DOSARUL RETROCEDĂRILOR ILEGALE. Cum își aranja Dorin Cocoș șpaga de 10 MILIOANE DE EURO

DOSARUL RETROCEDĂRILOR ILEGALE. Cum își aranja Dorin Cocoș șpaga de 10 MILIOANE DE EURO
Publicat: 06/12/2014, 09:46

Gheorghe Stelian, zis Stelu, a dat o declarație în fața anchetatorilor în 20 noiembrie, când fostul șef al DIICOT Alina Bica a fost reținută, arătând că, după ce a cumpărat de la Dino Sinigalia, în 2010, dreputurile litigioase pentru terenul de peste 13 hectare din zona Plumbuita, în Sectorul 2 al Capitalei, a vorbit cu Dorin Cocoș despre posibilitatea obținerii de despăgubiri de la ANRP.

„Dorin Cocoș mi-a garantat că totul va fi bine și să am încredere în el, moment în care dosarul a fost validat și trimis către ANRP. După ședința de evaluare, s-a nominalizat un evaluator cu care m-am întâlnit în zona ANRP”, a spus Gheorghe Stelian când a fost audiat de procurori, declarație citată în motivarea deciziei de arestare preventivă a fostului președinte al ANPR Crinuța Dumitrean, document obținut de MEDIAFAX.

Acesta a mai arătat că, după finalizarea raportului de evaluare, în care a fost trecută o valoare a terenului de aproximativ 377 de milioane de lei, evaluatorul i l-a prezentat. Ulterior, Gheorghe Stelian a luat legătura cu Dorin Cocoș pentru a-i spune că „s-a rezolvat”.

„Acesta, deși nu avusesem stabilită o înțelegere prealabilă, mi-a cerut 10.000.000 de euro aproximativ pentru a interveni pe lângă factori de decizie din csadrul ANRP în vederea soluționării dosarului meu. Cu toate acestea, Dorin Cocoș nu a menționat numele persoanei la care urma să intervină pentru soluționarea dosarului”, a precizat Gheorghe Stelian la audieri.

Gheorghe Stelian a mai arătat în declarația sa că, ulterior, Dorin Cocoș i-a propus să cesioneze 25 la sută din drepturi lui Gabriel Gheorghe, Adrian Andrici și Valentin Vișoiu, pentru suma cerută de 10 milioane de euro, fapt care s-a și întâmplat.

„Ulterior deciziei de restituire, în momentul în care am vândut o parte din acțiunile primite (la Fondul Proprietatea, n.r.), i-am remis lui Dorin Cocoș, în mai multe tranșe, suma de aproximativ 10.0000.000 euro, conform înțelegerii avute”, le-a spus Gheorghe Stelian procurorilor.

Acesta a adăugat că, după soluționarea dosarului, în anturajul lui Dorin Cocoș l-a întâlnit pe Sergiu Diacomatu, vicepreședinte ANRP la acea dată, despre care a înțeles că era persoana la care a intervenit Dorin Cocoș.

În dosarul despăgubirilor pentru terenul supraevaluat au fost arestați fostul procuror șef al DIICOT Alina Bica, Lăcrămioara Alexandru, fosta șefă a ANRP Crinuța Dumitrean, președintele comisiei care a aprobat despăgubirea, fostul vicepreședinte al ANAF Dragoș Bogdan și expertul evaluator Emil Nuțiu, iar Oana Vasilescu, fost vicepreședinte al ANRP, este cercetată în libertate sub control judiciar, toți fiind acuzați de abuz în serviciu.

Și ceilalți foști membri ai comisiei, respectiv deputatul PDL Florin Cătălin Teodorescu și deputatul UDMR Marko Attila, precum și Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie președintele PNL Sector 1, în cazul căruia procurorii anticorupție au dispus măsura controlului judiciar, sunt acuzați tot de abuz în serviciu.

Camera Deputaților a încuviințat, miercuri, arestarea preventivă a deputatului UDMR Marko Attila. Acesta a fost citat joi la DNA, însă nu s-a prezentat întrucât este plecat din țară. Avocatul lui Marko Attila a declarat că deputatul este în capitala Ungariei, precizând că nu poate să spună când se va întoarce în România.

Marko Attila a fost condamnat, în 26 noiembrie, la trei ani de închisoare cu suspendare, într-un alt dosar, în care a fost acuzat de abuz în serviciu privind restituirea unor imobile, decizia fiind definitivă. Prin decizia instanței nu a fost dispusă și interdicția de a părăsi țara în cazul deputatului UDMR.
În același dosar, procurorii au cerut aviz și pentru arestarea preventivă a deputatului Cătălin Teodorescu, însă solicitarea nu a întrunit numărul de voturi pentru aprobare. Teodorescu a fost pus, miercuri, sub control judiciar de către procurorii DNA și are interdicție de a părăsi țara.

Omul de afaceri Gheorghe Stelian, beneficiar al despăgubirii pentru terenul supraevaluat, este cercetat sub control judiciar.

Anchetatorii susțin că, în 15 martie 2011, Crinuța Dumitrean și membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor – Sergiu Ionuț Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Marko Attila, Alina Bica, Oana Vasilescu, Dragoș Bogdan și Lăcrămioara Alexandru – au aprobat în unanimitate raportul întocmit de societatea de evaluare desemnată, SC Business Evaluator SRL, reprezentată prin evaluator Emil Nuțiu, privind soluționarea dosarului de despăgubire al lui Gheorghe Stelian, pentru un teren agricol de 13 hectare din zona Plumbuita, în Sectorul 2 al Capitalei, a cărui valoare a fost supraevaluată cu peste 61 de milioane de euro.

Procurorii susțin că activitatea Comisiei Centrale de Despăgubiri din care au făcut parte cele nouă persoane a fost „abuzivă, infracțională”, întrucât prin intermediari s-a intervenit la aceștia pentru ca dosarul de despăgubire al lui Gheorghe Stelian să fie soluționat favorabil acestuia, iar în același scop, evaluatorul ar fi primit până la 100.000 de lei pentru a supraevalua terenul.

Totodată, în documente ale anchetatorilor se arată că omul de afaceri Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea, ar fi cerut 10 milioane de euro pentru a interveni „pe lângă factori de decizie din cadrul ANRP” în vederea soluționării dosarului lui Gheorghe Stelian.

În aceleași documente se mai arată că Gheorghe Stelian ar fi împărțit cei 61 de milioane de euro cu oamenii de afaceri Valentin Vișoiu, Adrian Andrici, acționar la CS Universitatea Craiova, și Gabriel Gheorghe. Astfel, Gheorghe Stelian ar fi luat 46.288.238 de euro, Vișoiu – 7.035.812 euro, Andrici – 4.196.800 euro și Gheorghe – 4.196.800,2 euro.

Valentin Vișoiu, acționar la societățile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, este arestat la domiciliu, fiind cercetat și în dosarul de corupție al primarului Piteștiului Tudor Pendiuc, pentru dare de mită, spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu.

Omul de afaceri Gheorghe Stelian, zis Stelu, este cunoscut pentru mai multe afaceri cu imobiliare. De la el ar fi cumpărat Elena Udrea, în 2006, un teren în zona Floreasca din București, pentru a construi locuințe. Totodată, Udrea a mai cumpărat un teren pe malul lacului Grivița, tot pentru un proiect imobiliar, după ce a făcut un credit de 3,3 milioane de euro la BRD. Proiectul neavând succes, Udrea a vândut terenul și creditul lui Alexandru Faur, partener de afaceri al lui Stelian.

Otilia Ciocan, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...