DNA: Silvian Ciupercă îi spunea șefului echipei de control de la Ministerul Sănătății ce să scrie în raportul despre Spitalul Județean Ialomița

DNA: Silvian Ciupercă îi spunea șefului echipei de control de la Ministerul Sănătății ce să scrie în raportul despre Spitalul Județean Ialomița
Publicat: 12/02/2015, 12:04
Actualizat: 12/02/2015, 12:52

Silvian Ciupercă (PSD) a fost reținut miercuri pentru luare de mită și abuz în serviciu, alături de directorul Serviciului Achiziții din CJ, Cezar Vâlcan, în dosarul privind intervenții la un consilier din Ministerul Sănătății și la conducerea ADR Sud Muntenia. Tribunalul București urmează să decidă joi dacă va dispune arestarea preventivă a lui Ciupercă.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție arată, în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a președintelui Consiliului Județean Ialomița, că Silvian Ciupercă a solicitat Ministerului Sănătății efectuarea unui control la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Slobozia, urmărind să îl împiedice pe medicul Vasile Olaru să mai candideze pentru funcția de manager, întrucât voia ca postul să fie ocupat de Adrian Berbece, directorul financiar-contabil al unității sanitare.

Potrivit anchetatorilor, în ianuarie 2014, pe fondul expirării contractului de management la Spitalul Județean de Urgență Slobozia, directorul Vasile Olaru s-a adresat președintelui Consiliului Județean Ialomița, pentru ca acesta să declanșeze procedura de scoatere la concurs a postului, astfel încât să ocupe tot el funcția de management, fără a mai parcurge o perioadă de delegare.

Întrucât dorea înlăturarea din funcție a lui Vasile Olaru și pentru a nu mai da acestuia posibilitatea să se înscrie la concursul pe postul de conducere, după expirarea mandatului, Silvian Ciupercă a inițiat, începând cu luna ianuarie 2014, demersuri la Ministerul Sănătății, în vederea demarării unui control la Spitalul Județean de Urgență Slobozia, au scris procurorii în referat.

Prin efectuarea acestui control, Silvian Ciupercă a dorit crearea unei imagini defavorabile managerului Olaru și a unei imagini favorabile pentru Adrian Berbec, directorul financiar-contabil al spitalului, pe care îl dorea în funcția de manager interimar. În acest context, președintele CJ Ialomița i-a cerut secretarului său, Adrian Ionescu, să redacteze o adresă către Ministerul Sănătății. Solicitarea a fost transmisă Ministerului Sănătății în 10 ianuarie 2014 și era făcută „în vederea unei evaluări corecte, obiective și imparțiale a activității desfășurate la nivelul managementului instituției”, pentru perioada contractului lui Vasile Olaru.

În aceeași zi, Silvian Ciupercă i-a chemat la sediul Consiliului Județean pe Vasile Olaru și Adrian Berbece, mulțumindu-i celui dintâi pentru activitatea prestată în calitate de manager al unității și anunțându-l totodată pe cel de-al doilea că, începând cu acea zi, este noul manager al spitalului.

Ca urmare solicitării lui Ciupercă și în baza ordinului de numire al Ministrului Sănătății din 16 ianuarie 2014, în perioada 20-24 ianuarie 2014 s-a efectuat un control la Spitalul Județean de Urgență Slobozia, de o echipă mixtă formată din reprezentanți ai Corpului de Control al MS și ai Consiliului Județean Ialomița.

Pe parcursul controlului, atitudinea șefului echipei de control a MS, Mihai Ionescu, a fost percepută de martorul denunțător drept „ostilă, ironică și îndreptată spre identificarea sa drept vinovat pentru toate neregulile identificate”, fără ca Adrian Berbece, care era director financiar-contabil și membru al comisiei de achiziții în cadrul spitalului, să fie întrebat de către echipa de control legat de neregulile găsite, nici atunci când acestea priveau domeniul în care activase până la control (financiar-contabil), au precizat procurorii.

După finalizarea acestui control, dar înainte de a fi întocmit raportul, doctorul Vasile Olaru dorea organizarea unei manifestații în spital, petnru susținerea sa, în defavoarea lui Adrian Berbece, care la data începerii controlului a fost numit manager interimar.

În acest context, susțin anchetatorii, pentru a consolida imaginea de manager interimar a lui Adrian Berbece, pentru a contracara nemulțumirile în rândul angajaților legate de numirea acestuia, a prezenta o imagine de echipă între Consiliul Județean și Spitalul Județean Slobozia, cât și de implicare a acestei echipe în dotarea spitalului cu un aparat medical de radiologie digitală, Silvian Ciupercă a alocat fonduri suplimentare Spitalului Județean manageriat de Berbece, în vederea achiziționării acestui aparat.

După efectuarea controlului la Spitalul Județean de Urgență Slobozia, Corpul de Control al ministrului Sănătății a întocmit un raport. Pe 4 martie 2014, un membru al corpului de control al Ministrului Sănătății a transmis prin email un exemplar al raportului de control, înaintea aprobării documentului de către persoanele cu putere de decizie din Ministerul Sănătății, președintelui CJ Ialomița, pentru ca acesta să ia la cunoștință de conținutul raportului și să aducă anumite modificări, deși Silvian Ciupercă nu avea atribuții de coordonare a Corpului de Control și de întocmire sau modificare a raportului.

Raportul transmis spre consultare lui Silvian Ciupercă conținea următoarele propuneri și măsuri: sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru cercetarea posibilelor fapte de natură penală, sesizarea Curții de Conturi a României/ Camera de Conturi Ialomița pentru nerealizarea de către conducerea spitalului a unei eficiențe în utilizarea fondurilor publice și în administrarea patrimoniului public, sesizarea Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP) pentru nereguli constatate în derularea procedurilor de achiziție publică pentru achiziția bunurilor, serviciilor și lucrărilor din cadrul unității sanitare. În finalul raportului se preciza că documentul va fi transmis spre valorificare la CJ Ialomița, ANRMAP, Curtea de Conturi a României – Camera de Conturi Ialomița și Parchetul de pe lângă Judecătoria Ialomița.

După consultarea raportului de control, în 10 martie 2014, Silvian Ciupercă i-a solicitat lui Mihai Ionescu să modifice raportul de control, în sensul eliminării propunerilor de sesizare a Parchetului. Ionescu spunea că va transmite propunerea directorului Corpului de Control, Sorin Ion Luca, pentru ca acesta să ia o decizie, au mai scris procurori în referat.

Anchetatorii redau în referat discuția telefonică purtată, în 10 martie 2014, de Ciupercă și Ionescu.

„CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN – Bună ziua!
IONESCU MIHAI-IONUȚ – Bună ziua, domnule președinte!
CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN – Vă trimit un e-mail acuma. În esență, el spune două lucruri: odată că … da … noi … eu că mi-au venit fetele și mi-au spus … sunt de acord, da, să renunțați la sesizarea unei instituții cu atribuții, că v-ați pus … le-ați propus acolo să se renunțe la sesizarea Parchetului sau sesizarea altor instituții de control.
IONESCU MIHAI-IONUȚ – Da, băgasem chestia aia cu Parchetul, dar domnul, domnul director a zis că: Bun, o băgați, dar la ce… la ce anume vreți când … să faceți referire? La achiziții?La….
CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN – Obiectivul nostru știți foarte bine a fost acela de a impune în anumite domenii de management mai multă rigoare și egalitate deplină.
IONESCU MIHAI-IONUȚ – Da, atâta …
CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN – Lăsați! Scoateți aia, numai că eu nu sunt de acord cu renunțarea la nota care clarifică știi limitele angajării da personalului din Consiliul Județean. Lăsați-o pe aia așa cum este! Da? Mi-au arătat ele acolo un act normativ, nu. Am participat, totul e o chestie. Valorificarea de către noi este o chestiune care ne aparține, da, valorificarea de către dumneavoastră este o altă problemă.
IONESCU MIHAI-IONUȚ – OK. Eu o să-i arăt hârtia domnului director și să vedem ce zice și dânsul. Eu … Și pe mine m-a tras de urechi, de ce am uitat această prevedere, că: Efectiv, fiind în comisie, toți aveți acea răspundere să semnați acolo. Și eu am fost tras la răspundere, că de-aia sunt un pic supărat.
CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN – Ele semnează, sigur că semnează. Bineînțeles, dacă au participat la … sigur că semnează. Numai că .. da … e vorba de valorificare. Nota aia ….nota bene pe care am introdus-o acolo clarifică existența unor limite în privința valorificării documentului. Asta e tot. Partea de constatare, de fundamentare, asta e tot.
IONESCU MIHAI-IONUȚ – (… neinteligibil …) aștept mail-ul de la dumneavoastră și i-l duc și dânsului și vedem ce …”

„După înlăturarea acestor mențiuni din raport, pentru a se asigura de modul cum va arăta în final raportul de control, Silvian Ciupercă urma să se întâlnească cu Bănicioiu Nicolae, ministrul al Sănătății, pentru a discuta situația acestui raport”, scriu procurorii în referat.

Relevantă în aceast caz este, potrivit anchetatorilor, convorbirea telefonică purtată pe 17 martie 2014, de Ciupercă și Ionescu:

„CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN – Alo! Bună dimineața!
IONESCU MIHAI-IONUȚ – Da, bună dimineața, domnule președinte!
CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN – Eu mă întâlnesc cu șeful tău mâine dimineață, dar vreau să știu care e situația cu raportul.
IONESCU MIHAI-IONUȚ – Păi acum îl definitivăm, că l-am mai aranjat un pic.
CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN – Mi-ai zis, da. Înseamnă că astăzi îl prezinți întâi pe linie ierarhică, la un director, ceva, acolo. Nu?
IONESCU MIHAI-IONUȚ – Da, da.
CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN – De la Direcția Juridică …
IONESCU MIHAI-IONUȚ – Da, da, da. Îl transmit la fete, la dumneavoastră, acolo.
CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN – Cum, cum?
IONESCU MIHAI-IONUȚ – Și după aceea îl dau la fete la dumneavoastră.
CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN – Păi dați-i drumul astăzi, ca să văd, că eu mâine mă întâlnesc cu BĂNICIOIU și vreau să discut și subiectul ăsta.
IONESCU MIHAI-IONUȚ – Da, da, da.
CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN – Dați-i drumul, vă rog frumos, da!
IONESCU MIHAI-IONUȚ – Da, nicio problemă. Bine, domnul președinte! La revedere!”

În urma acestor discuții și a faptului că Ionescu a retransmis prin e-mail forma finală a raportului către Consiliul Județean Ialomița, Ciupercă i-ar fi solicitat Marinelei Neacșu, consilier juridic la Direcția Achiziții și Patrimoniu din CJ Ialomița, verificarea respectivului raport de control, iar ulterior transmiterea lui unuia dintre membrii echipei de control, pentru a fi promovat către persoanele cu putere de decizie din cadrul Ministerului Sănătății, mai spun procurorii.

„Motivul pentru care președintele CJ Ialomița a dorit modificarea conținutului raportului de control ar fi teama acestuia că organele de urmărire penală ar putea identifica în cadrul documentului elemente care să îl poată incrimina pe el sau pe Berbece Adrian (fostul director financiar-contabil al spitalului, nr.), persoana pe care a numit-o manager al spitalului, legat de modalitatea în care s-au efectuat achizițiile la Spitalul Județean Slobozia”, se mai arată în referatul procurorilor.

Procurorii DNA susțin că, prin eliminarea din raport a dispozițiilor și pasajelor care ar fi dus la sesizarea organelor de urmărire penală, s-a adus atingere „activității de control a Ministerului Sănătății și încrederii publice”.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Schimbări uluitoare de vreme. Anunțul de ultimă oră de la ANM
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Eliza Natanticu, la un pas de moarte după ce a luat o bacterie din spital:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
7 celebrități despre care nu ai știut că au fost inventatori