Dosar bombă la DIICOT! Credite uriașe, garanții subevaluate, licitații trucate, executări silite la prețuri de nimic, persoane „potente financiar” implicate în megaschema de fraudă

Redactor:
Gilda Popa
Dosar bombă la DIICOT! Credite uriașe, garanții subevaluate, licitații trucate, executări silite la prețuri de nimic, persoane „potente financiar” implicate în megaschema de fraudă

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism anunță percheziții într-un dosar de deturnare a licitațiilor publice, prejudiciul în cauză fiind estimat la 3 milioane de euro şi 153 de mii de lei. DIICOT precizează că din modul în care o instituție bancară a acordat credite cu valoare mare și cu garanții imobiliare supraevaluate rezultă că „s-a urmărit executarea silită a acestora”. Ulterior, garanțiile au fost executate silit la preţuri derizorii, mai exact la 8 -9% din valoarea de piață a acestora, mai spun procurorii.

În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că, începând cu anul 2018, doi suspecți, persoane potente financiar, au constituit alături de alte 8 persoane un grup infracțional organizat specializat în comiterea infracţiunii de deturnare a licitaţiilor publice prin obţinerea informaţiilor prealabile cu privire la bunurile imobile supuse executării silite, urmată de realizarea unor înţelegeri prealabile în vederea asigurării adjudecării bunurilor imobile la preţuri derizorii”, se arată în comunicatul DIICOT.

Din modalitatea de acordare a acestor credite, a perioadei de acordare, a cuantumului acestora, a scopului perceperii acestor împrumuturi – restituirea foarte redusă a creditului bancar sau nerestituirea acestuia în integralitate, a valorii reale a bunurilor imobiliare aduse drept garanţii se constată că încă de la momentul aducerii în garanţie a bunurilor imobile ce fac obiectul prezentei cauze s-a urmărit executarea silită a acestora, mai explică procurorii DIICOT.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Ilfov, au anunțat miercuri, 12 februarie, că au făcut 17 percheziții pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Galați și Brăila, într-un dosar ce vizează destructurarea unui grup infracțional organizat, format din 10 persoane. Persoanele sunt acuzate de deturnare a licitațiilor publice, instigare la deturnarea licitațiilor publice, complicitate la deturnarea licitațiilor publice, instigare la abuz în serviciu și abuz în serviciu.

Din conţinutul materialului probator administrat în prezenta cauză s-a constatat faptul că bunurile imobile ce fac obiectul deturnării licitaţiilor publice au constituit garanţii imobiliare în favoarea unei instituții bancare, mai exact au servit drept garanţii acordării unor contracte de credit bancar în anii 2008 – 2009. Aceste contracte de credit au fost acordate preponderent de către aceeași unitate bancară unor diferite persoane fizice sau juridice, termenul de restituire fiind unul foarte scurt, respectiv aproximativ 1 an, iar valoarea acestor credite fiind una foarte mare”, se mai arată în comunicatul citat.

Persoanele implicate au atras în „rețeaua infracțională” un funcţionar public, care să poată crea cadrul aparent legal pentru adjudecărea bunurilor imobile de către membri acestui grup. Este vorba despre unexecutor judecătoresc, în portofoliul căruia se aflau în instrumentare dosarele de executare silită.

Astfel, prin înțelegeri prealabile, membrii grupării l-au determinat pe executorul judecătoresc să desfăşoare licitaţiile publice, cunoscând că între licitatori există înţelegeri prealabile în vederea adjudecării bunurilor imobile ce făceau obiectul executării silite la preţuri derizorii (aprox. 8 % – 9 % din valoarea de evaluare), prejudiciul în cauză ridicându-se la aproximativ 3 milioane de euro şi 153 de mii de lei”, se precizează în comunicat.

Astfel, cele 11 persoane vizate în acest dosar vor fi aduse la sediul DIICOT – Structura Centrală pentru audiere.

×

Urmăriți Gândul LIVE Zi decisivă pentru Legea izolării și carantinei! Proiectul inițiat de guvern intră la vot în parlament. Ședința se anunță una cu scântei, deoarece puterea și opoziția NU s-au inteles! https://bit.ly/3fbsRNm Florin Roman, deputat PNL, Adrian Țuțuianu, senator Pro România și Tudor Ionescu, secretar general adjunct ALDE, printre invitații Emmei Zeicescu

Publicată de Gandul pe Joi, 9 iulie 2020
Gândul LIVE!
Inchide