EFECTUL BREXIT. Britanicii stabiliți în România vor cetățenie. „E un dezastru ce s-a întâmplat”

Redactor:
Ioana Nicolescu
EFECTUL BREXIT. Britanicii stabiliți în România vor cetățenie. „E un dezastru ce s-a întâmplat”
Mai mulți cetățeni britanici stabiliți în România, care lucrează aici, se gândesc serios să obțină cetățenie română, spunând că în momentul de față, „Marea Britanie nu mai este o opțiune viabilă pentru oricine are aptitudini și valoare profesională de oferit".

Britanicii din România sunt nemulțumiți de votul conaționalilor lor. MEDIAFAX a stat de vorbă cu câțiva englezi stabiliți de mai mulți ani în România, unde lucrează sau au deschis afaceri. Toți spun că iau serios în considerare opțiunea unei cetățenii române și că nu le vine să creadă că Marea Britanie a votat pentru Brexit. Există, însă, posibilitatea reală ca Parlamentul să nu valideze votul, aceasta fiind ultima portiță pentru a salva situația, speră aceștia.

Simon Parker, un profesor britanic stabilit de mai bine de 15 ani în România unde a deschis o firmă de consultanță pentru a-i ajuta pe tinerii români să plece la studii la universități britanice, spune că oricum avea în vedere să ceară cetățenie română, iar situația Brexit-ului îl determină să întreprindă măsurile și mai repede. „E un dezastru ce s-a întâmplat atât pentru Marea Britanie cât și pentru Europa. Eu sunt foarte dezamăgit. Tocmai ce am auzit că Scoția vrea un al doilea referendum pentru independență, iar Irlanda vrea unificarea cu Irlanda de Nord. Este un dezastru, iar efectul se va resimți zeci de ani de acum încolo. Uniunea Europeană a făcut o treabă foarte bună în ceea ce privește menținerea păcii pe continent, exceptând criza din Balcani, și sunt foarte dezamăgit de ce s-a întâmplat azi”, a spus Simon.

Janet Hunter, profesoară de limba engleză la o școală internațională din București a spus că va rămâne să lucreze în România și are de gând să obțină cetățenie română. „Am de gând să cer cetățenie imediat ce voi învăța româna. Votul acesta a sigilat soarta Marii Britanii ca țară unde pot lucra și trăi oameni competenți cu abilități profesionale de valoare. Toată Europa va suferi în urma acestui referendum. Marea Britanie este unul dintre cei trei poli de putere ai Uniunii Europene, alături de Franța și Germania, care au un rol esențial în politicile publice ale UE. În plus, se poate genera un efect de domino, alte țări europene deja iau în considerare organizarea unui referendum ceea ce va consolida și mai mult influența extremei de dreapta. De asemenea, David Cameron va rămâne în istorie drept omul care a distrus Marea Britanie și Uniunea Europeană. De aceea, cred că în maximum un an, cel mai probabil referendumul va fi declarat nevalid”, a explicat Janet. De asemenea, ea a mai spus că miza este uriașă și pentru politica internă a Marii Britanii, având în vedere că Scoția deja a anunțat că vrea să părăsească Marea Britanie, ceea ce va crea probleme și tensiuni în interiorul insulei. „Dacă Brexit va avea cu adevărat loc, atunci în mod sigur voi cere cetățenie română”, a spus Janet.

La rândul ei, scriitoarea Arabella McIntyre-Brown, stabilită de cinci ani în România, a spus că este prea devreme să înțelegem ce se va întâmpla. „E prea devere, toată lumea e foarte panicată, șocată. Personal, nu îmi vine să cred, jumătate din populația britanică a vrut să rămână în UE, jumătate nu. Toți prietenii mei sunt șocați, nu știm ce se va întâmpla, nu știm cum vom fi tratați în România odată ce vom deveni imigranți din afara Uniunii Europene”, a spus Arabella.

Ea a spus că singura portiță de scăpare în momentul de față, pentru Marea Britanie, ar fi ca Parlamentul să nu valideze votul de la Referendum. „Cred că vor fi proteste în stradă, furia e foarte mare, șocul e mare. E ca atentatul de la Sarajevo, s-a deschis cutia Pandorei, nu știi ce va urma”, a spus scriitoare îngrijorată. În opinia ei, cei care au votat pentru Brexit trăiesc cu iluzia Imperiului Britanic, considerând că nu ar trebui să fie aliați cu vechii lor dușmani. „Cred că generațiile mai bătrâne au amintiri și sentimente pe care nu le pot uita, nu văd mai departe, nu judecă cu mintea, ci cu sentimentul. Sunt foarte îngrijorată de ce se va întâmpla în restul Europei, lumea deja vorbește despre destrămarea UE, olandezii și francezii cer referendum. Nu știu ce să mai cred, e prea deverme să știm, dar tot ce mai lipsește acum ca tabloul să fie complet, ar fi ca Trump să ajungă președintele SUA”, a mai spus Arabella.

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Larisa Iordache rupe tăcerea! Ce calvar a trăit după ce a fost umilită și jignită...
Marea Britanie oferă bani cetățenilor UE pentru a părăsi țara. Ce sumă poate lua un...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
China a introdus testele anale pentru Covid-19. Medicii spun că procedura este mai eficientă în...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Doamne ferește! Ce a putut face Diana Șoșoacă într-un platou de televiziune. Telespectatorilor nu le-a...
Adevărul SCANDALOS din spatele serialului-fenomen Bridgerton. IMAGINILE care dau de gol, scăpate pe Internet
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Medicament minune împotriva cancerului. Descoperirea uimitoare a oamenilor de știință
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul discret al României şi proiectele sale. Acesta a anunţat cel mai mare şi ambiţios...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide