DNA: Hexi Pharma și oamenii lui Condrea, acuzați de evaziune fiscală și spălare de bani

DNA: Hexi Pharma și oamenii lui Condrea, acuzați de evaziune fiscală și spălare de bani

Procurorii DNA i-au pus sub control judiciar pe Uliana Ochinciuc, concubina lui Dan Condrea, precum și pe fratele ei Radu Ochinciuc, ei fiind acuzați de spălare de bani. În același dosar, sunt urmăriți penal directoarea hexi Pharma, Flori Dinu, pentru complicitate la evaziune fiscală, Miron Panaitescu, director în cadrul grupului Hexi și prieten al lui Condrea, pentru spălare de bani. De asemenea, firma Hexi Pharma este urmărită penal pentru evaziune fiscală și spălare de bani, iar două offshore-uri din Cipru controlate de Condrea – CPS Chemical%Pharmaceutical Solutions Ltd și Hatom Limited LTD, pentru complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani.

Procurorii DNA arată că în perioada 2008-2016, firma Hexi Pharma Co SRL a înregistrat în contabilitate operațiuni fictive de intermediere a achizițiilor de bunuri, pentru a se sustrage plății obligațiilor fiscale. Prin urmare, bugetul ar fi fost prejudiciat cu 7.816.485 de lei, adică peste 1,73 milioane de euro, conform DNA.

Hexi Pharma ar fi înregistrat achiziții de substanțe active pentru fabricarea biocidelor de la cele două offshore-uri din Cipru, însă în realitate achizițiile erau făcute de Hexi Pharma direct de la firmele producătoare din Germania, conform DNA.

„Comenzile erau realizate în România de către angajații HEXI PHARMA, care se ocupau și de realizarea plăților către producători, iar produsele erau livrate din Germania direct în România”, arată DNA.

Aceste operațiuni au dus la cheltuirea în acte a 11,9 milioane de euro, când de fapt valoarea reală a bunurilor achiziționate era de doar 1,08 milioane euro, adică de peste 10 ori mai puțin.

„Având în vedere caracterul fictiv al operațiunii de intermediere, diferența de preț înregistrată în contabilitate ca urmare a acestor fapte, în sumă de 48.853.031,58 lei (echivalentul a 10.858.857,8 euro) a fost sustrasă de la impozitare în mod nelegal, pentru ca societatea să nu plătească impozitul pe profit datorat”, consideră DNA.

Rolul celor două offshore-uri din Cipru era de a intermedia în acte bunurile cumpărate și de a diminua astfel profitul real al firmei din România, Hexi Pharma.

„Din extrasele bancare ale acestor societăți rezultă că activitatea lor nu avea un scop comercial real, singura rațiune pentru care au fost înființate fiind realizarea circuitelor comerciale fictive. Societățile nu au angajați, nu au alți parteneri de afaceri și nu au nici un fel de activitate pe teritoriul Ciprului, toate actele îndeplinite în numele lor aparținând în realitate reprezentanților HEXI PHARMA CO S.R.L”, arată DNA.

DNA arată că prevederile Codului Fiscal referitoare la prețurile de transfer interzic ca tranzacțiile dintre firme să se realizeze la prețuri mai mari decât cele de piață, iar în acte a fost ascuns faptul că toate aceste firme aparțineau aceleiași persoane – Dan Condrea.

Deși în acte cele două offshore-uri din Cipru aveau acționari cetățeni ciprioți, din acte reiese că beneficiarul real al celor două firme era Dan Condrea, cel care controla și Hexi Pharma.

În acest circuit evazionist ar fi participat și directoarea Flori Dinu, care a semnat un contract cu offshore-ul Hatom Limited, prin care l-a interpus în relația comercială cu furnizorii de substanțe din Germania, majorând astfel nejustificat prețul bunurilor și astfel scăzând impozitul pe profit datorat. Sumele astfel obținute au fost transferate în conturile din Cipru și România ale celor două offshore-uri.

Ulterior, acești bani au ajuns în România, în conturile personale ale lui Dan Condrea și ale tatălui său – 1.239.000 de euro, precum și în conturile unei rețele de 9 firme, controlate de Miron Panaitescu, prietenul și partenerul de afaceri al lui Condrea – 2.768.050 euro. Pentru acești bani, au fost încheiate contracte de consultanță fictive, conform DNA.

O parte din acești bani au fost retrași pentru achiziția de bunuri imobile, de către persoanele acuzate, cât și de apropiați de-ai lor.

DNA mai arată că după ce în presă au apărut detalii despre activitatea Hexi Pharma, în perioada 29 aprilie 2016-13 mai 2016, Dan Condrea a transferat o parte din acești bani către Uliana Ochinciuc (229.024 euro) și către Radu Ochinciuc (320.000 euro).

Procurorii au pus sechestru pe 23 de imobile din București și Ilfov, pe 32 de autoturisme, pe utilaje, echipamente și instalații ale Hexi Pharma, cât și pe conturi bancare din România, Cipru, Elveția și Germania ale persoanelor inculpate în acest dosar.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că DNA a început urmărirea penală in rem în dosarul Hexi Pharma încă de pe 11 mai pentru fapte de abuz în serviciu, dare de mită și spălare de bani.

În acest dosar mai multe persoane au fost chemate pentru a da declarații. Flori Dinu, directorul general al Hexi Pharma, care se află în arest la domiciliu de sâmbătă fiind acuzată de acuzată de 99 de infracțiuni de înșelăciune în formă continuată, 29 de infracțiuni de înșelăciune și participație improprie la zădărnicirea combaterii bolilor, a ajuns la sediul DNA încă de la ora 09.00.

După patru ore de audieri, la ieșirea Flori Dinu a refuzat să facă vreo declarație în fața jurnaliștilor, însă avocatul femeii a declarat că este suspectă pentru fapte de delapidare precizând că nu s-a luat nicio măsură preventivă asupra clientei lui.

La audieri a fost adus din Penitenciarul Rahova și Miron Panaitescu, fostul director Hexi Med și prieten cu Dan Condrea, care a fost audiat timp de trei ore.

Uliana Ochinciuc a ajuns joi dimineașa la sediul DNA însoțită de avocat pentru a fi audiată de procuri. Aceasta nu a făcut nicio declarație în fața jurnaliștilor la momentul sosirii la sediul DNA.

În același dosar este audiat și fratele acesteia, angajat al companiei Hexi Pharma care a ajuns la DNA însoțit de avocatul său.

Avocatul firmei este audiat și el de procuroii Direcției Naționale Anticorupție în noul dosar care vizează activitatea companiei Hexi Pharma.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Se CONFISCĂ mașina. Acest lucru va deveni TOTAL INTERZIS în România: Să scriem negru pe...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Marea greșeală pe care o fac românii în Săptămâna Mare. Este complet interzis înainte de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
O femeie de 101 ani nu poate să-și cumpere bilete de avion din cauza vârstei