DOSARUL HREBENCIUC. Sturdza își nota în agendă: Meeting Hrebe la Hilton. Promisiunile par serioase

DOSARUL HREBENCIUC. Sturdza își nota în agendă: Meeting Hrebe la Hilton. Promisiunile par serioase
Publicat: 24/10/2014, 00:11

Informațiile se regăsesc în referatul cu propunerea de arestare a lui Paltin Sturdza și Andrei Hrebenciuc, obținut de MEDIAFAX.

Potrivit procurorilor, prin intermediul deputatului Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza a obținut de la Tribunalul Covasna o hotărâre judecătorească în favorarea sa, prin care s-a dispus punerea în posesie a unei suprafețe de 43.227 de hectare de pădure în Bacău.

Cunoscând modul ilicit în care a obținut hotărârea judecătorească și greutățile ce urmau a fi avute pentru punerea în aplicare a hotărârii, Adam Ioan l-a convins pe inculpatul Sturdza că trebuie să apeleze la Daniel-Constantin Călugăr și Ioan-Gheorghe Varga, suspecți în cauză, pentru a reuși, cu sprijinul acestora, o urgentare a punerii în posesie și a eliberării titlului de proprietate și o vânzare cât mai rapidă a întregii suprafețe de teren forestier, chiar și la un preț de aproximativ cinci ori mai mic decât prețul real.

Având în vedere că mandatarii și promitenții cumpărători ai lui Sturdza, Călugăr și Varga, nu au reușit să-și îndeplinească obligațiile asumate prin promisiunea de vânzare cumpărare și prin contractul de mandat, în luna aprilie 2013, tot la inițiativa lui Ioan Adam Ioan, Sturdza a acceptat să încheie un nou antecontract de vânzare-cumpărare a aceleiași suprafețe de teren forestier cu inculpatul Dan Bengescu.

În data de 22 aprilie 2013, Sturdza și Bengescu au încheiat la notar o promisiune de vânzare cumpărare pentru suprafața de 43.277 ha dobândită prin decizia Tribunalului Covasna la prețul de 2500 euro/ha. Odată cu antecontractul s-a încheiat și un contract de mandat, prin care Bengescu se angaja să facă demersuri pentru întocmirea documentațiilor aferente terenurilor și efectuarea tuturor demersurilor necesare în vederea punerii în posesie, obținerii titlului de proprietate, intabulării dreptului de proprietate în Cartea Funciară și reprezentării lui Sturdza în fața autorităților locale, precum si a oricăror persoane fizice sau juridice, în acest scop.

Din examinarea agendei pe anul 2013, ridicată de la domiciliul lui Paltin Sturdza, rezultă că în data de 18 aprilie 2013, Paltin Gheorghe Sturdza a purtat o discuție cu Dan Bengescu, iar acesta din urmă s-a obligat să pună în posesie un lot în 35 de zile, dar a spus că vrea contract pe toată suprafața.

A doua zi, în data de 19 aprilie 2013, Paltin Gheorghe Sturdza s-a întâlnit cu Ioan Adam și Viorel Hrebenciuc la un hotel, în agenda fiind făcute următoarele notări: „Meeting Hrebe la Hilton. Promisiunile par serioase”.

Despre întâlnirea din ziua următoare, 20 aprilie 2013, de la un restaurant din Brașov, Sturdza a notat: „La Romantic cu Adamii și Mirela. Discutat strategii. Vom face contractul cu Bengescu”.

În data de 21 aprilie 2013, la un hotel din București, Sturdza s-a întâlnit din nou cu Viorel Hrebenciuc, notând „Vorbit cu Hrebe la hotel….OK, iar seara, la masă acasă cu Adamii cu Mirela discutat și redactat contract Bengescu”.

Înainte de expirarea termenului din 15 iunie 2013, în data de 13 iunie 2013, Paltin Sturdza a avut o întâlnire cu Viorel Hrebenciuc, Victor Prodan și Dan Bengescu, notându-și în agendă că s-a căzut la o înțelegere, făcându-se astfel referire la actul adițional cu urma să fie încheiat în data de 1 iulie 2013.

În data de 24 iunie 2013, pentru a stabili modalitatea concretă în care urma să fie răsplătit Viorel Hrebenciuc pentru intervențiile sale, Paltin Sturdza a avut o întâlnire în Brașov cu Viorel și Andrei Hrebenciuc. La respectiva întâlnire s-a stabilit încheierea unui contract cu o societate comercială care aparent nu are vreo legătură cu familia Hrebenciuc, notează procurorii.

La data de 1 iulie 2013, prin actul adițional autentificat, a dobândit calitatea de promitent cumpărător, alături de Bengescu, societatea Reședința Vârstnicilor, cu sediul în București.

Anchetatorii susțin că Andrei Hrebenciuc, în baza unei înțelegeri cu Dan Costin Bengescu, Viorel Hrebenciuc și cu avocații Victor Adrian Prodan și Nicolae Mergeani, ar fi determinat-o pe Carmen Elisabeta Drăgoi, administrator al SC Reședința Vârstnicilor SRL, să încheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător, alături de Bengescu, pentru suprafața de 43.277 de hectare de teren forestier, dobândită prin decizia din 2012 a Tribunalului Covasna.

Prețul tranzacției a fost stabilit la 2.500 de euro pe hectar, acesta fiind de aproximativ trei ori mai mic decât valoarea de piață, „întrucât contractul masca, în cuprinsul său, și cumpărarea de influență de la autoritățile din județul Bacău”, a arătat DNA.

Procurorii au stabilit că SC Reședința Vârstnicilor SRL are ca asociat unic Majura Limited (cu sediu social în Cipru), persoană juridică cipriotă al cărei asociat real este Andrei Hrebenciuc.

Potrivit anchetatorilor, toate persoanele implicate, respectiv Andrei Hrebenciuc, Viorel Hrebenciuc, Paltin Gheorghe Sturdza, Dan Costin Bengescu și Ioan Adam, cunoșteau faptul că s-a stabilit un preț mult mai mic decât cel real, deoarece diferența de preț ce urma să fie obținută din vânzarea pădurii reprezenta folosul lui Viorel Hrebenciuc și al lui Dan Bengescu în schimbul exercitării de influențe față de funcționarii cu atribuții privind punerea în executare a deciziei din 2012 a Tribunalului Covasna.

Andrei Hrebenciuc și Paltin Sturdza au fost reținuți joi de procurorii DNA Brașov și aduși la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), care va judeca propunerea de arestare pe numele celor doi.

Procurorii DNA Brașov au început urmărirea penală și față de Carmen Elisabeta Drăgoi și avocații Nicolae Mergeani și Victor Adrian Prodan, toți fiind acuzați de spălare de bani.

Dan Bengescu a fost deja arestat preventiv în acest dosar.

Pe de altă parte, în cazul deputaților Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam, DNA a cerut aviz de la Camera Deputaților pentru arestarea lor.

Viorel Hrebenciuc a demisionat marți din Parlament.

Într-un alt dosar, care are legătură cu cel al retrocedărilor, Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru instigare la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, trafic de influență, folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite și cumpărare de influență. În acest al doilea dosar este urmărit penal și senatorul PSD Dan Șova, pentru trafic de influență.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
"Uşa a zburat către mine!" Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
SIMONA HALEP a aflat informația chiar acum. Anunțul OFICIAL venit de la Federația de Tenis
Asia Express 2024. S-a aflat lista completă a finaliștilor după eliminări
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Un studiu ar fi aflat de ce femeile dorm mai puțin și mai prost decât...