Doctoratele lui Tobă și Pandele rămân sub lupa CNATDCU: „Nouă ne e clar când se încearcă să se treacă pe sub lege”

Doctoratele lui Tobă și Pandele rămân sub lupa CNATDCU: „Nouă ne e clar când se încearcă să se treacă pe sub lege
Publicat: 03/09/2016, 17:30

„Ideea de plagiat există de multă vreme în sistemul de doctorate de la noi, chiar dacă nu a fost trecută explicit în regulamentul școlilor doctorale, dar adunate cap la cap diverse articole de legi, se vede că scopul unui doctorat este să prezinte idei originale. Mă supără faptul că lumea uită un aspect: o teză de doctorat are o primă parte care e o analiză critică de literatură, ce s-a făcut pân la tine, și a doua parte mult mai consistentă, care înseamnă rezultatele originale. Nouă și multora din comunitate este clar ce e doctoratul, ce e plagiatul, știm când se încearcă să se treacă pe sub lege invocând existența unor prevederi”, a declarat Marius Andruh pentru MEDIAFAX.

Vicepreședintele Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNADTCU) a făcut precizarea în contextul în care comisia de specialitate care a analizat lucrarea de doctorat a primarului Orașului Voluntari, Florentin Pandele, a susținut în referatul întocmit că noțiunea de plagiat este „ambiguă”.

Marius Andruh a anunțat că miercuri la ora 10.00 se va întruni Consiliul General al CNATDCU pentru a discuta rapoartele de analiză în cazul fostului ministru Petre Tobă și al primarului orașului Voluntari, Florentin Pandele, care spun că aceștia nu au plagiat în tezele lor de doctorat.

„Am convocat Consiliul General pentru miercuri, la 10:00 și vom analiza în detaliu și cu atenție fiecare argument adus de cei trei specialiști din comisie, se va trage o concluzie și se va vota. (…) În legătură cu cele două cazuri, nu vă pot da un punct de vedere personal, nu vreau să influențez prin opinia mea votul din consiliul general. Sunt nume sonore acestea, dar cel mai important este ca întreg sistemul să fie însănătoșit. Lumea trebuie să înțeleagă că un doctorat este un mecanism extrem de important care contribuie la vizibilitatea României în știință, de aceea trebuie supravegheat, de aceea trebuie să fie productiv și corect”, a spus Andruh.

Petre Tobă, fost ministru al Afacerilor Interne în Cabinetul Cioloș, este pe lista demnitarilor asupra cărora există suspiciuni că și-ar fi plagiat lucrările de doctorat. Potrivit informațiilor apărut în spațiul public, acesta ar fi copiat din diverse lucrări peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei de doctorat „Poliția Română – Forță de stabilitate și securitate. Optimizarea managementului cooperării internaționale în vederea combaterii amenințărilor neconvenționale”. Comisia de specialitate din cadrul CNATDCU a stabilit la data de 01 septembrie că Tobă nu a plagiat, propunerea specialiștilor fiind de păstrarea a titlului de doctor.

În ceea ce îl privește pe primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele, verificările au fost demarate în urma unei analize realizată de PressOne în care se susținea că peste o treime din teza de doctorat în Științe Militare – „România și noile provocări generate de integrarea europeană” – semnată și susținută la Universitatea Națională de Apărare (UNAp) în 2008 este copiată din alte surse. Este vorba despre cel de-al doilea doctorat al lui Florentin Pandele, după cel obținut în noiembrie 2007 la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine