DNA: Administratorul Episcopiei Greco-Catolice Oradea, reținut în dosarul primarului din Beiuș

DNA: Administratorul Episcopiei Greco-Catolice Oradea, reținut în dosarul primarului din Beiuș
Publicat: 15/12/2014, 22:57

Primarul Adrian Domocoș, președintele PNL Beiuș, este acuzat de luare de mită, efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția îndeplinită de primar, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, deținerea fără drept a unei arme neletale din categoria celor supuse autorizării și deținerea fără drept a munițiilor, în timp ce Mircea Constantin este cercetat pentru luare de mită.

Inculpații urmează să fie prezentați, marți, la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit procurorilor, în perioada 2011-2014, primarul din Beiuș a pretins și primit, de la o persoană din conducerea Bisericii Greco-Catolice Beiuș, un imobil, proprietatea bisericii, cu titlu de concesiune, pentru o perioadă de 29 ani, în favoarea societății comerciale SC Alge Dom Com SRL Beiuș.
Pentru acest „serviciu”, inculpatul a promis că va ajuta și va susține interesele Bisericii greco-catolice pe raza sa de competență, în sensul că: îi va asigura protecție și o va favoriza, prin neîndeplinirea atribuțiilor de primar, nu va aplica sancțiuni contravenționale pentru fațadele deteriorate ale clădirilor proprietatea unității de cult, situate pe raza municipiului Beiuș, va sprijini Biserica greco-catolică să beneficieze în continuare de scutiri de impozite pentru clădirile proprietatea acesteia.

În perioada iunie-august 2014, Domocoș a pretins și primit de la administratorul Episcopiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică Oradea, Mircea Constantin, un imobil, proprietatea bisericii, printr-un contract de parteneriat pe o perioadă de 25+5 ani, în favoarea aceleiași societăți comerciale pe care o controla, mai arată procurorii.

De data aceasta, edilul, pe lângă faptul că trebuia să nu-și îndeplinească atribuțiile de serviciu, în sensul arătat mai sus, a promis că va elibera o autorizație de funcționare pentru un magazin de comercializare a peștelui, aflat în proprietatea episcopiei.
În perioada 2011-2014, Adrian Domocoș a reprezentat în fapt SC Alge Dom Com SRL Beiuș, desfășurând activități și operațiuni financiare realizate ca acte de comerț, specifice funcției de administrator de fapt al unei societăți comerciale, incompatibilă cu funcția de primar, notează DNA.

Astfel, acesta a negociat în numele firmei, a încheiat și semnat contracte, a achiziționat marfă, a achitat sume de bani aferente, a facturat serviciile prestate și a retras sume de bani din conturile bancare ale societății, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

În plus, la data de 17 septembrie 2014, cu ocazia percheziției domiciliare efectuate la locuința primarului din Beiuș, în legătură cu contracte de achiziții publice, organele de urmărire penală au identificat și ridicat o arma cu aer comprimat, neletală, din categoria celor supuse autorizării, de fabricație chinezească, fără serie de identificare, calibru 4,5 mm, aflată în stare de funcționare și o cantitate de muniție, compusă din: 412 cartușe de vânătoare cu alice calibru 12, 133 cartușe de vânătoare cu alice calibru 20, 25 cartușe de vânătoare cu alice calibru 16, 8 cartușe cu glonț calibru 308Win, 291 proiectile calibru 4,5 mm, toate aflate în stare de funcționare, deținute de inculpat fără drept.

În septembrie, a fost pentru a treia oară, în decurs de doi ani, când DNA Oradea a făcut percheziții la Primăria Beiuș. În septembrie 2012, procurorii au percheziționat biroul primarului Adrian Domocoș și locuința acestuia, ridicând mai multe documente și unități de calculator. Ulterior, Domocoș a fost pus sub învinuire pentru luare de mită și spălare de bani, fiind acuzat de colectarea unor sume de bani de la diverse societăți comerciale, prin intermediul unei organizații neguvernamentale.

Procurorii au descoperit că fundația al cărei președinte este chiar primarul municipiului, Asociația Fortuna Beiuș, a beneficiat de sponsorizări de la mai mulți investitori care aveau nevoie de autorizații de la primărie, printre aceștia numărându-se și patronul firmei Unicarm, care a ridicat în centrul Beiușului un magazin fără a avea autorizație de construcție.

În 13 martie 2013, tot însoțiți de polițiștii Direcției Generale Anticorupție Bihor, procurorii DNA Oradea au percheziționat mai multe birouri din Primăria Beiuș, dar și locuința edilului, într-un dosar vizând un prejudiciu de 1,2 milioane de lei, bani plătiți firmei Top Construct Grup SRL pentru lucrări de construcții contractate cu primăria, dar neexecutate. În acest dosar, 17 persoane, între care și primarul Adrian Domocoș, au fost trimise în judecată, procesul fiind pe rolul Curții de Apel Oradea.

Presa locală a relatat că, de-a lungul vremii, Domocoș a fost implicat în mai multe scandaluri, din cauza unor acuzații de abuz și corupție, fiind suspectat că ar fi influențat și condiționat acordarea unor contracte publice.

Adrian Domocoș, președintele PNL Beiuș, a fost ales primar al municipiului Beiuș în 2008, înainte fiind consilier județean, tot pe listele PNL Bihor, și director al sucursalei Bihor a Loteriei Române. În 2012, el a obținut un nou mandat de primar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Cum transformi Dacia Duster în rulotă cu bani puțini - GALERIE FOTO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?