Dragnea: Dacă nu facem regionalizarea, țara asta nu are șanse să se modernizeze

Dragnea: Dacă nu facem regionalizarea, țara asta nu are șanse să se modernizeze
Publicat: 13/06/2013, 16:40
Actualizat: 25/06/2013, 15:44

Vicepremierul Liviu Dragnea susține că regionalizarea nu este „un moft”, precizând că dacă acest proces nu va avea loc, România „nu are șanse să se modernizeze” și „să se dezvolte echilibrat”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Liviu Dragnea a declarat, joi, într-o conferință de presă susținută la Constanța, că regionalizarea nu este „un moft”, ci trebuie făcută pentru ca România să se dezvolte echilibrat, iar fiecare cetățean să aibă acces „la un nivel minim de civilizație”.

„Nu facem regiunele pentru că avem noi un moft, facem regiunile pentru ca această țară să se dezvolte echilibrat, să dăm șansa fiecărui cetățean român să aibă acces la un nivel minim obligatoriu de civilizație și de servicii publice. Sigur că tot timpul cetățenii din municipiul Constanța vor avea acces la un nivel de civilizație mai mare decât cei din Turnu Măgurele, dar și cei din Turnu Măgurele trebuie să aibă acces la un nivel minim obligatoriu. Asta înseamnă să diminuăm diferențele de dezvoltare, niciodată nu o să ajungem egali, nu există așa ceva în lume, dar diferențele să fie foarte mici pentru ca toți să aibă acces la un nivel de civilizație corect în această țară”, a spus Dragnea.

Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a mai afirmat că dacă regionalizarea nu va fi făcută, România „nu are șanse să se modernizeze”.

„Regionalizarea nu e un panaceu universal, dar dacă nu o facem, țara asta nu are șanse să se modernizeze, nu avem șanse să facem din sistemul public un sistem care să nu mai fie agresiv împotriva cetățeanului, să nu mai obligăm cetățeanul să știe fiecare instituție unde are sediu, ce program are, ce atribuții are, ce metehne au funcționarii de acolo, pe ce ușă trebuie să intre ca să nu-l ia la bătaie funcționarul, ca să nu-i rupă cererea. Vrem să facem alt sistem, să meargă cetățeanul la primăria din localitate, sistemul să lucreze pentru el și să-i trimită cererea aprobată, neaprobată, asta înseamnă conceptul de ghișeu unic. Nefăcând descentralizare și regionalizare în România ghișeul unic nu se poate întâmpla niciodată și vom rămâne la fel cu același sistem comunist care nu s-a schimbat de la Revoluție încoace, cu niște pălării schimbate adică cu alte denumiri, dar cu aceeași atitudine și un sistem care a devenit din ce în ce mai puternic în interior și din ce în ce mai stâncos. Se susțin unii pe alții, mentalitatea funcționarilor, care spune indiferent că e primar, președinte, ministru, ei vin și pleacă noi rămânem aici, deci important este să ne apărăm cetățuile”, a declarat Liviu Dragnea.

El a precizat că în cazul în care va fi înființată o nouă regiune în care nu există Agenție de Dezvoltare Regională, atunci Autoritatea de Management ar putea prelua atribuțiile respective până la înființarea ADR.

„Dacă înființăm o regiune nouă, nu știu care o fi aia, în care nu există Agenție de Dezvoltare Regională, atunci Autoritatea de Management nu are un organism intermediar care să preia niște atribuții, neexistând acest organism, aceste atribuții sunt exercitate pentru acea regiune de Autoritatea de Management până când acea instituție se înființează, se populează cu experți, Comisia Europeană și auditul nostru de aici și ministerul nostru verifică până când ajunge la concluzia că această instituție este aptă să îndeplinească aceste atribuții”, a mai spus ministrul Dezvoltării Regionale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu