DNA face percheziții la Direcția Silvică și șapte firme de exploatare a lemnului din Bistrița-Năsăud

DNA face percheziții la Direcția Silvică și șapte firme de exploatare a lemnului din Bistrița-Năsăud
Publicat: 14/05/2015, 11:23
Actualizat: 09/04/2019, 04:22

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) fac percheziții la 13 adrese din Bistrița-Năsăud, între care sediul Direcției Silvice din județ, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupție care ar fi fost comise în perioada 2009-2014.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că anchetatorii ridică de la Direcția Silvică Bistrița-Năsăud documente din birourile directorului general Gheorghe Ivan, directoarei economice Lombrea Adriana, al lui Vasile Titu Albu și ale unor angajați cu atribuții în derularea achizițiilor, încheierea și monitorizarea derulării contractelor.

De asemenea, procurorii anticorupție fac percheziții la șapte firme din județul Bistrița-Năsăud, respectiv: SC Frasinul SRL din sat Anieș, comuna Maieru și punctele de lucru din Anieș și Năsăud; SC Frasinul Internațional din Anieș și punctul de lucru din Ilva Mică; SC Austroforest Internațional SRL din Anieș; SC Star Gate SRL din Ilva Mică; SC Nol Woodland SRL din Lunca Ilvei și punctul de lucru din Anieș; SC Prosperity SRL din municipiul Bistrița și punctele de lucru din Tonciu, comuna Galații Bistriței și din Bistrița; SC CDS Comp-Impex SRL din Rodna.

Anchetatorii fac percheziții și la locuința omului de afaceri Traian Larionesi din satul Maieru, județul Bistrița-Năsăud, care deține SC SC Frasinul SRL Anieș, firmă care se ocupă de prelucrarea lemnului și are fabrici de cherestea la Năsăud, Anieș și Ilva Mică, au precizat sursele citate.

Percheziții au loc și la locuințele lui Gheorghe Ivan, Adrianei Lombrea și Vasile Titu Albu, toate din municipiul Bistrița, precum și la casa lui Dorel Cârdan, din satul Rodna, susțin aceleași surse.

Omul de afaceri Traian Larionesi, patron al unor firme având ca obiect de activitate, în principal, exploatări forestiere și proprietar a patru fonduri de vânătoare, este în atenția anchetatorilor și în dosarul în care șeful Poliției Bistrița-Năsăud, Ioan Ovidiu Mureșan, șeful Poliției Rutiere, Roberto Hasnăș, și șeful Poliței Năsăud, Leon Anton Cloșcă, sunt acuzați că au pretins și primit, în mod repetat, bani sau bunuri pentru a trece cu vederea nereguli constatate în teren.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, obținute de MEDIAFAX, Larionesi ar fi beneficiat de sprijin din partea lui Mureșan, care, folosindu-și abuziv „prerogativele și puterile” conferite de funcția deținută, asigură protejarea activităților ilicite ale omului de afaceri și ale firmelor administrate de el.

Anchetatorii susțin că au date conform cărora Traian Larionesi i-ar fi oferit comisarului șef Ioan Mureșan, de mai multe ori, diverse bunuri și cadouri, dându-i o armă de vânătoare marca Blaser, în valoare de circa 17.000 lei. De asemenea, omul de afaceri i-ar fi dat inspectorului șef al IPJ Bistrița-Năsăud un autovehicul de teren Toyota RAV 4, fabricat în anul 1996 și înmatriculat pe numele Lenuței Mureșan, soția ofițerului.

În documentul citat se menționează, de asemenea, că Ioan Ovidiu Mureșan, împreună cu finul său, Roberto Emil Hasnăș, ar fi protejat activitățile ilicite desfășurate de Traian Larionesi, împiedicând ofițerii și agenții de poliție din subordine să controleze mașinile care aparțin societăților comerciale controlate de acest om de afaceri sau împiedicându-i să aplice sancțiuni în cazurile în care au fost constatate ilegalități.

Documentele citate arată că la diferite date din anii 2013 și 2014 Larionesi sau persoane din anturajul acestuia au fost oprite în trafic pentru diverse nereguli, în toate cazurile omul de afaceri solicitând telefonic sprijinul șefului Poliției Rutiere Bistrița-Năsăud, Roberto Emil Hasnăș, care ar fi cerut agenților să nu dispună măsurile legale. Potrivit anchetatorilor, în schimbul intervențiilor sale, Hasnăș ar fi primit, printre altele, mai multe butoaie de 30 litri cu bere.

În documentul citat se mai menționează că, în 30 iunie 2014, Larionesi l-ar fi contactat pe inspectorul șef Ioan Mureșan, solicitându-i să intervină pentru ca tatălui său, Traian Larionesi, să nu îi fie reținut permisul de conducere, deși acesta provocase un accident rutier pe drumul dintre Sîngeorz Băi și Ilva. În acest context, Mureșan i-a dispus lui Hasnăș să se deplaseze la Sîngeorz Băi pentru a împiedica reținerea permisului de conducere al tatălui lui Larionesi. Totodată, omul de afaceri i-a făcut această solicitare și în mod direct comisarului șef de poliție Roberto Emil Hasnăș.

De asemenea, în data de 13 iunie 2014, Hasnăș ar fi contactat telefonic, de două ori, un agent de poliție aflat la locul unui accident rutier, solicitându-i să nu întocmească acte de constatare cu privire la existența accidentului sau să falsifice actele de constatare, deși o persoană fusese rănită. Potrivit anchetatorilor, comisarul șef de poliție i-ar fi cerut agentului să nu consemneze producerea accidentului rutier sau să întocmească acte false, în care să ateste o modalitate diferită de producere a evenimentului decât cea reală și să consemneze, în mod mincinos, un alt loc de producere a evenimentului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
A MURIT MARELE ACTOR român. Durere imensă pe scena teatrului românesc: Timpul are şi el...
Un leac face mari minuni. Ajută după mesele încărcate de Paște
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani