Dosarul retrocedărilor ilegale. Ilie Sârbu și Viorel Hrebenciuc, urmăriți penal de DNA pentru un prejudiciu de 300 milioane euro

Ilie Sârbu audiat de procurorii DNA într-un dosar de corupție

Viorel Hrebenciuc a ajuns la sediul DNA Brașov adus de jandarmi pentru a fi audiat în dosarul unor retrocedări ilegale, în care au fost audiați și senatorul Ilie Sârbu, deputatul PSD Ioan Adam, soția acestuia, judecătoarea Roxana Adam, precum și alți doi judecători de la Tribunalul Covasna. Aceștia din urmă au ajuns la sediul DNA Brașov, unde sunt audiați. DNA face percheziții la locuița Prințului Paul și a prințesei Lia. Perchezițiile vizează același dosar privind retrocedările ilegale.

UPDATE: 18:44 DNA arată într-un comunicat că Ilie Sârbu este urmărit penal pentru infracțiunea de folosire a influenței iar Hrebenciuc pentru trafic de influență. Prejudiciul constat în dosar este de peste 300 milioane euro. Citește mai jos comunicatul DNA:

â–ºADAM IOAN,  deputat în Parlamentul României, pentru  infracțiunile de instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, constituire a unui grup infracțional organizat, trei infracțiuni de cumpărare de influență

â–ºSÂRBU ILIE,  senator în Parlamentul României, pentru  infracțiunile de folosire a influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite și sprijinirea unui grup infracțional organizat

â–ºHREBENCIUC VIOREL, deputat în Parlamentul României, pentru  infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat,  trafic de influență și instigare la folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite

â–ºCRĂCIUNESCU ADAM, director general al RNP Romsilva, pentru infracțiunile de abuz în serviciu și  sprijinirea unui grup infracțional organizat

â–ºÎn ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
La data de 17 aprilie 2012, în urma unei înțelegeri prealabile, la solicitarea inculpatului Adam Ioan, cu sprijinul unor persoane interesate,  un complet de judecători de la Tribunalul Covasna,  a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar și reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafață de teren forestier și de teren agricol, situate pe raza județului Bacău, în favoarea unei persoane și în defavoarea Regiei Naționale a Pădurilor ROMSILVA. Decizia judecătorească ar fi fost pronunțată în contradicție evidentă cu principiile de drept și cu starea de fapt reală, respectiv fără prezența vreunui înscris nou care să schimbe starea de fapt reținută de instanțele anterioare, fără a se efectua vreo expertiză în cauză, fără a clarifica cu probe cine a avut calitatea de proprietar deposedat în anul 1945.
Astfel, a fost creat un prejudiciu, în sarcina RNP ROMSILVA,  de 303.888.615 euro (contravaloarea a 43.227 ha teren forestier).

â–ºImediat după pronunțarea deciziei  civile  a Tribunalului Covasna, inculpatul Adam Ioan împreună cu alte persoane interesate și cu inculpatul Hrebenciuc Viorel, a constituit și coordonat un grup, ce urmărea să obțină venituri prin cumpărare de   influență sau folosirea  nelegală a  influenței (art. 13 din Legea nr. 78/2000) cu scopul de a  urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menționată. În acest scop, membrii grupului urmăreau să intervină asupra funcționarilor cu atribuții la nivelul instituțiilor locale, astfel încât aceștia să urgenteze îndeplinirea actelor ce intră în atribuțiile lor de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri ( de exemplu să nu se formuleze plângeri în instanță împotriva deciziilor Comisiei județene de fond funciar Bacău).

â–ºÎn acest context, în calitate de director general al RNP Romsilva, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, începând cu anul 2013, inculpatul Crăciunescu Adam a răspuns solicitărilor nelegale formulate de către inculpatul Hrebenciuc Viorel, prin intermediul lui  suspectului Sîrbu Ilie, referitoare la modul în care RNP Romsilva trebuie să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate și litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeței de pădure de peste 40.000 de hectare. În consecință,  inculpatul Crăciunescu Adam a luat măsuri împotriva intereselor RNP Romsilva, în sensul că a șicanat efectuarea de acțiuni în justiție împotriva intereselor avute de grupul infracțional organizat format din inculpații Hrebenciuc Viorel, Adam Ioan și alte persoane interesate în obținerea terenurilor menționate.  După ce jurista  din cadrul Romsilva semnat o acțiune civilă în favoarea  intereselor Romsilva,  de suspendare a judecății până la soluționarea dosarului având ca obiect revizuirea deciziei luate la data de 17 aprilie 2012, strămutat  de la Tribunalul Covasna la o altă instanță(cerere admisă de ÎCCJ la data de 17 ianuarie 2014), în luna martie 2014, inculpatul Crăciunescu Adam a dispus în mod abuziv ca acestei juriste să-i fie preluată cauza respectivă și i-a interzis, indirect (folosind un pretext medical), să mai reprezinte RNP Romsilva la procesele ce aveau ca obiect decizia din anul 2012 a Tribunalului Covasna și punerea în aplicare a acestei decizii.
La data de 15 octombrie 2014, suspectului și inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307, respectiv 309 Cod de procedură penală. (Sursa: DNA)

UPDATE 14:05 Viorel Hrebenciuc a ieșit din sediul DNA după aproape două ore, afirmând că i s-a adus la cunoștință calitatea de inculpat în dosar pentru mai multe infracțiuni pe care trebuie să le studieze. „E vorba de infracțiuni la legea 78/ 2.000. Dacă e nevoie de ridicarea imunității, procurorii hotărăsc’, a afirmat Viorel Hrebenciuc. Acesata a precizat că nu le reproșează nimic jandarmilor și nicin procurorilor pentru că l-au adus cu mascații la sediul DNA.

Viorel Hrebenciuc la ieșirea din sediul DNA / Foto: Adrian Popescu

UPDATE 13:30 La DNA Brașov a fost adusă cu mascații și Roxana Adam, judecătoare la Tribunalul Brașov și soția deputatul PSD Ioan Adam.

Judecătoarea Roxana Adam / Foto: Adrian Popescu

Hrebenciuc a fost adus la DNA Brașov în jurul orei 12.00. El a coborât dintr-o mașină a Jandarmeriei și a intrat în sediul DNA însoțit de jandarmi. Acesta le-a spus jurnaliștilor că nu știe în ce calitate a fost chemat la DNA, fără a face alte declarații.

Ilie Sârbu a ajuns la DNA Brașov în jurul orei 10:45, însoțit de un avocat. Acesta nu a făcut nicio declarație. La ieșirea din sediul DNA, liderul PSD a spus că nu a fost audiat și că nu are nimic de declarat.

Deputatul PSD Ioan Adam a fost deja audiat la DNA Brașov în cursul acestei dimineți. 

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție Brașov fac cercetări în această cauză pentru infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție ce au legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate pentru aproximativ 90.000 de hectare de teren forestier și 100 de hectare de teren agricol, arată DNA, într-un comunicat de presă.

Anchetatorii fac 25 de percheziții în județele Brașov, Bacău, Covasna, precum și în București, dintre care cinci la instituții publice de interes local, una la un birou de avocatură și restul la sediile unor firme și la domiciliile unor persoane, a precizat DNA.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că între cele cinci instituții publice la care au loc percheziții sunt și tribunalele Brașov și Covasna.

Potrivit surselor citate, de la cele două instanțe sunt vizați trei judecători, suspectați de implicare în luarea unor decizii ilegale privind retrocedarea de terenuri.

În același dosar sunt suspectați de fapte de corupție și doi avocați, unul dintre aceștia fiind deputatul PSD Ioan Adam. Soția lui Ioan Adam, judecătoarea Roxana Adam, de la Tribunalul Brașov, ar fi printre cei trei magistrați suspectați în cauză, au mai arătat sursele citate.

Printre localitățile în care s-ar fi făcut retocedările ilegale de terenuri sunt Comănești, Palanca, Brătulești și Doftana, au precizat sursele judiciare.

La finalul perchezițiilor, suspecții vor fi duși la audieri, la sediul DNA Brașov.

Acțiunea este sprijinită de Serviciul Român de Informații și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei.

Patru transferuri stelare la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru i-a dat lovitura de graţie lui Gigi...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Anunț important pentru românii cu mașină pe benzină și motorină. Ce se întâmplă la pompă...
Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în numărul...
O familie din Iași s-a mutat în Zanzibar din cauza pandemiei: „Preţurile sunt chiar foarte...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
Ce a făcut Gigi Becali când a aflat că Anamaria Prodan e în stare gravă....
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Zeci de copii cu păr pe tot corpul. Ce gafă halucinantă au făcut medicii: se...
Horoscop chinezesc complet pentru 2021: Pe ce dată începe Anul Boului de Metal?
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care este cea mai căutată resursă din lume, care în ţara noastră există din belşug,...
Ramona Olaru, fără niciun ban de zile bune! Cardul i-a fost blocat! Care este cauza:...
Inchide