Dosarul Valiza, cel mai important caz din fotbalul românesc, pe masa Comisiei de Disciplină a UEFA

Dosarul Valiza, cel mai important caz din fotbalul românesc, pe masa Comisiei de Disciplină a UEFA
Comisia de Control și Disciplină a UEFA are vineri spre analiză cel mai important caz pe care fotbalul românesc l-a "oferit" până în prezent forului european, valiza cu 1,7 milioane de euro trimisă de Gigi Becali la Cluj, iar "băieții răi" de la Nyon dau suficiente motive de îngijorare Stelei.
Publicat: 21/06/2013, 10:18
Actualizat: 04/03/2019, 05:57

Comisia de Control și Disciplină a UEFA are vineri spre analiză cel mai important caz pe care fotbalul românesc l-a „oferit” până în prezent forului european, valiza cu 1,7 milioane de euro trimisă de Gigi Becali la Cluj, iar „băieții răi” de la Nyon dau suficiente motive de îngijorare Stelei.

La 7 mai 2008, înaintea ultimului meci din Liga I, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la Universitatea Cluj – aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare – pentru ca aceștia să-și apere corect șansele și să câștige meciul cu CFR 1907 Cluj, contracandidata echipei FC Steaua București la câștigarea titlului de campioană.

Procurorii DNA au interceptat valiza cu bani într-un restaurant din Cluj, unde Teia Sponte, vicepreședinte al Consiliului de Administrație, și alte persoane așteptau deznodământul meciului „U” Cluj – CFR, în funcție de care „marfa” urma sau nu a fi livrată. CFR s-a impus cu 1-0 și a devenit campioană, astfel că valiza ar fi rămas fără destinatar și fără intervenția poliției.

DNA a declanșat urmărirea penală față de Becali, Teia Sponte și alții, iar dosarul, care a cuprins și o altă tentativă de a-i premia în 2006 pe jucătorii Gloriei Bistrița, de asemenea nefinalizată, a ajuns în instanță la finalul anului 2008. Primul termen a avut loc în 21 ianuarie 2009, la Curtea de Apel Cluj, apoi procesul a fost mutat la Înalta Curte de Casație și Justiție, în urma cererii avocaților inculpaților.

După cinci ani de la declanșarea scandalului, ÎCCJ a dat sentința definitivă, condamnându-l pe Gigi Becali, în data de 4 iunie, la trei ani de închisoare cu executare, pentru dare de mită și pentru fals, iar pe Teia Sponte la doi ani cu suspendare.

Fiind vorba de un caz de corupție în fotbal, în care s-a dat o sentință definitivă pe latura penală, UEFA, care și-a reafirmat de curând intoleranța în astfel de situații, a decis să sesizeze Comisia de Disciplină. În 10 iunie, UEFA a anunțat, pe site-ul său oficial, că a deschis o procedură disciplinară împotriva FC Steaua, iar cazul va fi analizat vineri.

Dacă și instanța de la Nyon va ajunge la concluzia că tentativa de premiere făcută de Becali în 2008 reprezintă un act de corupție, Steaua riscă să fie exclusă din ediția viitoare a principalei competiții europene de cluburi, Liga Campionilor, unde ar trebui să participe în calitate de campioană a României.

Potrivit președintelui FRF, Mircea Sandu, UEFA s-a adresat clubului Steaua, cerându-i lămuriri în privința cazului „Valiza”. Sandu a spus că Steaua l-a angajat pe avocatul Gianpaolo Monteneri, specializat în legislație sportivă, pentru a se apăra la Comisia de Control și Disciplină.

„Din câte știu și eu de la Steaua, au angajat un avocat, pe Gianpaolo Monteneri, care să le facă dosarul de apărare. Au luat o decizie bună în acest sens, pentru că Monteneri are experiență în acest sens, în fața instanțelor internaționale. Sper să aibă câștig de cauză. În opinia mea există o balanță de 50-50 la sută. Cam așa apreciez eu la ora actuală, fără să dau prea multă încredere. Nu am nicio influență acolo și nu contează nici prietenia mea cu Platini. Nu are nicio legătură cu acest caz”, a declarat Sandu, pentru MEDIAFAX.

Comentând posibilul verdict al UEFA, alți oameni de fotbal s-au arătat și mai îngrijorați cu privire la o sancțiune drastică a Comisiei în cazul Stelei. Directorul administrației de licențiere din cadrul FRF, Viorel Duru, a declarat că, în opinia sa, Steaua poate fi exclusă din Liga Campionilor de UEFA, în urma condamnării definitive a finanțatorului clubului, Gigi Becali, în dosarul „Valiza”.

„Asta este practica în astfel de cazuri. UEFA are regulamente mai bine închegate care nu lasă loc la interpretări. Poate să fie amendă, poate să fie și excludere, totul depinde numai și numai de Comisia de Disciplină a UEFA”, a explicat Duru.

Cristian Bivolaru, delegat UEFA și comisar FIFA, a afirmat că, ținând cont de cazurile din ultimii ani, cine ajunge să fie judecat de Comisia de Control și Disciplină a UEFA nu scapă fără o sancțiune din partea „băieților răi”.

Întrebat care sunt șansele clubului Steaua de a scăpa de o sancțiune din partea Comisia de Control și Disciplină a UEFA în urma analizării cazului „Valiza”, fostul secretar general pe probleme internaționale al Federației Române de Fotbal a răspuns: „În general, ce trece pe la Comisia de Disciplină a UEFA nu scapă. Cei de la Disciplină sunt băieții răi, ca strategie a lor vorbesc, dar lucrurile diferă de la caz la caz, normal”.

Cristian Bivolaru a explicat însă că sancțiunile date de Comisia de Disciplină a UEFA pot fi „îndulcite” de Comisia de Apel sau de TAS. „Eu nu m-am pronunțat până acum referitor la cazul Stelei pentru că nu mă consider un specialist în drept sportiv și nu vreau să mă hazardez și să comentez. Dar este posibil ca Steaua să fie sancționată, asta e clar. Ce se întâmplă mai departe e greu de spus. Uneori aceste sancțiuni se mai îndulcesc la Apel sau la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne”, a menționat delegatul UEFA, pentru MEDIAFAX.

Ionuț Lupescu, în prezent UEFA chief technical officer, fost membru al Comisiei de Disciplină a UEFA, nu a dorit să-și spună părerea în acest caz, reamintind doar că forul de la Nyon acordă toleranță zero în cazurile de corupție.

„Nu am niciun comentariu de făcut referitor la cazul Stelei. Strategia UEFA în ceea ce privește corupția din fotbal se cunoaște foarte bine, este toleranță zero. În rest nu pot face cometarii”, a declarat Lupescu, pentru agenția MEDIAFAX.

Un membru al Comisiei de Apel a UEFA a oferit motive suplimentare de teamă înaintea verdictului de la Nyon. Conform cotidianului turc Fotomac, Antonio Mortagua a declarat jurnalului portughez Publico că, după părerea sa, echipele ale căror cazuri vor fi analizate vineri de Comisia de Control și Disciplină a forului continental nu vor juca în cupele europene în sezonul viitor: „Cunosc foarte bine comisia. Nu cred că echipele ale căror cazuri vor fi prezentate la 21 iunie au șanse să joace în sezonul viitor în cupele europene. Când dosarele vor veni la Comisia de Apel decizia se va lua în cel mai scurt timp. Părerea mea personală este că excluderea pentru un an din cupele europene va fi doar o primă sancțiune”.

Dincolo de problemele de imagine cauzate de asocierea cu actele de corupție, o eventuală excludere din Liga Campionilor va avea și un efect în plan financiar pentru clubul Steaua. Premiile acordate de federația europeană în Champions League sunt generoase, dar pentru ca o grupare să le primească, trebuie să ajungă în faza grupelor. În ultimii ani, echipele românești prezente în acestă fază a competiției au primit sume în jurul a 20 de milioane de euro fiecare.

Echipa antrenată de Larențiu Reghecampf are însă de trecut trei tururi preliminare pentru a accede în grupe, dar traseul este unul mai ușor datorită faptului că va fi cap de serie, iar play-off-ul îl va disputa împotriva unei campioane dintr-o țară aflată mai jos de locul 16 în clasamentul coeficienților.

În afara clubului Steaua, UEFA a deschis o procedură și împotriva clubului turc Beșiktaș și a doi oficiali în legătură cu „activități privind trucarea de meciuri” ce ar fi avut loc în timpul finalei din 2011 a Cupei Turciei. Ambele cazuri vor fi analizate, vineri, de Comisia de Control și Disciplină a UEFA, iar un verdict va fi dat după 24 iunie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția