Doi ani de la Mitingul Diasporei. Decizia Curții de Apel București în cazul cererii de redeschidere a dosarului „10 august”

Doi ani de la Mitingul Diasporei. Decizia Curții de Apel București în cazul cererii de redeschidere a dosarului „10 august”
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 10/08/2020, 16:34
Actualizat: 06/04/2021, 17:25

Curtea de Apel București (CAB) a analizat luni cererea procurorilor DIICOT de redeschidere a urmăririi penale în cazul violențelor stradale din 10 august 2018, care îi vizează șefii din Jandarmerie.

Curtea de Apel București și-a declinat competența în favoarea Tribunalului București

„Tip solutie: Declinare de competenţă

Solutia pe scurt: Admite excepţia necompetenţei materiale a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală – judecător de cameră preliminară. Declină competenţa de soluţionare a cererii de confirmare a redeschiderii urmăririi penale, dispuse prin ordonanţa nr.111/II-2/2020 din 04.08.2020 a procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în favoarea Tribunalului Bucureşti – judecător de cameră preliminară. În baza art.29 alin.5 din Legea nr.47/1992 respinge ca inadmisibilă cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.90 din Legea nr.135/2010 (Codul de procedură penală), formulată de intimatul Cucoş Gheorghe Sebastian, prin apărător. Cu recurs în termen de 48 de ore de la pronunţare în privinţa dispoziţiei de respingere a cererii de sesizare a Curţii Constituţionale. Definitivă în privinţa restului dispoziţiilor. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 10.08.2020, ora 1530.

Document: Încheiere finală (dezinvestire)    10.08.2020”

Cererea de recuzare a judecatoarei Ruxandra Grecu a fost respinsă
În sala de judecată a Curții de Aple București toți avocații acuzaților, foști șefi ai Jandarmeriei, au cerut recuzarea judecatoarei Ruxandra Grecu, cerere care a fost respinsă, cu toate că judecatoarea este prietenă cu procurorul Bogdan Pîrlog, cel care a eschis dosarul 10 august, fără ca superiorul său ierarhic să fie informat.
Știre inițială

CAB ar fi trebuit să ia în discuție joia trecută solicitarea procurorilor de redeschidere a urmăririi penale.

„Stabileşte termen de judecată la data de 10 august, pentru când se citează intimaţii care nu au termen în cunoştinţă”, conform deciziei din 6 august a CAB.

DIICOT a anunțat, în 4 august, redeschiderea dosarului „10 August”, astfel că foștii șefi ai Jandarmeriei vor fi din nou urmăriți penal. Șefa DIICOT, Giorgiana Hosu, infirmă, astfel, în parte, ordonanța de clasare a cazului.

Ordonanța de clasare a dosarului „10 august” a fost infirmată

Procurorul șef al DIICOT, Giorgiana Hosu, a dispus, în 4 august, admiterea plângerilor formulate de către petenți împotriva ordonanței din data de 26 iunie emisă în dosarul „10 August” și infirmă, în parte, ordonanța.

„Infirmarea în parte a Ordonanței din data de 26.06.2020 emisă în dosarul numărul 2122/D/P/2019 cu privire la dispozițiile de clasare a cauzei sub aspectul săvârșirii de către suspecții maior Cazan Laurențiu Valentin, comisar şef de poliţie Chirică Mihai Dan, colonel Cucoș Gheorghe Sebastian și colonel Sindile Ionuț-Cătălin a infracțiunilor de abuz în serviciu (…), participaţie improprie la purtare abuzivă (…), participaţie improprie la fals intelectual (…), participaţie improprie la uz de fals (…), complicitate la abuz în serviciu (…) și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă”, potrivit DIICOT.

De asemenea, infirmarea ordonanței s-a dispus și cu privire la dispozițiile de clasare a cauzei sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de participaţie improprie la fals intelectual și participaţie improprie la uz de fals, respectiv cu privire la clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de complicitate la abuz în serviciu, respectiv complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă, cât și cu privire la dispozițiile de clasare a cauzei sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de favorizarea făptuitorului, fals intelectual și uz de fals.

Persoanle vizate de posibila redeschidere a dosarului „10 august”

Prin ordonanța șefei DIICOT s-a dispus, marți, redeschiderea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii de către maiorul Laurențiu Valentin Cazan, comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, colonelul Gheorghe Sebastian Cucoș și colonelul Ionu-Cătălin Sindile a infracțiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Aceștia sunt urmăriți penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de participaţie improprie la fals intelectual și participaţie improprie la uz de fals, respectiv sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de complicitate la abuz în serviciu, respectiv complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă, cât și
sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de favorizarea făptuitorului, și uz de fals.

Se menține soluția de clasare dispusă în cauză cu privire la celelalte fapte, anunță DIICOT.

Ordonanța a fost înaintată Judecătorului de cameră preliminară din cadrul Curții de Apel București în vederea confirmării, urmând ca după rămânerea definitivă, dosarul să fie declinat către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare.

DIICOT a clasat, inițial, părți din dosarul „10 august”, între care și aceea cu acuzaţiile faţă de şefii din Jandarmerie, care au fost cercetaţi pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Viorica de la Clejani este în doliu: Mereu mi-a fost frică, parcă a presimțit...
Va fi obligatoriu în toată România. Încălcarea legii se pedepsește cu amenzi uriașe
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată