După 11 ani, majorările salariale ajung la cadrele din educație. Suma totală: 1,5 miliarde lei

Redactor:
Roxana Rosu
După 11 ani, majorările salariale ajung la cadrele din educație. Suma totală: 1,5 miliarde lei
Președintele sindicatului din educație Alma Mater, Anton Hadar, anunță că majorările salariale ale cadrelor din educație, recuperate în instanță, vor ajunge în sfârșit la cei îndreptățiți, după 11 ani, suma totală a acestor drepturi fiind de 1,5 miliarde de lei.

„Partea pozitivă este că se dorește finalizarea sentințelor, e un lucru care trebuie apreciat, pentru că ceea ce nu s-a aplicat în 2008, încercăm să avem în 2019, 11 ani pentru obținerea unor drepturi”, a declarat Anton Hadar, liderul Alma Mater, într-o declarație făcută duminică Mediafax.

El a explicat și cum se face defalcarea sumei care urmează să fie primită de cadrele din educație, numai învățământul superior urmând să beneficieze de 370 de milioane de lei.

„Suma, per ansamblul învățământului românesc este în jurul a 1,5 miliarde de lei, pentru preuniversitar și superior. La noi, la învățământul superior este în jur de 370 de milioane. Suma care se acordă are diferite orientări. O parte din bani merg către dobânzile pe care trebuie să le primim ca urmare a neaplicării Legii 221 și a Legii 330 (..). Aici suma e undeva la 20 de milioane de lei”, a spus Anton Hadar.

Sume importante vin și din zona sentințelor, nu doar a dobânzilor, a explicat el.

„Sunt sume consistente și pentru zona sentințelor, asta înseamnă bani pentru plata ultimelor tranșe din procesele începute acum vreo șapte, opt ani, pe legile pe care le-am amintit, mai ales pe legea 330 (vechea 221), deci practic, ultimele tranșe de acolo vin”, a mai declarat liderul Alma Mater.

Hadar spune că sentințele date ca urmare a neacordării sporului de doctorat, beneficiază de asemenea de sume importante.

„Bani mulți mai sunt și pe sentințe date ca urmare a neacordării sporului de doctorat. A fost o perioadă, prin 2010, încă vreo cinci, șase ani, când s-a anulat acest lucru pentru toți cei care urmau să-l obțină, dar, paradoxal, noi cei care-l aveam, l-am păstrat ca sumă compensatorie. Practic, România a funcționat vreo 5 ani de zile cu acest sistem. Cei care luau titlul de doctor nu mai obțineau sporuri, dar cei care-l aveau, beneficiau de suma compensatorie”, a declarat președintele Alma Mater.

El mai spune că își vor primi sumele restante inclusiv cei care au fost privați de sporul de doctorat, singura problemă fiind cea creată de lipsa unei legislații care să permită acordarea acestor sume într-o singură tranșă.

„În cele din urmă, tot prin modificări legislative și negocieri, sporul s-a dat la toată lumea. Dar noi a trebuit să recuperăm acei bani, din anii în care nu s-a acordat. Mai ales pentru tineri, că ei se confruntau cu această problemă, am dat din nou în judecată și am câștigat. Și acești bani se vor da, doar că aici avem o problemă: avem banii, dar nu avem legislația care să ne permită să-i dăm pe toți o dată, iar asta pentru că se dădeau fragmentat, în procente, în fiecare an, 5% în primul an, 10 în al doilea etc”, a spus Anton Hadar.

El spune că paradoxul acestei situații este dat de existența banilor dar de lipsa legii care să permită distribuirea integrală a sumelor.

„Noi acum avem toți banii în urma acordului semnat în 30 noiembrie anul trecut la Alba Iulia, între noi, liderii de sindicate și Guvrenul României. (..) Noi am solicitat să dăm toți banii și Guvernul a hotărât să dăm toți banii pe sentințe. Culmea e că avem banii, dar n-avem legislația care să ne permită anularea acelei fragmentări a distribuirii banilor, pe procente, în fiecare an”, a mai spus Anton Hadar.

Beneficiarii acestei soluționări sunt în principal, tinerii. Suma pe care aceștia ar urma să o primească este echivalentul a trei salarii.

„Sperăm ca în săptămânile care urmează să rezovăm și această problemă, mai ales că e în favoarea tinerilor. Sunt sume serioase și aici. Spre exemplu, unii dintre tinerii noștri asistenți, ar trebui să beneficieze de echivalentul a trei salarii. Sporul atunci era de 15% din salariul de bază, în 3-4 ani avem echivalentul a trei salarii neacordate”, a mai spus președintele de sindicat.

De asemenea, el a dat asigurări că și cei care se vor pensiona, membri sau nu de sindicat, vor beneficia de sumele cuvenite.

„Toți cei care ies la pensie, indiferent că sunt sindicaliști sau nu, vor lua sumele cuvenite imediat ce ies la pensie, sunt obligați prin lege. Vorbim de sume foarte mari, de 30.000 până la 50.000 lei pentru o persoană. În alte părți, sumele sunt și mai mari. Depinde de ce salariu ai avut în acei ani, începând cu 2008 și până când nu s-a aplicat legea 221, urmată de legea 330″, a mai declarat președintele Alma Mater.

El crede că România trebuie să învețe din această greșeală, și că acest episod reprezintă o „învățare de minte pentru cei care conduc țara”.

„Partea pozitivă este că se dorește finalizarea sentințelor, e un lucru care trebuie apreciat, pentru că ceea ce nu s-a aplicat în 2008, încercăm să avem în 2019, 11 ani pentru obținerea unor drepturi, pentru finalizarea aplicării acelor legi. (..) Scăpăm de o povară și noi și statul, e învățare de minte pentru cei care conduc țara, să nu mai facă așa. Dacă tot e o lege pe care a semnat-o la acel moment și președintele României și a votat-o tot Parlamentul, cu nici măcar un vot împotrivă sau abținere, atunci să o aplice”, a conchis liderul Alma Mater.

Inchide