DNA cere ARESTAREA PREVENTIVĂ a Elenei Udrea în dosarele Microsoft și Gala Bute. Ar fi cerut șpagă pentru intervenții în Justiție

DNA cere ARESTAREA PREVENTIVĂ a Elenei Udrea în dosarele Microsoft și Gala Bute. Ar fi cerut șpagă pentru intervenții în Justiție
Publicat: 04/02/2015, 19:24

DNA a transmis un comunicat public, în care menționează că a solicitat, prin intermediul procurorului general Tiberiu Nițu, ca Parlamentul să încuviințeze arestarea prevenitivă a Elenei Udrea în dosarul „Gala Bute” și în dosarul Microsoft.

Dosarul Microsoft: 9 milioane de euro dintr-un total de aproape 50 de milioane au ajuns la Dorin Cocoș cu titlu de mită pentru a-și folosi influența în favoarea intermediarului care a adus în România licențele Microsoft, iar de acești bani ar fi beneficiat indirect și Elena Udrea. Aceasta este cea mai nouă teză a procurorilor care investighează cel mai important dosar de corupție din ultimii cinci ani. Elena Udrea este acuzată oficial de spălare de bani și fals în declarații. Fostul ministru este cea mai recentă figură din politică pusă sub acuzare în megadosarul fraudelor din domeniul IT.

DNA a anunțat că Udrea este investigată pentru trei infracțiuni de trafic de influență. Udrea este acuzată și că împreună cu Dorin Cocoș a cerut o șpagă de 3 milioane de euro. „În anul 2010, Cocoș Dorin, în baza înțelegerii cu Udrea Elena Gabriela, ar fi pretins de la un om de afaceri, administrator al unei societăți cu obiect de activitate IT, suma de circa 3 milioane euro, pentru a debloca plățile aferente contractului e-România”, a transmis DNA într-un comunicat de presă.

DNA mai susține că Udrea a cerut 500.000 euro de la un om de afaceri pentru a-i rezolva problemele în Justiție. Udrea este acuzată că ar fi promis o intervenție chiar în ancheta Microsoft. „În anul 2013, pe fondul cercetărilor efectuate de Direcția Națională Anticorupție, în legătură cu derularea contractului de licențiere Microsoft și a măsurilor asigurătorii dispuse față de un om de afaceri vizat de anchetă, Udrea Elena Gabriela ar fi pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justiție. Există indicii în sensul că remiterea sumelor de bani ar fi avut loc în mai multe tranșe în perioada iulie 2013 – februarie 2014”.

Dosarul Gala Bute: Concret, Udrea este acuzată de „săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu; tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene; folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite; luare de mită”.

DNA a mai cerut și încuviințarea începerii urmăririi penale pentru infracțiunea de luare de mită, o infracțiune nouă în dosarul investigat de procurori. DNA a mai menționat că „faptele au legătură cu atribuirea și folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului în perioada 2010 – 2012”.

Este a doua lovitură pe care o primește Elena Udrea în cursul zilei de miercuri. În prima parte a zilei, deputații juriști au decis să încuviințeze prima cerere a procurorilor pentru începerea urmăririi penale, în același dosar.

Procedural, următorul pas constă în convocarea unui Birou Permanent, programat de deputați pentru joi, ora 12:00, în care se va lua act de noua solicitare a procurorilor și o vor trimite la Comisia juridică.

Următoarea ședință a deputaților juriști este programată joi, la ora 10:00, însă există posibilitatea prelungirii ședinței până când documentele de la DNA în cazul Elenei Udrea vor putea fi incluse pe ordinea de zi. Conform Regulamentului, Camera Deputaților are la dispoziție trei zile pentru a da avizul pentru arestarea preventivă, timp în care Elena Udrea ar putea fi chemată la comisie, din nou.

Astfel, dacă solicitarea procurorilor de arestare preventivă va fi votată joi sau, cel târziu, luni, în Comisia juridică, atunci ambele cereri ale DNA vor putea fi tranșate în prima ședință de plen a Camerei Deputaților, adică săptămâna viitoare.

Noutate: Udrea este acuzată că ar fi luat mită

În acest dosar, procurorii spun că fostul ministru și-a cumpărat capital de imagine și electoral utilizând 2 milioane de euro din fonduri publice. Elena Udrea a declarat că noile infracțiuni de care este acuzată reprezintă o răzbunare, după ce a formulat o serie de acuze la adresa șefului SRI și a procurorului șef al DNA. În fapt, susțin procurorii, abia acum, mai exact săptămâna trecută, la DNA a ajuns raportul controlului efectuat de Direcția Antifraudă a ANAF, care face o analiză detaliată a circuitelor financiare din dosarul Gala Bute.

Procurorii DNA susțin că Elena Udrea era cea care decidea ce proiecte primesc finanțare în cadrul programului „Schi în România”, prin care erau finanțate contracte încheiate de unitățile administrativ teritoriale pentru amenajarea de domenii schiabile. DNA mai susține și că societățile care primeau aceste contracte plăteau o șpăgă de 10%. „Din declarațiile celorlalți inculpați audiați în cauză, rezultă că aceste împrejurări au dat naștere unei cutume în baza căreia reprezentanții societăților comerciale care primeau finanțări de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului sau de la companii subordonate acestuia transmiteau un procent de 10% din plățile efectuate către funcționarii care puteau influența aprobarea finanțărilor”, susțin procurorii DNA.

În cazul Elenei Udrea, procurorii arată că mita de care este acuzată se ridică la 3 milioane de lei. În februarie 2011, S.C. Termogaz Company S.A. avea în derulare un contract de 150 milioane lei pentru dezvoltarea stațiunii Straja – Municipiul Lupeni. Compania era controlată de Adrian Grădean, care a declarat anchetatorilor că Elena Udrea „i-a sugerat că, în schimbul plăților la zi efectuate în cadrul contractelor pe care le derula această societate în cadrul programelor finanțate de MDRT, trebuie să facă anumite sponsorizări”.

Acestă sponsorizare este considerată de procurori drept șpagă. Banii, adică presupusa mită, au ajuns în conturile companiei deținute de Rudel Obreja. Acesta este și el investigat în dosar și pus sub urmărire penală.

Pe scurt, Obreja este cel care a beneficat de banii din Gala Bute, în timp ce Udrea a beneficiat de capitalul de imagine plătit din fondurile publice, susțin procurorii. Cele 3 milioane de lei au fost folosite de Obreja pentru plata creditului de 10 milioane lei de la BRD, credit cu care s-a plătit întreaga Gală Bute. În opinia procurorilor, deci, cele 3 milioane lei plătite de compania lui Adrian Grădean reprezintă în fapt mita dată indirect Elenei Udrea.

Stenograme: „M-a rugat ‘doamna’. Mi-a zis în felul următor, ‘să nu pierdem timp'”

Procurorii susțin că Elena Udrea era activ implicată în acestă operațiune. Implicarea ei fiind dovedită de conversațiile celorlalți înculpați. Redăm mai jos un pasaj din cerere de arestare a procurorilor trimisă la Parlament:

Astfel, la data de 22-12-2010, la ora 21:05:45, între ADRIAN GARDEAN și ȘTEFAN LUNGU are loc o conversație, prilej cu care Ștefan Lungu susține că a discutat cu ministrul Udrea Elena cu privire la finanțarea de către MDRT a proiectelor Termogaz:

ADRIAN GARDEAN: (n.n.: râde) E ceva urgent, care vroiai să discuți cu mine, sau?…
ȘTEFAN LUNGU: Nu, nu, nu… Nu e nimic urgent, doar că e de bine ce-am vorbit noi, chestia aia!…
ADRIAN GARDEAN: Aia, cu finanțarea?
ȘTEFAN LUNGU: Da, da!
ADRIAN GARDEAN: Ai… discutat-o și cu „Doamna”?
ȘTEFAN LUNGU: Da, da, da!
ADRIAN GARDEAN: Aha! Și… a dat semnalul?
ȘTEFAN LUNGU: Da. A zis că vorbim după sărbători, că i se pare interesantă propunerea!
ADRIAN GARDEAN: Ok!.
ȘTEFAN LUNGU: Și o dezvoltăm în comun, de sărbă…de după sărbători!
ADRIAN GARDEAN: Aha… Deci, de-asta vroiai să ne vedem, da?
ȘTEFAN LUNGU: Da, da, da, da, da!
ADRIAN GARDEAN: OK.

La data de 12-01-2011, ora 17:04:56, Adrian Gardean are o discuție cu Lungu Ștefan, care promite ca va organiza o întâlnire cu ministrul Udrea Elena și cu secretarul general al ministerului Nastasia Gheorghe (George):

ȘTEFAN LUNGU:Și vroiam să te întreb, mâine dimineață pe la un 11… cam cum ai fi, cu timpul?
ADRIAN GARDEAN: Dacă e să vin acolo!…
ȘTEFAN LUNGU: Î..
ADRIAN GARDEAN:Eu plănuiam să plec la Petroșani, dar nu mai plec, atunci.
ȘTEFAN LUNGU: Ă… Păi, m-a rugat „doamna”. Mi-a zis în felul următor, „să nu pierdem timp”, pentru că dânsa are săptămânile astea dezastru! Și a zis „neapărat să ne vedem, pentru problema aceea, cu NASTASIA, pentru că el răspunde de ea”.
ADRIAN GARDEAN: Aha.
ȘTEFAN LUNGU: Direct!… Și a zis „Băi, deci eu mă văd de curtoazie, că e frumos, zice. Dar nu răspund eu. Nu că nu răspund, dar i-am delegat toate demersurile lui GEORGE NASTASIA. Ce rost are, să pierdeți timp?”. (Neinteligibil). Ne vom vedea, nu-i nici o problemă asta, că e o chestie de…
ADRIAN GARDEAN: Da, da, da!
ȘTEFAN LUNGU: Dar, „pentru a grăbi lucrurile, că e destul de strâns”, a zis „mergeți”…
ADRIAN GARDEAN: OK. Și atuncea, mâine la 11 ar putea NASTASIA să?…
ȘTEFAN LUNGU: Da, da, da! Da, că la 10 mai are, deja. I-am mai fixat o întâlnire la 10 și… Hai la… și mai devreme, dacă este. Și la un 9,30, atunci, se poate, că mai mult de jumate de oră, probabil, nu durează!
ADRIAN GARDEAN: Da, da. Cu cât mai repede, cu atât mai bine!
ȘTEFAN LUNGU: Hai la 9,30, atunci! La nouă jumătate…
ADRIAN GARDEAN: Deci, 9,30 acolo la…
ȘTEFAN LUNGU:Da…da, da..
ADRIAN GARDEAN: …la Casa Populară!….
ȘTEFAN LUNGU: Da, da, da. Mergem acolo, la birou și urcăm direct la el, pentru că după unsprezece și jumătate, doisprezece începe și se aglomerează și nu mai ajungem….nu mai, nu mai e om!
ADRIAN GARDEAN: OK. La 9,30, atunci, voi fi acolo!
ȘTEFAN LUNGU: Da, da, da! C-am vorbit cu el și mi-a zis „Băi, eu n-am o agendă, cum e la „doamna”, pe ore! Vino de dimineață…. și stăm de vorbă. Nu e nici o problemă. Vorbim, vedem toate”… Și atunci mâine, când suntem acolo, vorbim și de celelalte „microprobleme!”….

La data de 03-02-2011, la ora 10:43:52, între cei doi are loc o nouă discuție pe această temă:

ȘTEFAN LUNGU: La două și jumătate rămâne?
ADRIAN GARDEAN: Da, da!
ȘTEFAN LUNGU: Gata! Două și jumătate, acolo!
ADRIAN GARDEAN: Ă… Spune-mi! Să mai fie unul, pregătit, sau nu?
ȘTEFAN LUNGU: Ă… Deocamdată, nu! Dar… vedem, când vorbim noi doi! Când ne vedem, la două jumate, vorbim!
ADRIAN GARDEAN: Aha…
ȘTEFAN LUNGU: Că încă nu știu exact, o treabă!
ADRIAN GARDEAN: Să mă organizez și eu, dacă!…
ȘTEFAN LUNGU: Nu, nu, nu, nu!… Nu,nu, nu. Pentru că s-ar putea să… Nici măcar să nu rămână locația de care am vorbit ieri, pentru întoarcere! S-ar putea să meargă în… cu totul și cu totul altă parte!
ADRIAN GARDEAN: Aha… Și, NASTASIA, vine și el sus acolo sau nu?
ȘTEFAN LUNGU: Nu cred! Nu cred, momentan!
ADRIAN GARDEAN: Nu vine!…Aha.
ȘTEFAN LUNGU: Nu cred, momentan!

La data de 17-02-2011, ora 15:25:41, după întâlnirea dintre Gardean Adrian și Udrea Elena cu prilejul căreia s-a stabilit realizarea sponsorizării și stabilirea detaliilor cu Nastasia Gheorghe, între ADRIAN GARDEAN și ȘTEFAN LUNGU are loc următoarea discuție:

ADRIAN GARDEAN:: Alo?
ȘTEFAN LUNGU: Uite, eu sunt cu domnul NASTASIA și mă întreba de ce n-ai mai stat un pic!
ADRIAN GARDEAN: Păi, n-am mai stat… Am mai stat câtva acolo și…
ȘTEFAN LUNGU: Ne cerem scuze, ne cerem scuze!…
ADRIAN GARDEAN: Nu-i nicio problemă, nu-i nicio problemă ! Am văzut că…
ȘTEFAN LUNGU: Mâine, cum ești cu programul? Mai ești prin București?
ADRIAN GARDEAN: În principiu, OK. Da. Sunt în…sunt aici, da!
ȘTEFAN LUNGU: OK. Atunci, hai că vorbesc cu dânsul și găsim o breșă mâine și găsim o..și te sun,ca să nu.. să nu stai deloc!
ADRIAN GARDEAN: Da, da, da … Nu-i nici o problemă! …Păi..

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte