Dragnea vrea audierea lui Ponta în dosarul „Referendumul”

Redactor:
Diana Marcu
Dragnea vrea audierea lui Ponta în dosarul „Referendumul”
Avocatul lui Liviu Dragnea cere audierea lui Victor Ponta în „dosarul referendumului".

Avocatul vicepremierului Liviu Dragnea a cerut cerut astăzi audierea premierului Victor Ponta în dosarul fraudării referendumului din 2012 pentru demiterea președintelui.

„În opinia mea și a avocatului meu, și Victor Ponta, li ceilalți colegi pe care i-am solicitat pot aduce informații importante pentru cauză. Dacă se vorbește de foloase necuvenite pentru PSD, trebuie întrebat și președintele PSD”, a declarat Dragnea.

În septembrie 2013, Liviu Dragnea a declarat că premierul a făcut cerere să fie audiat ca martor, însă procurorul DNA a respins solicitarea.

Vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis în judecată, în octombrie 2013, în dosarul privind referendumul din 2012, fiind acuzat  că a coordonat un sistem informatic complex, prin care erau transmise mesaje, ordine și recomandări de fraudă la referendum către coordonatorii județeni de campanie, primari și activiști de partid, potrivit DNA.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, „cu ocazia organizării și desfășurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influența și autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianța politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, și anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale”.

„În acest sens, Nicolae-Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influență în virtutea funcției pe care o deținea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot”, au scris procurorii în rechzitoriu.

Anchetatorii au precizat că Dragnea și-a folosit influența și autoritatea în mai multe modalități. Astfel, ca un prim pas, Dragnea, în calitate de secretar general al partidului pe care îl reprezenta, dar și de coordonator al campaniei electorale, a emis două adrese, la 12 și 13 iulie 2012, destinate organizațiilor județene de partid, respectiv președinților și directorilor de campanie, dar și primarilor din țară ai acelui partid, prin care, pentru obținerea participării la vot a alegătorilor, în proporție de 60 la sută, „li se solicita să ia măsuri incriminate de către Legea nr. 3/2000 (în fapt, promisiuni de foloase materiale în scopul de a determina alegătorii să voteze) și, de asemenea, să propună prefecților înființarea de secții de votare în stațiunile turistice, care nu sunt ele însele unități administrativ-teritoriale”.

În paralel, Dragnea ar fi coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine și recomandări legate de stimularea participării cetățenilor la vot prin mijloace interzise de lege, către coordonatorii județeni de campanie, primarii și activiștii de partid, au mai arătat procurorii în documentul citat.

Sistemul informatic avea două componente IT: una permitea schimburile de mesaje tip SMS, în timp real și între mii de utilizatori, prin apelarea numărului telefonic dedicat „1855” ori prin recepționarea de mesaje de la acest număr, iar cealaltă era o aplicație internet ce „dădea posibilitatea unui număr restrâns de persoane (așa-numiții «coordonatori județeni» sau «coordonatori») să obțină în timp real informații despre numărul de votanți și modul cum s-a votat în toate secțiile de votare, precum și să introducă manual astfel de date pe portalele: referendum1.psd / referendum5.psd.ro”, au precizat procurorii.

Accesul la sistemul IT era permis coordonatorilor doar pe bază de nume de utilizator și parolă primite anterior prin canalul de comunicații SMS grupat în jurul numărului telefonic 1855, iar pentru membrii secțiilor de votare și alte persoane prin obținerea autorizării din partea utilizatorilor, au mai scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

„Acest sistem informatic asigura: comunicarea în fiecare oră a prezenței la vot a cetățenilor, lucru care permitea coordonatorilor de partid să identifice secțiile de vot cu o prezență slabă la urne; comunicarea de mesaje, conținând ordine sau recomandări coordonatorilor și/sau membrilor secțiilor de votare și altor persoane, în vederea luării de măsuri pentru creșterea artificială a numărului de votanți în secțiile deficitare prin folosirea de mijloace interzise de lege; obținerea de informații precise, în timpul procesului de votare (și nu după orele 23:00 ale zilei de 29 iulie 2012, când votarea se închidea) despre modul cum s-a votat în secțiile de votare de pe tot cuprinsul țării, respectiv câte voturi «Da» și câte «Nu» au fost exprimate. De altminteri, cerința a fost îndeplinită, astfel că au rezultat un număr de circa 4400 de comunicări de acest tip, recepționate în timpul desfășurării votului”, potrivit documentului citat.

De asemenea, Dragnea ar fi trasat sarcini unor apropiați ai săi, membri de partid din județul Teleorman, unde îndeplinea funcția de președinte al Consiliului Județean, să facă tot ce le stă în putință, „inclusiv prin încălcarea prevederilor legale”, pentru a scoate oamenii la vot, cu scopul atingerii pragului de participare care asigura validarea referendumului, susțin procurorii.

Inchide