După zăpezi vine gerul. Urmează temperaturi de minus 18 grade în următoarele zile

După zăpezi vine gerul. Urmează temperaturi de minus 18 grade în următoarele zile
Publicat: 06/02/2020, 10:43

Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) avertizează că vremea se va răci semnificativ în următoarele zile, cu minime care vor ajunge la minus 18 grade, urmând ca temperaturile să crească din 10 februarie.

După episodul de ninsori viscolite și vânt puternic, ne așteaptă trei-patru zile de frig, cele mai reduse temperaturi înregistrându-se în estul Transilvaniei, dar și în zonele intracarpatice.

Temperaturile se vor reduce treptat, astfel că spre sfârșitul săptămânii nu vor mai depăși maxima de 7-8 grade Celsius. Noaptea va fi ger, maximele fiind de minus 10 grade Celsius.Aerul rece a intrat marți în România și s-a resimțit mai întâi la munte, urmând ca gerul să se extindă în toată țara.

ANM a emis o avertizare Cod portocaliu de viscol, valabilă în zone din 18 județe, respectiv de Cod galben de vânt puternic și ninsori, ce vizează alte patru județe, valabile începând de joi, de la ora 8:00.

Astfel, Codul portocaliu va fi în vigoare în intervalul ora 8:00 – 12:00 și va afecta zone din estul Munteniei, sudul Moldovei și în Dobrogea, unde vântul va continua să prezinte intensificări susținute cu rafale de 70 – 80 km/h. În Carpații Meridionali și de Curbură, vântul va sufla cu peste 80 – 90 km/h viscolind și spulberând ninsoarea și determinând scăderea vizibilității.

Județele vizate de această avertizare sunt: Tulcea, Constanța, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Covasna, Brașov, Sibiu, Alba Hunedoara, Gorj și Vâlcea.

Potrivit meteorologilor, joi, între orele 8:00 – 15:00, va fi Cod galben de intensificări ale vântului și zăpadă spulberată în județele Bacău, Vaslui, Teleorman și Giurgiu. În aceste zone, temporar va mai ninge, iar vântul va prezenta intensificări, cu viteze de peste 55 km/h, iar în zona montană de peste 70 km/h, spulberând zăpada.

Pe de altă parte, în București, până la ora 10:00, va continua să ningă, iar stratul de zăpadă va atinge grosimi variabile, în general de 20 – 35 cm. Vântul va mai prezenta unele intensificări, cu viteze de până la 40 – 50 km/h, trecător viscolind zăpada. Temperatura va fi cuprinsă între -1 grad și zero grade Celsius și nu va avea variații semnificative.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase