Ediție specială LIVE „Marius Tucă Show”. Invitat Ion Cristoiu: Nu au existat teroriști / Când l-am văzut pe Iliescu, unul mai „perestroikist”, m-am liniștit / Nimeni nu a văzut atunci în căderea lui Ceaușescu venirea capitalismului – VIDEO

Ediție specială LIVE „Marius Tucă Show. Invitat Ion Cristoiu:  Nu au existat teroriști / Când l-am văzut pe Iliescu, unul mai „perestroikist, m-am liniștit / Nimeni nu a văzut atunci în căderea lui Ceaușescu venirea capitalismului - VIDEO
Publicat: 19/12/2019, 19:35

Redăm principalele idei din emisiune:

Cristoiu, despre evenimentele nefaste și cele faste care s-au întâmplat în ultimii 30 de ani: Nefaste au fost alegerile prezidențiale care ne-au adus mereu președinți doriți de servicii și de Occident, dar și mandatul de cinci ani pentru șeful statului. Primul eveniment bun este că am ieșit nevătămați din decembrie 1989, apoi a fost 1996 când a avut loc schimbarea, abia atunci a venit democrația. În ’96 nu apăruse Traian Băsescu care a construit sistemul.

Ion Cristoiu, despre perioada de după 1989: Acești 30 de ani stau sub blestemul unei trăsături românești, evidențiată de Caragiale: capacitatea poporului român de a compromite orice lucru serios. Nu a luat în serios comunismul și nu ia în serios nici capitalismul. Nu se respectă procedurile – vezi faza cu bugetul asumat de Guvern – și nu tresare nimeni. Despre poporul român Petre Pandrea spunea că este și broască țestoasă și iepure.

Cristoiu, despre 30 decembrie 1947: Acel eveniment l-a salvat pe Regele Mihai. Sub conducerea lui s-ar fi făcut, altfel, toate crimele comuniste. Trebuie studiat dacă din punct de vedere constituțional abdicarea a fost forțată sau nu. Este un subiect de controversă politică și nu istorică. Eu cred că regele nu mai avea ce căuta în fruntea statului.

Ion Cristoiu, despre primul test pentru evenimentele de acum 30 de ani: Acesta a fost pe 15 decembrie în Iași. Trebuia să aibă loc un miting. Au fost câteva sute de oameni… a fost unj eșec. Atunci aveau nevoie de un detonator uriaș, care au fost morții de la Timișoara, 73.

Cristoiu, despre teoria teroriștilor: Nu au existat teroriști. A existat o diversiune uriașă, care nu a fost pusă la cale de români. Dacă o făceam noi însemna că suntem o țară extraordinară. Nu au rămas urme. Este genul de operațiune murdară pe care o faci și pleci cu tot cu morții.

Ion Cristoiu, despre rezoluția Parlamentului European privind evenimentele din 89 din România: Cei de la PE ori erau drogați, ori erau beți când au dat rezoluția. parcă îl aud pe Ion Iliescu. Din punct de vedere penal, al rechizitoriului, evenimentele se întind pe perioada 17 decembrie – 30 decembrie. În această perioadă avem două categporii de victime: până pe 22 decembrie la ora 12.05 (271 de persoane) și cele de după (restul). Puterea îi aparținea în totalitate lui Ion Iliescu. Ceaușescu era capturat și dus. Din acol moment se fac 800 și ceva de victime. (…) În afară de Timișoara, în restul țării au fost evenimente după capturarea lui Ceaușescu. Cum poți să spui că a fost revoluție în toate orașele? Buzău este oraș martir…

Ion Cristoiu:Poporul a ieșit, dar nu cu brațele goale ca să înfrunte gloanțele. Ori fi fost câțiva și care au făcut asta. Dar nu vreau să susținem această iluzie, pe care au creat-o Iliescu și Iohannis.

Cristoiu, despre atitudinea de atunci față de Iliescu: Nu toată lumea pupa televizorul la București când îl vedea pe Iliescu. Mulțimea a strigat, pe 22 decembrie, „Fără comuniști!” când a apărut Iliescu la balcon. La noi perestroikismul a luat-o, în doar câteva zile, spre capitalism. S-a întâmplat pentru că pe teren au fost serviciile secrete rusești și cele occidentale. Ele s-au pus de acord să îl dea jos pe Ceaușescu. După care cei din Vest au început să împingă un pic cu umărul.

Ion Cristoiu, despre căderea lui Ceaușescu: Eunu credeam în veci că o să cadă Ceaușescu. Era prea puternic. Nimeni nu a văzut atunci, nici măcar oamenii din servicii, în căderea lui Ceaușescu venirea capitalismului. Credeam că va veni unul mai luminat.

Despre cartea „Căderea lui Ceaușescu”, de Radu Portocală: Noutata acestei cărți este aceasta: Ceaușescu este pentru prima dată în acești 30 de ani un personaj tragic. El spune că tot ce s-a întâmplat în România a fost pus la cale, la fel ca în estul Europei, de Moscova. Ceaușescu nu mai avea, de fapt, nicio putere.

Cristoiu, despre ziua de 22 decembrie: Eu am întrebat pe 22, la prânz, „Cine e în spatele acestor evenimente?”. Când l-am văzut pe Iliescu m-am liniștit. Deoarece noi toți așteptam să vină unul mai liberal, ca Iliescu, unul mai „perestroikist”. Ne săturasem de Ceaușescu.

Ion Cristoiu, despre decembrie 1989: Au trecut 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989. De ce această bătălie între revoluție și lovitură de stat? Iliescu și ceilalți… ei nu vor spune niciodată că a fost lovitură de stat, deoarece are o conotație negativă. De aceea ei preferă termenul de revoluție, care este pompos, frumos. Eu nu am spus că a fost lovitură de stat. Am pus niște întrebări despre ziua de 22 decembrie. Eu, ca gazetar, mi-am pus întrebări chiar atunci când se întâmplau evenimentele.

Știrea inițială. Un interviu în exclusivitate cu Ion Cristoiu despre 30 de ani de libertate, 30 de ani de democrație.

Cum a trăit Ion Cristoiu Revoluția?
De ce a suspectat o lovitură de stat?
Cum vede mesajele politicienilor acum, la 30 de ani de la Revoluție?
Suntem într-adevăr liberi?
Ce fel de democrație trăim?
Prietenie. Dragoste. Ură. Cât s-au schimbat relațiile umane în cei 30 de ani de libertate?
Care ar trebui să fie prioritatea zero a generației de astăzi?
Ce eveniment sau personalitate l-a marcat în cei 30 de ani de democrație?

Sunt doar câteva întrebări la care va răspunde Ion Cristoiu, începând cu ora 17.00, la „Marius Tucă Show”, LIVE pe Mediafax.ro.

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
Vreme câinoasă în România. În unele zone plouă, în altele va ninge
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...