DNA deschide un nou dosar pe numele Elenei Udrea

DNA deschide un nou dosar pe numele Elenei Udrea
Publicat: 21/04/2015, 17:15
Actualizat: 30/09/2018, 07:47

Disjungerea cauzei a fost anunțată marți, când Udrea a fost trimisă în judecată în dosarul „Gala Bute”.

Fostul ministru Elena Udrea, aflată în arest din 25 februarie, a fost trimisă în judecată, marți, de procurorii anticorupție, în dosarul „Gala Bute”, fiind acuzată de mai multe infracțiuni de corupție comise în perioada 2010 – 2012, privind administrarea fondurilor publice de către Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT).

Astfel, Elena Udrea este acuzată de trei infracțiuni de luare de mită, precum și de abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene, arată DNA într-un comunicat de presă transmis marți.

De asemenea, au fost trimiși în judecată fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja și omul de afaceri Tudor Breazu, ambii aflându-se în arest preventiv, ca și Elena Udrea.

Tudor Breazu este acuzat de complicitate la luare de mită, în timp ce Rudel Obreja este acuzat de complicitate la luare de mită, evaziune fiscală (două infracțiuni) și spălare de bani.

Procurorii DNA i-au trimis în judecată, în arest la domiciliu, pe fostul consilier al Elenei Udrea Ștefan Lungu, pentru trei infracțiuni de complicitate la dare de mită, și pe fostul secretar general în MDRT Georghe Nastasia, pentru luare de mită.

În acest dosar, au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție și fostul ministru al Economiei Ion Ariton, actual senator, pentru participație improprie la abuz în serviciu și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite, fostul director al Companiei Naționale de Investiții Ana Maria Topoliceanu, acuzată de luare de mită, și administratorul SC Consmin SA Dragoș Botoroagă, acuzat de dare de mită. Cei trei sunt cercetați sub control judiciar.

Procurorii arată, în rechizitoriu, că fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului Elena Udrea a coordonat un sistem prin care persoanele sale cele mai apropiate (Ștefan Lungu, Ana Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia și Tudor Breazu) au primit, cu știința acesteia, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale, pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanțate de minister.

„Sumele obținute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul inculpatei Udrea Elena Gabriela (în numerar ori prin plata unor bunuri și servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (organizația București a unui partid și inculpatul Obreja Rudel)”, spun procurorii DNA.

Potrivit acestora, Elena Udrea și-a exercitat atribuțiile în mod nelegal și a determinat alți funcționari din minister să își încalce atribuțiile, cu prilejul achiziției de servicii de publicitate la gala de box profesionist, prejudiciind bugetul ministerului și creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.

Anchetatorii mai arată că acestui demers i s-a alăturat și fostul ministru al Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri Ion Ariton, care i-a determinat pe reprezentanții mai multor companii din subordinea ministerului să facă sponsorizări într-o modalitate interzisă de lege pentru organizarea galei de box.

Pentru a diminua cuantumul taxelor datorate bugetului de stat pentru veniturile obținute în acest mod, Obreja a înregistrat cheltuieli fictive în contabilitatea societății pe care o administra.

Conform DNA, în cursul anului 2010, Elena Udrea a primit în mod indirect, prin intermediul lui Ștefan Lungu, foloase materiale de la Adrian Gărdean și Miron Gărdean, pentru a asigura finanțarea la timp a unor contracte de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. cu mai multe unități administrativ teritoriale în cadrul programului „Schi pentru România”.

„La datele de 24.08.2010 și 20.12.2010, mituitorii au dispus transferul sumei totale de 695.367,06 lei în patrimoniul unei societăți controlate de inculpatul Lungu Ștefan, prin intermediul mai multor contracte fictive de achiziție. Suma menționată reprezintă 10% din valoarea plăților efectuate de minister către UAT Cavnic și UAT Borsec în contul lucrărilor efectuate de S.C. Termogaz Company S.A. Din probele cauzei a rezultat că Udrea Elena Gabriela cunoștea împrejurările esențiale referitoare la remiterea sumelor de bani, iar Lungu Ștefan a folosit o parte din banii astfel obținuți, la cererea ministrului, pentru plata unor servicii de publicitate și de monitorizare a mediului online de care au beneficiat inculpata și organizația București a unui partid”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor.

Aceștia o mai acuză pe Elena Udrea că în perioada 2010 – 2011, împreună cu Ana-Maria Topolicean, directorul Companiei Naționale de Investiții (CNI), a primit aproximativ 300.000 lei de la Dragoș Marius Botoroagă, administratorul S.C. Consmin S.A., pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societate în baza contractelor încheiate cu CNI.

Astfel, după ce CNI realiza plățile către S.C. Consmin S.A. pentru lucrările efectuate, Botoroagă dispunea transferul a 10% din suma încasată către societatea controlată de Lungu, S.C. Last Time Studio S.R.L., în baza unor contracte de consultanță fictive. În acest mod, s-au făcut cinci plăți în valoare totală de 335.486 de lei.

La rândul său, Ștefan Lungu îi dădea banii primiți lui Tudor Breazu, iar plățile se realizau fie în numerar, fie prin intermediul societății S.C. Ekaton Consulting S.R.L., administrată de Breazu, în baza altor contracte fictive de consultanță. În acest mod, s-au realizat patru transferuri bancare în valoare totală de 209.762 lei și o plată în numerar de aproximativ 90.000 de lei.

O parte din aceste sume i-au fost înmânate Anei Maria Topoliceanu, care le-a predat la rândul său Elenei Udrea, iar diferența a fost folosită de Breazu și Topoliceanu pentru a plăti diferite cheltuieli ale Elenei Udrea sau ale organizației București a partidului (PDL).

Procurorii DNA mai spun că în cursul anului 2011 Elena Udrea a cerut și a primit de la Adrian Gărdean, direct și indirect, foloase materiale în valoare de 10% din plățile făcute de minister pentru contractele de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. și S.C. Kranz Eurocenter S.R.L., în schimbul garanției că finanțările vor fi aprobate la timp.

Astfel, în 7 februarie 2011, Udrea i-a cerut lui Gărdean ca din sumele primite de la minister să facă mai multe „sponsorizări”, transmițându-i că trebuie să discute detaliile cu Gheorghe Nastasia, secretarul general al ministerului. Ulterior, Udrea i-a cerut lui Nastasia să îi comunice lui Gărdean că suma solicitată este de 10% din valoarea plăților făcute și a celor care urmau să fie efectuate în cursul anului 2011.

„Urmare acestei solicitări, în vara anului 2011, Gărdean Adrian a înmânat 200.000 de euro lui Lungu Ștefan, care i-a predat lui Nastasia Gheorghe, însă banii au fost restituiți de acesta după o zi, invocând riscul ca fapta să fie denunțată organelor de urmărire penală. În data de 06.10. 2011, Gărdean Adrian a remis suma de 900.000 euro în numerar lui Nastasia Gheorghe, în contul încasărilor care urmau să fie realizate de S.C. Termogaz Company S.A. și de S.C. Kranz Eurocenter S.R.L. din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului. Cu același prilej, Nastasia Gheorghe i-a transmis lui Gărdean Adrian, la cererea lui Udrea Elena Gabriela, că suma remisă nu acoperea procentajul solicitat de ministru, având în vedere valoarea totală a plăților care urmau să fie efectuate către cele două societăți, iar pentru diferență i-a cerut virarea sumei de 3.000.000 lei în conturile unei societăți controlate de Obreja Rudel. Suma de 900.000 euro a fost predată de Nastasia Gheorghe ministrului Udrea Elena Gabriela, iar diferența de 3.000.000 lei a fost transferată de S.C. Termogaz Company S.A. în contul S.C. Europlus Computers S.R.L. la data de 28.12.2011, în baza unui contract fictiv de publicitate”, mai menționează procurorii în rechizitoriu.

De asemenea, în 24 iunie 2011 a fost încheiat un contract de servicii, atribuit prin negociere fără publicarea unui anunț de participare, între Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și S.C. Europlus Computers S.R.L., având ca obiect prestarea serviciilor de promovare a României în cadrul evenimentelor desfășurate cu ocazia organizării Galei Internaționale de Box profesionist de către Federația Română de Box. În baza acestui contract, prin ordinul de plată nr. 9/01.02.2012, Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare în valoare de 8.116.800 de lei.

„Fondurile publice au fost utilizate într-o modalitate interzisă de lege, respectiv pentru finanțarea unui eveniment sportiv organizat de către o societate comercială, iar suma achitată în baza contractului constituie în întregime un prejudiciu produs în patrimoniul ministerului. Prin încheierea contractului s-a urmărit în realitate asigurarea fondurilor necesare organizării galei de box menționate, iar achiziția de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formală, pentru care nu exista o nevoie reală a ministerului, cu unicul scop de a da o aparență de legalitate contractului. Mai mult, contractul a fost atribuit cu încălcarea procedurilor legale de achiziție publică și au fost achiziționate servicii care nu se regăsesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finanțare europeană. Aceste împrejurări atrag refuzul de decontare a sumelor de către autoritatea de management a fondurilor europene, astfel încât, din cauza modului defectuos în care funcționarii și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu, sumele care ar fi trebuit rambursate din fonduri europene au fost suportate integral de către bugetul de stat”, mai spun procurorii DNA.

Potrivit acestora, „cea mai importantă contribuție la săvârșirea acestor fapte și la producerea rezultatului” aparține Elenei Udrea, care a luat decizia organizării galei în urma unor discuții informale cu Rudel Obreja, a determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finanțării evenimentului, a cerut în mod repetat funcționarilor din subordine să se întâlnească cu Obreja pentru a identifica soluții pentru încheierea contractului și a participat nemijlocit la stabilirea bugetului ce urma să fie alocat de către MDRT în afara cadrului reglementat de procedura achizițiilor publice.

„De asemenea, a rezultat că Udrea Elena cunoștea împrejurările esențiale ale cauzei și a acceptat posibilitatea producerii rezultatului, având în vedere că îi fuseseră aduse la cunoștință în mai multe rânduri impedimentele legale și că a participat sau a determinat încălcarea regulilor de încheiere a contractelor de achiziție publică reglementate de O.U.G. nr. 34/2006. Totodată, faptele au produs un folos necuvenit lui Obreja Rudel, care a beneficiat de fonduri publice pentru organizarea unui eveniment comercial ale cărui venituri i-au revenit în mod exclusiv. Faptele descrise anterior au determinat întocmirea cererii de finanțare nr. BI/1/5/5.3/A/697, înregistrată la Organismul Intermediar pentru Turism (OIT), prin care MDRT solicita asistență financiară nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), în vederea finanțării proiectului «Promovarea brandului turistic al României», prin Programul Operațional Regional 2007-2013 (POR 2007-2013).
Cererea cuprinde declarații inexacte, în condițiile în care, așa cum arătat anterior, scopul utilizării fondurilor a fost în realitate organizarea unei gale de box care nu se regăsea printre categoriile de cheltuieli eligibile, iar organizatorul nu era Federația Română de Box, împrejurări cunoscute de reprezentanții ministerului. Rezultatul nu s-a produs, iar fondurile europene nu au fost fraudate, deoarece Autoritatea de Management a suspendat soluționarea cererii de rambursare ca urmare a sesizării organelor de urmărire penală”, mai spun anchetatorii.

Aceștia mai arată că în cursul anului 2011 fostul ministru Ion Ariton i-a determinat pe reprezentanții a zece companii de stat aflate în subordinea sa (Hidroelectrica, Transelectrica, Nuclearelectrica, S.N.T.G.N. Transgaz, Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Rovinari, S.N.G.N. Romgaz, Oil Terminal, IAR și Societatea Națională a Apelor Minerale) să sponsorizeze organizarea galei internaționale de box profesionist în cadrul căreia a evoluat Lucian Bute.

În condițiile în care evenimentul era organizat de societatea comercială cu capital privat Europlus Computers SRL, care a fost și beneficiarul real al sumelor, sponsorizarea galei de box era interzisă de Legea nr. 32/1994, care prevede că societățile comerciale cu capital majoritar de stat nu pot derula activități de sponsorizare având ca beneficiari societăți comerciale cu capital privat.

„În aceste condiții, atribuțiile de serviciu ale funcționarilor care au încheiat contractele de sponsorizare au fost exercitate în mod defectuos, iar suma totală de 1.742.830 de lei care a făcut obiectul sponsorizărilor constituie prejudiciu pentru companiile menționate. Din probele administrate a rezultat că sponsorizările nu s-ar fi încheiat fără intervenția ministrului, iar sumele ar fi rămas în patrimoniul companiilor cu capital majoritar de stat. Totodată, suma are natura unui folos nejustificat obținut de Obreja Rudel, în condițiile în care sponsorizarea evenimentului era interzisă de lege. Fondurile obținute au fost folosite pentru plata cheltuielilor de organizare, în condițiile în care unicul beneficiar al veniturilor galei a fost societatea S.C. Europlus Computers S.R.L., de unde au fost transferate în patrimoniul administratorului Obreja Rudel. Pentru a-i determina pe reprezentanții companiilor să adopte conduita menționată anterior, Ariton Ion și-a folosit autoritatea și influența derivată din funcțiile de ministru al Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, senator și președinte al filialei județene Sibiu a unui partid politic. Prin folosirea autorității și influenței, Ariton Ion a urmărit transferul nelegal al sumei de 1.742.830 de lei în patrimoniul S.C. Europlus Computers S.R.L”, mai precizează DNA în rechizitoriu.

Anchetatorii mai spun că în perioada octombrie 2011 – august 2012 Rudel Obreja a făcut demersuri pentru a obține înscrisuri emise de „societățile fantomă” SC Biovros SRL și SC Egeo Pro Market SRL, care atestau cheltuieli fictive de publicitate și consultanță, documente pe care le-a înregistrat ulterior în contabilitatea S.C. Europlus Computers S.R.L.

„În acest mod, s-a urmărit diminuarea obligațiile de plată la buget în contul taxei pe valoare adăugată încasate și a profitului obținut în urma Galei Bute și a tranzacțiilor fictive încheiate cu Termogaz Company și a fost prejudiciat bugetul de stat cu suma totală de 737.507 lei. Sumele obținute prin tranzacțiile încheiate cu Biovros S.R.L. au fost retrase în numerar de persoanele care controlau în fapt firmele fantomă în vara anului 2012 și au fost restituite lui Obreja Rudel, fiind astfel ascunsă originea ilicită a acestora”, adaugă anchetatorii

În acest dosar, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător pe bunurile mobile și imobile ale Elenei Udrea, Ion Ariton, Rudel Obreja, Cornel Resmeriță, Cristofor Alin Condoiu, Adrian Gărdean, Miron Gărdean și Miron Lupulescu.

De asemenea, procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor în cazul lui Cornel Resmeriță și Cristofor Alin Condoiu pentru infracțiunile de abuz în serviciu și față de Adrian Gărdean, Miron Dorel Gărdeanu și Miron Lupulescu pentru infracțiunile de dare de mită și instigare la abuz în serviciu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de menținere a măsurilor preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Elena Udrea este urmărită penal și în dosarul „Microsoft”, cauză în care a fost arestată preventiv din 11 februarie până în 17 februarie, când instanța a înlocuit măsura cu arestul la domiciliu. Udrea a stat în arest la domiciliu până în 25 februarie, când a fost arestată preventiv în dosarul „Gala Bute”.

În dosarul „Gala Bute, Rudel Obreja se află în arest din 5 februarie. De asemenea, față de Tudor Breazu s-a dispus tot arestul preventiv. În același caz, primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriță, fostul consilier al Elenei Udrea Ștefan Lungu și a fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului Gheoghe Nastasia sunt arestați la domiciliu.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât