si contul de e-mail din institut. Foarte injositor domnule Zamfir!

Intrebat astazi de reporterul de la Digi24 daca ati demis pe cineva, ati declarat ca „unul dintre contestatari a fost demis pentru ca a incalcat grav regulile institutului”, apoi ati schimbat repede subiectul fara sa dati detalii despre ce reguli este vorba mai exact. Va este jena domnule Zamfir ca sa dati detalii presei pentru ce motive demiteti dumneavoastra cercetatori de prestigiu mondial?

Am o intrebare domnule Zamfir: daca as fi scris o scrisoare, pe timpul dictaturii lui Ceausescu, postului Radio Europa Libera, ce pedeapsa credeti ca as fi meritat? Si inca niste intrebari legare de acest subiect revoltator: in ce domeniu este expert domnul Ionel Andrei? Ce contine fisa postului a acestui angajat? Intra in atributiile domniei sale pedepsirea angajatilor IFIN-HH in diversele comisii de Etica si de Disciplina?

Un alt email, de o mare gravitate, in care practic amenintati o parte a membrilor CS, ca nu care cumva sa faca public punctul de vedere al CS referitor la informatiile aparute in mass-media, a fost transmis in data de 24 Iulie. Doua minciuni sunt evidente in acea scrisoare: 1) „despre care Consiliu Stiintific este vorba?” – pai cativa dintre semnatari (Ovidiu Tesileanu, Aurelian Luca, Aurelian Isar) au luat parte la sedinte ale CS. Exista procesele verbale si lista cu prezenta ale acelor sedinte! 2) „Va adresam, inca o data, invitatia la dialog…” INCA O DATA?!!! Asemenea minciuna?!!! Pai a venit pana la institut doamna Ministru Anisie special pentru a initia dialogul, iar dumneavoastra nu ati catadicsit sa ne onorati cu prezenta. Doamna Anisie era clar iritata de aceasta atitudine pe care ati adoptat-o. Si sunt martori care v-au vazut atunci ca erati prezent in institut! Despre ce vorbim?!!!

Legat de problema ELI-NP. Dupa parerea mea, aceasta problema este o pista falsa spre care sunt deviate toate discutiile atat de dumneavoastra cat si de politicieni, atunci cand noi, contestatarii dumneavoastra, dorim sa discutam despre problemele grave enumerate mai sus. Personal, din punctul de vedere al simplului angajat al IFIN-HH, mi-as fi dorit din tot sufletul ca proiectul sa fie finalizat in anul 2018, asa cum era prevazut initial in aplicatie, si apoi ELI-NP sa devina un institut independent din toate punctele de vedere: juridic, financiar, administrativ.

Probabil ca dorinta mea nu este posibila, fapt pentru care, data fiind situatia foarte complicata in care a ajuns acest proiect, si prelungirea pana in 2023!!!, eu consider ca proiectul prezinta un potential pericol pentru IFIN-HH in cazul unui esec. Un exemplu in acest sens il constituie achizitionarea prin procedura directa a serviciilor de mentenanta si operare laseri de mare putere de la sfarsitul anului trecut in valoare de ~30 Milioane de Euro pe omdurata de ~3 ani achizitionate din fonduri proprii ale IFIN-HH.

Faceti de multe ori afirmatia ca angajati din IFIN-HH (chiar membrii ai CS) fac afirmatii despre ELI-NP in necunostinta de cauza. Pai tocmai acest lucru vi se poate imputa domnule Zamfir, ca manager al proiectului ELI-NP. Aceasta „necunostinta de cauza” se datoreaza si politicii de a derula proiectul ELI-NP invaluit in secretomanie.Ca membru al CS, consider ca fiind absolut necesar sa fie discutate in CS detaliile importante, de interes pentru IFIN-HH, inclusiv cele referitoare la proiectul ELI-NP.Inchei acest mesaj prin a afirma ca nimeni nu contesta faptul ca sunteti un cercetator de mare valoare in fizica nucleara. Din pacate,datorita cel putin a actiunilor dumneavostra din acest an, declar ca va dispretuiesc. Contestatar, Dan Filipescu”, conchide acesta.

Demis de Ministrul Educației

Nicolae Zamfir, directorul celui mai mare proiect de cercetare din România – laserul de la Măgurele (ELI-NP), a fost revocat din funcție.Decizia de revocare a lui Nicolae Zamfir de la conducerea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), care implementează proiectul laserului de la Măgurele, a fost luată de ministrul Educației, Monica Anisie. Aceasta a emis un ordin prin care revocă un alt ordin dat tot în timpul mandatului său și prin care era de acord cu prelungirea mandatului deținut de Nicolae Zamfir, scria sâmbătă Edupedu.

În locul academicianului Zamfir a fost numit Nicolae Mărginean, unul dintre principalii opozanții ai lui Nicolae Zamfir.

GÂNDUL.RO a vorbit cu Dragoș Șeuleanu, director executiv al MHTC – Măgurele High Tech Cluster, care ne-a precizat că, academicianul Zamfir a primit vineri un telefon de la Ministrul Educației prin care era informat că deja i s-a semnat ordinul de demitere.

„Ministrul nu i-a transmis niciodată vreun avertisment”

„Doamna ministru l-a contactat telefonic în cursul zilei de vineri pe domnul academician și l-a anunțat că deja i-a semnat ordinul de demitere. Ceea ce este surprinzător este că doamna Anisie nu l-a avetizat niciodată în legătură cu vreo greșeală. Potrivit codului muncii, sancționarea se face treptat. În preambulul hotărârii nu scrie motivul pentru care a fost demis. La ora 14:02 a primit ordinul care intra în vigoare de la ora 14, spune Dragoș Șeuleanu pentru GÂNDUL.RO.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...