Donald Trump a vrut să bombardeze laboratoarele de droguri din Mexic. Fost şef de la Pentagon: A întrebat dacă ar putea „trage cu rachete”

Donald Trump a vrut  să bombardeze laboratoarele de droguri din Mexic. Fost şef de la Pentagon: A întrebat dacă ar putea „trage cu rachete”
Donald Trump / Sursă Foto: Shutterstock - Ilustrativ
Publicat: 06/05/2022, 16:41

Donald Trump, fostul lider de la Casa Albă, l-a întrebat în 2020 pe ministrul Apărării de atunci, Mark Esper, despre posibilitatea bombardării laboratoarelor traficanţilor de droguri din Mexic, relatează fostul șef al Pentagonului într-o carte care se va lansa pe 10 mai.

Fostul șef de stat considera la acea vreme că Statele Unite ar putea pretinde că nu se află în spatele unei astfel de lovituri cu rachete pe teritoriul mexican, potrivit unor fragmente din carte citate de New York Times, informează AFP.

Mark Esper a fost ministrul Apărării al lui Donald Trump între iulie 2019 şi noiembrie 2020.

„Tir de rachete asupra Mexicului”

Donald Trump ar fi întrebat de două ori dacă forţele armate ar putea „trage cu rachete asupra Mexicului pentru a distruge laboratoarele de droguri”, a scris Mark Esper în memoriile sale intitulate „A Sacred Oath” (Un jurământ sacru), afirmând că declaraţiile lui Donald Trump l-au lăsat fără cuvinte.

Fostul lider de la Casa Albă a hotărât să-l demită pe Mark Esper în noiembrie 2020, la câteva zile după anunţul rezultatelor alegerilor prezidenţiale americane, pe care le-a pierdut în fața lui Joe Biden.

Relaţiile dintre Trump şi ministrul său deveniseră dificile de când şeful Pentagonului s-a opus public cu câteva luni mai devreme desfăşurării armatei pentru a reprima demonstraţiile antirasiste din ţară.

În alte pagini ale cărții, Mark Esper a notat că, în marja demonstraţiilor antirasiste din iunie 2020, preşedintele, extrem de iritat, ar fi declarat în Biroul Oval: „Nu puteţi pur şi simplu să trageţi în partea de sus? Trageţi în picioare sau aşa ceva”.