Ediție specială „Marius Tucă Show”. Antropologul Mariana Roșu explică cum a fost identificată Alexandra Măceșanu și cum au decurs testele în cazul celorlalte fragmente de oase despre care se crede că sunt ale Luizei Măceșanu / Geneticianul Ligia Bărbării, despre știrile false publicate: Sincer, nu am citit aceste lucruri – VIDEO

Ediție specială „Marius Tucă Show. Antropologul Mariana Roșu explică cum a fost identificată Alexandra Măceșanu și cum au decurs testele în cazul celorlalte fragmente de oase despre care se crede că sunt ale Luizei Măceșanu / Geneticianul Ligia Bărbării, despre știrile false publicate: Sincer, nu am citit aceste lucruri - VIDEO
Publicat: 03/02/2020, 19:19

Ora 19.02Ligia Bărbării, despre cazurile care au impresionat-o cel mai tare:Legat de eșecul în obținerea profilului ADN din probe biologice osoase. Aș vrea să mă refer la un proiect mare. E vorba de investigațiile în gropile comune din fosta Iugoslavie și acolo rata de succes la probele de os a fost variabilă, pentru că ele au suferit explozii de mine. Ei au raportat în literatură o rată de succes undeva între 60 și 70%, la International Comittee of Missing Persons, chiar dacă au un laborator printre cele mai performante din lume. Lucrează cu 100 de probe de os pe săptămână. E ceva fantastic, iar eu am lucrat cu ei pentru că a fost o zonă post-conflict. Acolo sunt toate victimele după 40 și ceva de ani sunt numai fragmente osoase. Au fost identificări osoase găsite la suprafață și oase rezultate din exhumări. Voiam să spun că rata de succes pentru aceste probe de os vechi de 40 și ceva de ani din Cipru, care o parte au fost prelucrate de acest laborator, altele au fost prelucrate în SUA, la un mare laborator, mai specializat decât cele ale FBI-ului. Rata de succes nu a depășit 60%, iar dacă o probă a eșuat, a eșuat, asta a fost.

Ora 18.59Mariana Roșu, despre rămășițele despre care se crede că aparțin Luizei:Aspectul morfologic era similar. Asta ne-a făcut să solicităm analiză comparativă și la Institutull de Fizică Atomică fiindcă aveau un aspect similar și gradul de depunere pe oase, culoare la fel, culoare negricios și chiar albicios, ceea ce înseamnă calcinare, distrugere extremă. Iar asta apărea în ambele cazuri. Depinde și ce părți ale corpului veneau în contact cu flacăra.

Marius Tucă:Ați avu semn de intrebare că putea arde Dincă fetele în butoi?

Ligia Bărbării:Nu.

Mariana Roșu:Nu. Aveau un aspect similar. Doar că în cazul celei presupuse victime, a doua victimă găsită. Am urmărit același protocol pe care îl facem în toate cazurile. În cazul Luizei trebuie să ținem cont de faptul că ele au fost expuse de patru luni intemperiilor, plus umiditatea. Acolo era pădurice și acolo mai mucegăiesc, mai trec animale, mai calcă peste ele și bruma aceea de material proteic probabil s-a distrug. Și aici expertiza a indicat că e vorba de o singură persoană, de sex feminin, s-au găsit fragmente din toate regiunile corpului, deci asta înseamnă că a fost ars tot corpul. Vârsta era între 15 și 19 ani. Acum cu estimarea vârstei eu estimez și vârsta la persoanele în viață minori, dar și la persoanele adulte, pentru că sunt cazuri în care persoanele adulte nu au acte de identitate, deci practic acea persoană nu există. Evident că am urmat cursuri de-a lungul anilor și m-am specializat în depistarea vârstei la persoanele vii. Asta m-a ajutat pentru că noi avem elemente pentru că sudarea epifizei la copii se face într-o anumită cronologie, așa cum se face și apariția dinților, într-o anumită cronologie.

Marius Tucă:Credeți că a doua victimă era Luiza?

Mariana Roșu:Convingerea mea este că cel mai probabil ea este. În afară de faptul că acest profil biologic cu vârsta între 15 și 19 ani mai sunt și aceste examene complementare făcute. Practic examenele făcute la Institutul de Fizică Atomică și Universitatea de la București au fost similare. S-a găsit aceeași „amprentă”, se găseau elemente rare unde într-un butoi de tablă zincată găsești în principal fier și zinc. Era prea mare coincidența ca să o ignori. A dat Dincă declarație că nu a ucis-o, dar de unde știa că a fost răpită?

Ora 18.49Ligia Bărbării, despre știrile false publicate:Sincer, nu am citit aceste lucruri. Pe tatăl meu l-a chemat Nuță Constantin și cine m-a cunoscut putea să spună că am fost fata generalului Nuță.

Noi am fost audiate la DIICOT în calitate de experți, dar a existat și o plângere penală. Nu, nu am fost audiate, dar a fost în scris, a fost și o analiză. A fost un material al nostru. Audiate am fost în calitate de experți. Ne-a întrebat când am ajuns la concluzia respectivă. Am fost audiate cam în același timp, în camere diferite.

La audierea mea a participat unul dintre avocații părților, Tonel Pop. A fost foarte simpatic pentru că a doua zi a reținut ceva de la audiere. Procurorul m-a întrebat, pentru că s-a speculat că avem metode învechite, că se lucrează pe genunchi și procurorul m-a întrebat ce echipament am folosit. Faci o descriere a metodei de lucru. A zis – scrie-mi producătorul și țara de proveniență. Cu produs din SUA, din Japonia. Și procurorul se oprește și mă întreabă – dar numai cu produse din SUA și Japonia lucrați? Nu, și cu unele din Germania. Și din România nu folosiți?, a întrebat procurorul. Și am zis – folosim alcool Absolut produs în România ca să ștergem mesele de lucru. Și asta reținut și avocatul și a spus la o emisiunea că se lucrează cu produse din SUA, Japonia și Germania.

Ora 18.45Mariana Roșu, despre probele indirecte în cazul Alexandrei:În cazul Alexandrei au fost și probe indirecte care au întărit concluziile noastre, adică în butoiul respectiv au fost găsite și bijuterii, fiindcă fata era pasionată de inele, au fost găsite bijuterii care au fost confirmate de mama ei. Nu era un butoi simplu, ci era un butoi improvizat. Au căzut și nu au fost atinse de temperaturile acelea de topire. Ulterior s-au mai făcut două completări în cazul Alexandrei. În primul eram întrebați dacă oasele respective au suferit niște traumatisme sau dacă proveneau de la întregul ei schelet. Erau teorii dacă s-a secționat corpul și s-a incinerat jumătatea inferioară sau superioară. Răspunsul e că am găsit oase de la craniu până la degete. În interior, craniul, dacă se supune la temperatură ridicată, se transformă în fragmente mici și nu mai rămâne întreg. Acel curs pe care l-am făcut în Tenesse, SUA, se numește tafonomie medico-legală, care studiază procesul de descompunere a unui cadavru, nu numai putrefacție, ci și incendiere. A fost un experiment acolo făcut la o unitate de pompieri unde mi s-au dat niște oase, erau de porc evident, aveau și carne pe ele și au fost supuse focului. Evident nu au fost temperaturi mai mari de 600 de grade. S-a văzut cum se degradează, dar elementele traumatice, înainte de a introduce oasele în vatra aceea, am provocat leziuni pe oasele respective cu toporișca, cu maceta. Și s-au regăsit. Nu dispar. Astfel încât dacă cineva arde oasele crezând că dispar, ele nu dispar.

Am găsit aproape trei fragmente mandibulare. Apropo de teoriile că s-au extras dinții Alexandrei. Cum să trăiască un om fără mandibulă, fără stâncile de temporal? Și la Fizica Atomică s-au făcut teste și s-au făcut și la Universitatea din București. Am detectat pe oase niște particule, părea smoală și atunci de asta ne-a venit ideea colaborării, să solicităm colaborarea colegilor de pe platforma Măgurele, care au aparatură mai bună. Ne-au confirmat. Au luat și de pe pereții butoiului, au luat și din cenușă și au analizat substanțele prezente pe oase.

Ora 18.34Ligia Bărbării detaliază testele făcute:Elementul osos e curățat, decontaminat, se face o șlefuire se înlătură laturile exterioare ale probei de os. Prelucrarea de țesut osos a început cam în 2004-2005. La început au durat doi-trei ani de tatonări până când am pus la punct un protocol care a fost îmbunătățit de-a lungul anilor. Chimicalele pe care le folosești sunt foarte importante să le adaptezi la gradul de degradare al oaselor. Oasele din butoiul lui Dincă erau foarte degradate, fiindcă fuseseră supuse la o combustie înaltă. Asta nu ne-a împiedicat. Se curăță, se șlefuiesc, se decontaminează și apoi osul se transformă în pulbere. Ca să îl transformi se numește criomăcinare procesul. După ce înlăturăm sărurile, bineînțeles că ce rămâne e ca o masă gelatinoasă din care extragem material genetic. ADN-ul, pentru cei care nu știu, e într-o soluție în care nu se vede nimic, e o soluție în care ADN-ul se dizolvă în apă și acea soluție o analizăm. E o dozare și determinare calitativă în care vedem dacă e ADN uman și e o determinare și cantitativă. Evident că ne dăm seama. Avem ADN uman. În ce cantitate. Era o cantitate foarte mică de ADN, dar am obținut ADN uman, în cazul Alexandrei și a fost semnalul că trebuie să mergem mai departe. Vreo șase zile a durat. Numai etapa de decalcifiere a durat vreo trei zile.

Apoi au fost comunicate Parchetului etapele preliminare, în care se spunea că e ADN uman și s-a atribuit acest profil osos că e o probabilitate înaltă de 99,93% al Alexandrei Măceșanu. Era o cantitate mică de material genetic, degradată. Standardul de raportare, mă refer la standardele internaționale, a fost îndeplinit.

Nu e vorba numai de această probabilitate de 99,93%, ci chiar de profilul genetic în sine. Noi când identificăm o persoană ne ducem în molecula persoanei și ne ducem în mai multe regiuni. Cu cât avem mai multe informații cu atât crește unicitatea unui individ. Când ne aflăm în marja asta e un rezultat foarte confortabil. Am obținut suficientă informație încât să ne putem pronunța că acest individ e unic biologic și e acesta. Părinții transmit cantități egale de material genetic, 50-50% de la mamă și tată. Acolo unde echilibrul se perturbă intrăm în domeniul geneticii medicale și avem acele sindroame genetice, etc.

Ora 18.15Ligia Bărbării, despre primul contact cu Cazul Caracal:Sincer, am aflat când a venit cazul în institut. De multe ori evităm să ne uităm la știri. În general nu prea avem plăcerea să ne uităm la aceste știri bombastice. Este cercetare științifică, dar noi suntem în fiecare zi puși în fața unui caz de crimă, viol, incest. Asta vedem zi de zi și la un moment dat ne încărcăm emoțional și atunci încercăm să păstrăm o distanță față de media, ca să nu mai vină acea încărcătură emoțională. E suficient cât avem. Era trimis cazul de Parchetul Olt. Rămășițeleau ajuns întâi la departamentul de antropologie pentru că au fost oseminte și protocolul prevede ca primul este doctorul antropolog.

Mariana Roșu:Auzisem de la poliție cum că au găsit niște oase și prioritatea era să spunem dacă sunt de origine animală sau umană. Atunci fusesem avertizată că vor veni de urgență în laborator. A fost o procedură normală.

Ora 18.06Mariana Roșu, despre analiza rămășițelor soților Ceaușescu:În partea medico-legală, eventuale leziuni traumatice se găsesc pe oase. La soții Ceaușescu erau urmele de împușcare. La Elena Ceaușescu cred că au fost folosite mai multe gloanțe, deoarece oasele erau mai deteriorate. La el mai puțin. Am comparat probele cu cele luate de la Valentin Ceaușescu și de la un frate.

Ligia Bărbării:Au fost aduși în București. Au fost două-trei ore în care nu s-au găsit coșciugele. A fost o mică încurcătură, dezorganizare a celor care se ocupau și de aici au început să apară poveștile. La solicitarea familiei, familia a plătit tot. Inițial s-au dus în străinătate și au cerut o echipă de legiști din Germania și au nimerit la fostul meu îndrumător care a zis nu – mergeți în România. Prelucrarea probei de os costă 1.800 de lei.

Mariana Roșu:Amândoi aveau plombe de aur. Tratamentele stomatologice erau înregistrate în fișe, la Policlinica 10 și pe baza acestor elemente are un marcaj fiecare probă dentară, astfel încât dacă găsești așa ceva poți găsi o persoană fără a mai recurge la teste ADN. Iar în cazul lor am găsit plombe și dinți de aur.

Știre inițială

Marius Tucă, Ligia Bărbării și Mariana Roșu vor demonta scenariile și teoriile conspirației din jurul butoiului lui Gheorghe Dincă, criminalul din Caracal, acuzat că le-a ucis și incinerat pe Luiza Melencu și Alexandra Măceșanu.

Cine a strâns probele din butoiul lui Dincă si le-a dus la INML?

Ce anume din rămășițele incinerate ale Alexandrei au ajuns la INML?

Cum au stabilit ca nu erau probe „plantate”?

Din ce anume a fost extras ADN-ul?

Cât a durat analiza antriopologică și genetică?

Ar putea fi răsturnat rezultatul analizelor într-un laborator din străinătate?

De ce nu s-a putut stabili apartenența rămășițelor în cazul Luizei?

De ce au apărut atâtea scenarii și atacuri în acest caz? Cine are interesul să susțină că fetele trăiesc și de ce?

Sunt doar câteva din întrebările la care vor răspunde Ligia Bărbării și Mariana Roșu, luni, începând cu ora 18.00, într-o emisiune LIVE „Marius Tucă Show”, pe Mediafax.ro.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Haos în centrul Londrei după ce doi cai militari au scăpat de sub control