• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Dosar penal pentru un tânăr care vindea la Tabăra EMI haine cu mesaje cu tentă revizionistă. „Fii ai Ungariei, ridicați-vă la luptă!”

Dosar penal pentru un tânăr care vindea la Tabăra EMI haine cu mesaje cu tentă revizionistă. „Fii ai Ungariei, ridicați-vă la luptă!”
Polițiștii au întocmit doasar penal unui tânăr din Odorheiu Secuiesc acuzat că vindea la Tabăra EMI de la Borzont, județul Harghita, îmbrăcăminte inscripționată cu mesaje cu tentă revizionistă, cum ar fi: "Am pierdut prin lacrimi, vom recâștiga prin sânge", "Fii ai Ungariei, ridicați-vă la luptă!".

Polițiștii au întocmit doasar penal unui tânăr din Odorheiu Secuiesc acuzat că vindea la Tabăra EMI de la Borzont, județul Harghita, îmbrăcăminte inscripționată cu mesaje cu tentă revizionistă, cum ar fi: „Am pierdut prin lacrimi, vom recâștiga prin sânge”, „Fii ai Ungariei, ridicați-vă la luptă!”.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Harghita, Gheorghe Filip, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că în urma controalelor efectuate cu scop preventiv, pentru asigurarea ordinii, liniștii și siguranței publice pe perioada desfășurării Taberei Tineretului Maghiar din Ardeal – EMI de la Borzont, au fost aplicate mai multe amenzi și a fost confiscată marfă care transmitea mesaje cu tentă revizionistă.

Potrivit sursei citate, la misiune au participat 12 polițiști, din care opt de investigare fraude, patru de investigații criminale și doi de la Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, precum și doi comisari ai Gărzii Financiare – Secția Județeană Harghita.

Sursa citată a precizat că au fost controlați opt agenți economici care desfășurau activități de comerț în locația respectivă, în urma neregulilor constatate fiind aplicate trei sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 3.000 de lei pentru activități ilegale de comerț și pentru lipsa caselor de marcat. Totodată, au fost confiscate bunuri în valoare de 460 de lei.

De asemenea, polițiștii au depistat un tânăr în vârstă de 18 ani, din municipiul Odorheiu Secuiesc, în timp ce oferea spre vânzare articole de îmbrăcăminte inscripționate cu mesaje cu tentă revizionistă, pe unele dintre acestea fiind aplicată și stema Ungariei Mari, polițiștii confiscând 75 de tricouri și 20 de hanorace purtând astfel de inscripții și însemne grafice.

Pe numele tânărului a fost deschis dosar penal pentru comiterea infracțiunii de răspândirea, vânzarea sau confecționarea de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe, precum și deținerea, în vederea răspândirii, a unor astfel de simboluri, urmând ca dosarul să fie înaintat, pentru soluționare, Parchetului de pe lângă Judecătoria Gheorgheni.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, tricourile și hanoracele erau inscripționate cu mesajele: „Am pierdut prin lacrimi, vom recâștiga prin sânge”, „Fii ai Ungariei, ridicați-vă la luptă!”, „Dați-ne munții înapoi!” sau „Ungaria ciuntită nu este țara noastră, Ungaria Mare este Raiul”.

Misiunea polițiștilor, constând în acțiuni și activități preventive pe toate liniile, va continua până la terminarea Taberei EMI.

Inchide