Dr. Adriana Pistol (INSP): Secvențierea, un proces laborios și costisitor / Nu există un număr de teste care se pot face

Dr. Adriana Pistol (INSP): Secvențierea, un proces laborios și costisitor / Nu există un număr de teste care se pot face
Dr. Adriana Pistol (INSP): Secvențierea, un proces laborios și costisitor / Nu există un număr de teste care se pot face / Sursă Foto: Pixabay - Caracter Ilustrativ
Publicat: 26/01/2021, 16:19
Actualizat: 06/04/2021, 15:08

Directorul CNSCBT din INSP, doctorul Adriana Pistol, spune că secvențierea pentru tulpina britanică a virusului SAR-COV-2 este un proces laborios și costisitor, costul fiind de 500 de euro.

„Nu există un număr de teste care se pot face”

„Nu există un număr de teste care se pot face. Se vor face atâtea cât este necesar să se facă. Necesitatea vine din felul în care persoana respectivă, tulpina care e identificată la primul PCR pe care îl face persoana respectivă. Există așa-zisele tulpini suspecte în care anumite gene care sugerează posibilitatea să fie o tulpină de tip britanic care face pe omul din laborabor să supună la secvențiere. Sigur că e un proces laborios, este un proces costisitor – din câte știu eu, costă undeva în jur de 500 de euro o secvențiere”, spune doctorul Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din INSP.

Medicul spune că în România nu există multe laborator care să secvențieze. De asemenea, potrivit Adrianei Pistol, la Școala 28 din Capitală există un focar cu noua tulpină a virusului SARS-CoV-2.

„Cel puțin primele patru persoane identificate au intrat în procesul de secvențiere la Institutul Matei Balș. Din punct de vedere epidemiologic, mie mi-e suficient să spun că toate celelalte cazuri care se află în legătură directă cu aceste cazuri care se află în legătură directă cu aceste persoane au aceeași tulpină. Nici nu cred că e o necesitate să mai cheltuim banii cu secvențierile Focarul putem să spunem că s-a creionat și s-a definit”, mai spune directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din INSP.

Adriana Pistol: România are maximum 140 de epidemiologi. Nu e o specialitate care să fie suficient de interesantă pentru tinerii medici

Şeful Comisiei pentru managementul clinic şi epidemiologic al Covid-19 din cadrul Ministerului Sănătăţii, Adriana Pistol, a declarat că România are cel mult 140 de epidemiologi, un număr mic. „Tinerii medici nu sunt interesați de această specialitate”, spune ea.

Întrebată la emisiunea „Marius Tucă Show” câţi epidemiologi avea România când a început pandemia şi câţi are acum, Adriana Pistol a spus că numărul acestor specialişti este mic.

Acum nu ştiu la milimetru, bănuiesc că vorbim de epidemiologi care lucrează în Direcţiile de Sănătate Publică şi Institutul de Sănătate Publică, pentru că mai sunt şi epidemiologi care lucrează în spital. În totalitate, nu depăşesc 130-140 de persoane. Asta a fost de ani de zile, cu o medie de vârstă de peste 55 de ani. E un număr mic, nu e o specialitate care să fie suficient de interesantă pentru tinerii medici. A devenit puţin mai interesantă în ultimii ani, au fost locuri alocate în spitale, unde trebuie să recunoaştem că este o mare necesitate să existe câte un epidemiolog în fiecare unitate medicală. Salariul unui medic epidemiolog este 6 – 7 mii de lei, ca orice medic, dar fără niciun fel de alte sporuri”, a spus Adriana Pistol.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee