Directorul economic al SC Hidro Prahova, audiat la DNA Ploiești, în dosarul lui Herțanu

Directorul economic al SC Hidro Prahova, audiat la DNA Ploiești, în dosarul lui Herțanu
Publicat: 30/06/2015, 10:34

Cătălina Nicoleta Bozianu, care a fost viceprimar al Ploieștiului în perioada 2008 – 2012, fost președinte al organizației municipale PNL Ploiești și care în prezent deține funcția de director economic la SC Hidro Prahova, firmă prin care se derulează contractele de apă și canalizare pe fonduri europene în valoare de 160 de milioane de euro ce fac obiectul unei anchete a DNA, s-a prezentat la DNA Ploiești.

La intrarea în sediul DNA Ploiești, Bozianu, al cărei nume apare în interceptările procurorilor DNA în dosarul cumnatului lui Victor Ponta, Iulian Herțanu, a declarat că în perioada în care au fost interceptate discuțiile dintre ea și fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova Adrian Semcu, inculpat și el în acest dosar, ea era suspendată din funcția de director economic al SC Hidro Prahova, deținând funcția de viceprimar.

Ea a precizat că discuțiile respective vizau teme politice, negând că ar fi vorbit vreodată cu lideri naționali ai PNL despre contractele SC Hidro Prahova.

La ora transmiterii acestei știri, Cătălina Bozianu este audiată ca martor în dosarul lui Herțanu.

Tot marți, este așteptat să ajungă la sediul DNA Ploiești și Dumitru Pantea, fost director al SC Hidro Prahova.

În documentele procurorilor DNA care anchetează dosarul lui Iulian Herțanu apar interceptări între fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova Adrian Semcu și Cătălina Bozianu, în care cei doi invocă numele fostului lider PNL Crin Antonescu.

„Cătălina Nicoleta Bozianu: Am vorbit cu ăsta.

Adrian-Emanuil Semcu: Da?

Cătălina Nicoleta Bozianu: Păi a zis măcar să o rezolve așa…, jumate, adică să-i dea ree.

Adrian-Emanuil Semcu: Aha.

Cătălina Nicoleta Bozianu: Și diseară, când termină acela, că se duce nu știu unde, se mai întâlnesc o dată, pe seară.

Adrian-Emanuil Semcu: Dar nu au dat încă verdictul ăia?

Cătălina Nicoleta Bozianu: Nu, nu.

Adrian-Emanuil Semcu: Dar cât crezi că mai durează? Sau el ce zice?

Cătălina Nicoleta Bozianu: Mă, el zice că deseară ar avea un răspuns mai clar. La 7, nu știu când are întâlnirea, a zis că, cum termină acolo, mă sună iar și dacă e ceva mai mult de vorbit, mâine ori mă duc până la jumatea drumului ori vine el, ori nu știu… ceva de genul ăsta.

Adrian-Emanuil Semcu: Îhî.

Cătălina Nicoleta Bozianu: Cam așa am discutat cu el.

Adrian-Emanuil Semcu: Am vorbit cu tovarășul Crin.

Cătălina Nicoleta Bozianu: Da?

Adrian-Emanuil Semcu: L-am sunat, nu mi-a răspuns și în 2 minute mă sună înapoi. Lejer, foarte așa… Știe de toate dedesubturile lui Ghiță, dar el a vorbit cu Ponta. Și i-a zis «Băi, e problema voastră, la Prahova nu cedez , unul e al nostru. Nu contează care.( n.n. ulterior a fost încheiat contractul cu asocierea formată din SC Grossman Engineering SRL, administrată de cumnatul premierului Ponta Victor Viorel, Herțanu Iulian Cristian, și SC Euro Construct Trading 98 SRL) Și el… tot el zice…: Băi Adi, să fiu sincer și drept, eu cred că ar fi mai important județul, că la Ploiești e Cătălina, e organizația, avem fieful totuși de nivel… nu-mi fac probleme. Dar în județ… Exact gândirea mea. Știi?

Cătălina Nicoleta Bozianu: Da.”

În 18 februarie, Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat preventiv, alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă, în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, executate de firma sa, SC Grossman Engineering Group. În 23 aprilie, Iulian Herțanu a fost plasat în arest la domicliu, în urma unei decizii a instanței supreme. Ulterior, el a fost pus sub control judiciar, pentru evaziune fiscală, deturnare de fonduri europene, constituire de grup infracțional.

În același dosar, au mai fost plasați sub control judiciar deputatul Sebastian Ghiță, deputatul PSD Vlad Cosma și tatăl acestuia, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, directorul de producție al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum și omul de afaceri Liviu Munteanu.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiță, Vlad și Mircea Cosma au sprijinit grupul infracțional din care făcea parte Iulian Herțanu ca să acceseze și să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a rețelei de canalizare din orașul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.

Procurorii susțin că, în perioada 2011 – 2015, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, fost președinte al filialei județene a PSD, a făcut demersuri (intervenții pentru numirea în funcții a unor persoane, obținerea de informații confidențiale – activități derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcționari ai SC Hidro Prahova și a exercitat presiuni (amenințări cu privire la înlocuirea din funcție) asupra directorului general al societății, pentru ca aceștia să atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL – SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea rețelei de canalizare în orașul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuție și efectuarea ilegală de plăți.

„Scopul grupului infracțional astfel format și sprijinit a fost atins, urmărirea penală făcută până la acest moment relevând: deturnarea din cadrul proiectului și însușirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicați în numerar din conturi ale persoanelor juridice și fizice, reprezentând 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, către «partenerii» la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări), sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentând TVA și 1.006.117 de lei reprezentând impozit pe profit)”, arăta DNA.

Proiectul privind extinderea rețelei de canalizare la Comarnic, în valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, însă lucrările, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfârșitul anului trecut.

În dosarul privind fraudarea de fonduri europene, la sfârșitul lunii februarie, au fost audiate la DNA Ploiești atât mama premierului Victor Ponta, Cornelia Naum, cât și sora acestuia, Alexandra Herțanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Cutremur în tenis. HALEP a făcut anunțul: Nu se poate așa ceva
Pasca din copilărie, gust de neuitat. Care e ingredientul secret
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice