Două foste directoare de la CEC Bank, trimise în judecată pentru corupție

Două foste directoare de la CEC Bank, trimise în judecată pentru corupție
Publicat: 18/11/2013, 16:17
Actualizat: 01/02/2019, 06:27

Două foste directoare de la sucursala din Brașov a CEC Bank au fost trimise în judecată pentru luare de mită și abuz în serviciu, în cazul acordării unor credite pentru 12 firme, prejudiciul produs băncii fiind de peste șapte milioane de lei.

Florentina Tăvălică, director al CEC Bank SA Sucursala Brașov din octombrie 2005 până în 21 martie 2013, este acuzată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție Brașov de luare de mită și 12 fapte de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, iar Afrodita Nicoleta Rențea, director de operațiuni la CEC Bank SA Sucursala Brașov până în 5 ianuarie 2009 și șef serviciu de credite până la 21 martie 2013, de abuz în serviciu contra intereselor publice, arată luni DNA, într-un comunicat de presă.

Alături de acestea va fi judecat și Mugur Babciuc, administrator al SC „On Astor” SRL Brașov, pentru complicitate în nouă dintre faptele de abuz în serviciu contra intereselor publice și pentru șapte fapte de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit procurorilor, în 2008, înaintea sărbătorilor de iarnă, Florentina Tăvălică i-a cerut administratorului firmei „On Astor” SRL Brașov, Mugur Babciuc, să facă lucrări de amenajare la un imobil, în schimbul acordării unui credit. Babciuc a acceptat cererea directoarei CEC Bank Brașov și a dispus atunci efectuarea lucrărilor solicitate, evaluate la 6.886 de lei.

Ulterior, Florentina Tăvălică și Afrodita Nicoleta Rențea i-au spus lui Mugur Babciuc că poate obține bani de la CEC Bank SA Sucursala Brașov prin intermediul altor firme. Aceste firme nu aveau datorii la bugetul de stat și puteau obține credite succesive până la pragul maxim de 600.000 de lei. Garantarea lor era doar formală, realizată prin facturi care să ateste existența unui stoc de marfă nereal.

Cele două directoare ar fi aprobat și acordat astfel credite pentru 12 firme deținute de cunoscuți și angajați ai lui Babciuc sau de persoane care aveau societăți fără activitate, producând astfel CEC Bank un prejudiciu de peste șapte milioane de lei.

„Prin urmare, în perioada aprilie 2008 – februarie 2009, inculpatele Tăvălică Florentina și Rențea Afrodita Nicoleta, în calitatea lor de director al sucursalei Brașov, respectiv director operațiuni (până la data de 5 ianuarie 2009 și, în continuare, șef serviciu credite la CEC Bank S.A. – Sucursala Brașov), cu știință și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu aprobând și acordând, cu încălcarea normelor bancare, un număr de 12 credite, în favoarea a 12 societăți comerciale deținute de cunoscuți ori de angajați ai lui Babciuc Mugur ori de persoane care dețineau firme fără activitate. Ca urmare, s-a produs o pagubă totală patrimoniului CEC Bank SA în sumă totală de 7.020.000 lei și s-a obținut de către S.C. «On Astor» S.R.L. Brașov un avantaj patrimonial echivalent cu valoarea creditelor”, au precizat procurorii.

Mugur Babciuc este acuzat că a pus la dispoziție acte necorespunzătoare, pentru a fi aprobe și acorde nelegal nouă dintre creditele acordate unora dintre firme.

„Totodată, inculpatul Babciuc Mugur, în calitate de administrator al S.C. «On Astor» S.R.L. Brașov, a emis și semnat la rubrica furnizor mai multe facturi fiscale, prin care a atestat nereal vânzarea unor materiale de construcție în favoarea unor societăți comerciale, documente ce au fost depuse la CEC Bank S.A. – Sucursala Brașov, ca garanție fictivă a creditelor acordate în favoarea acestora”, au scris anchetatorii în actul de sesizare a instanței.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor Florentinei Tăvălică, până la concurența sumei de 7.027.693 lei (7.020.000 de lei prejudiciului cauzat din acordarea ilegală a creditelor și 7.693 lei contravaloarea lucrărilor de construcție primite ca mită) și ale Nicoletei Rențea, până la concurența sumei de 7.020.000 de lei, reprezentând contravaloarea prejudiciului produs prin acordarea ilegală a creditelor.

Dosarul va fi soluționat de judecătorii Tribunalului Brașov.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Noi scumpiri la pompă. Prețul benzinei a crescut
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine