După ce l-au mituit pe Mazăre, au mituit și Armata SUA. FBI l-a arestat pe unchiul deputatului PSD Martin

După ce l-au mituit pe Mazăre, au mituit și Armata SUA. FBI l-a arestat pe unchiul deputatului PSD Martin
Publicat: 10/12/2015, 16:01

Dumitru Martin, acționar la Polaris M Holding din Constanța, ar fi plătit o mită de 1 milion de dolari pentru a obține un contract de peste 10 milioane de dolari cu armata americană. Contractul trebuia să facă, din firma Polaris, care se ocupă de salubrizare în Constanța, furnizorul de containere de transport și depozitare pentru forțele americane din baza Mihail Kogălniceanu, pentru o perioadă de cinci ani, potrivit publicației Sacramento Bee.

Potrivit unei declarații a agentului special Matthew Young, Polaris a virat banii în 19 septembrie, într-un cont bancar acoperit, creat de FBI, iar aceștia au fost retrași ca probă în 14 octombrie.

Dumitru Martin a fost arestat de FBI pe 1 decembrie, la Aeroportul Internațional din San Francisco, unde ajunsese de la New York. El fusese invitat la o întâlnire la San Francisco de către agenți sub acoperire, care s-au prezentat drept mijlocitori în acest aranjament în vederea mituirii.

Firma lui Martin, Polaris M Holding, a plătit în urmă cu trei luni, suma de 100.000 de dolari – ultima tranșă – unui membru al comandamentului escadronului contractor de la baza aeriană Travis, dar care potrivit unor documente judiciare, cooopera cu FBI.

Dumitru Martin a fost arestat în urma unei anchete a FBI care a durat 17 luni și în cadrul căreia au fost folosiți doi agenți sub acoperire. „Am deschis o anchetă asupra familiei lui Martin și a altor persoane, în iulie 2014”, scrie agentul special în declarație.

Cei doi agenți sub acoperire s-au întâlnit pentru prima dată cu doi reprezentanți ai firmei Polaris la Suisun City, pe 27 octombrie 2014, când s-a oferit un „comision” de 10% în schimbul garantării faptului că acel contract avea să fie încredințat firmei lui Martin, scrie Young în declarație. Cei patru au mers la baza Travis, situată în apropiere, unde s-au întâlnit cu comandantul escadronului, care a insistat ca proprietarul firmei să semneze contractul și să plătească mita. În aceeași noapte, Martin a venit cu un avion în California pentru a se întâlni cu comandantul, se mai arată în declarație.

Agentul descrie în continuare alte șase întâlniri, în următorul an, la San Francisco, New York, Budapesta (Ungaria) și Sacramento, și oferă informații provenind din e-mailuri schimbate între cei implicați. Young mai scrie în declarația sa că FBI deține înregistrările întâlnirilor și citează, de asemenea, din „abundență” din e-mailuri.

„În cadrul anchetei mi s-a comunicat că autoritățile române investigau Polaris pentru corupție și dare de mită către autorități locale și funcționari români ai statului”, precizează Young.

În acest moment, aranjamentul a intrat în impas, din cauza anchetei de corupție din România, iar contractul respectiv a fost acordat altei firme, însă relațiile au fost reluate ulterior, pe tema unei licitații fictive, în vederea acordării contractului cu privire la containere.

Martin și comandantul au semnat, pe 11 septembrie, atât un contract de aprovizionare militară a bazei Travis, cât și alte două contracte menite să ascundă mita, se arată în declarație.

Când Martin, în vârstă de 55 de ani, s-a întâlnit cu agenți FBI, la San Francisco, el credea că urma să participe la o nouă întâlnire din seria de întâlniri la care a luat parte atât el, alți reprezentanți ai Polaris, oficialul militar de la Travis și alte două persoane, care erau de fapt agenți sub acoperire. Unul dintre aceștia din urmă intenționează să ceară clemență când se va pronunța sentința, pentru că a acceptat mită în calitate de agent pentru contracte militare. Celălalt acționa ca om de afaceri interesat să obțină contracte în România din partea Guvernului român.

Martin a fost prezentat pentru prima dată în fața unui judecător federal, la San Francisco, în 2 decembrie și a fost dus în custodie la Sacramento, unde a apărut marți în fața judecătoarei federale Carolyn K. Delaney.

El a compărut din nou în fața lui Delaney miercuri, la o audiere, în vederea unei eliberări pe cauțiune, însă procurorul adjunct federal Todd Pickles a cerut ca Martin să fie menținut în detenție fără posibilitatea eliberării pe cauțiune, iar avocatul apărării, John Balazs, a cerut eliberarea pe cauțiune în condiții stricte. Audierea urmează să continue luni.

Dumitru Martin este fratele fostului prefect al județului Constanța din perioada 2002 – 2005 Gheorghe Martin și unchiul deputatului PSD Eduard Martin.

Firma familiei Martin, trimisă în judecată în România pentru mituirea fostului primar Radu Mazăre cu 7 milioane de euro

Familia Martin deține societatea Polaris M Holding, care se ocupă de serviciul de salubrizare în municipiul Constanța din 1998. Polaris M Holding are contracte de salubrizare și în alte orașe din țară, între care Arad, Târgu Jiu, Eforie, Năvodari, Mangalia, Alexandria, Roșiori de Vede, Turnu Măgurele, Videle, Zimnicea, Alba Iulia, Bumbești-Jiu, Slobozia, dar și cu Consiliul Județean Timiș

Deputatul Eduard Martin, asociat al SC Polaris M Holding S.R.L, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, miercuri, fiind suspectat că i-ar fi dat mită opt milioane de euro fostului primar din Constanța Radu Mazăre, în vederea facilitării emiterii unor documente și înlesnirii câștigării unei licitații sau încheierea unor contracte.

În acest dosar au fost trimiși în judecată, miercuri, și Radu Mazăre, aflat sub control judiciar, mai mulți funcționari din cadrul Primăriei Constanța, precum și omul de afaceri Sorin Strutinsky, acesta din urmă sub control judiciar, pentru trei infracțiuni de complicitate la luare de mită.

De asemenea, în acest dosar a fost trimisă în judecată și SC Polaris M Holding S.R.L.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers