El este omul care o va înlocui pe Alina Bica la șefia DIICOT. Care este primul lucru pe care Daniel Horodniceanu îl va face când va fi numit în funcție

El este omul care o va înlocui pe Alina Bica la șefia DIICOT. Care este primul lucru pe care Daniel Horodniceanu îl va face când va fi numit în funcție
Publicat: 04/05/2015, 12:24

Daniel Horodniceanu, în prezent șef al DIICOT Iași, și-a susținut proiectul de management, apoi a răspuns întrebărilor puse de membrii Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

„Echipa care va conduce DIICOT este important să readucă spiritul acestei structuri de până acum. Trebuie readusă încrederea în rândul efectivelor de procurori. Este importantă specializarea procurorilor. Este foarte important ca procurorul șef să se poată sprijini pe procurorii șefi de servicii”, a spus, la începutul interviului, procurorul Daniel Horodniceanu, propus de ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, în funcția de procuror șef al Direcției.

Horodniceanu a mai spus că este important ca imaginea DIICOT în rândul opiniei publice, care a fost afectată și nu mai este atât de bună ca în urmă cu câțiva ani, să fie îmbunătățită prin intermediul Biroului de Informații și Relații cu Publicul.

În timpul interviului, unul din membrii CSM l-a întrebat pe Daniel Horodniceanu cum ar reacționa dacă un procuror de la o structură teritorială a DIICOT s-ar afla la o masă cu un primar și un oficial de rang înalt și ar discuta despre un dosar, în loc să socializeze.

Horodniceanu a răspuns că, dacă ar fi procuror-șef al DIICOT, ar căuta să vadă dacă relația dintre procurorul respectiv și persoanele cu care discută este anterioară dobândirii calității de magistrat, ce l-a determinat să intre în astfel de discuții și, mai ales, care este impactul respectivelor discuții asupra activității acelui procuror. El a adăugat că, în cazul în care s-ar impune, ar sesiza procurorul general al României și ministrul Justiției, pentru luarea unor eventuale măsuri.

Întrebat de ce nu ar sesiza direct Inspecția Judiciară, Horodniceanu a spus că procurorul șef al DIICOT este subordonat direct procurorului general, acesta fiind motivul pentru care acesta ar fi primul sesizat, și nu IJ.

Consiliul Superior al Magistraturii va da un aviz în ceea ce privește propunerea ministrului Justiției de ocupare de către Daniel Horodniceanu a funcției de procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Avizul va fi transmis marți la Ministerul Justiției și va însoți propunerea ce va fi înaintată de ministrul Robert Cazanciuc președintelui Klaus Iohannis.

Conform legii, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorii șefi de secție ai acestor parchete, precum și procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și adjuncții acestora sunt numiți de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de zece ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Funcția de procuror-șef al DIICOT a rămas vacantă după ce Alina Bica a fost arestată în dosarul de corupție privind retrocedarea ilegală a unui teren supraevaluat cu peste 60 de milioane de euro.

Șase procurori au candidat pentru această funcție – adjunctul procurorului șef al DIICOT, Giorgiana Hosu, cea care asigură interimatul postului de șef al DIICOT, Nicolae Lupulescu, procuror militar șef adjunct secție în cadrul Secției de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari, din Direcția Națională Anticorupție, Adrian Glugă, procuror șef al DIICOT Craiova, Ioana-Bogdana Albani, procuror șef în cadrul Serviciului de prevenire și combatere a criminalității informatice, de la Structura centrală a DIICOT, Cătălin Laurențiu Borcoman, șeful DIICOT Brașov și Daniel-Constantin Horodniceanu, procurorul șef al DIICOT Iași – aceștia fiind audiați în 18 martie la Ministerul Justiției.

Ministrul Robert Cazanciuc declara, în 14 aprilie, că președintele Klaus Iohannis a fost informat despre propunerea ca Daniel Horodniceanu să preia șefia DIICOT, el adăugând că șeful statului va stabili dacă este sau nu de acord cu această nominalizare după ce magistratul va fi audiat la CSM.

În momentul în care a fost propus pentru funcția de procuror-șef al DIICOT, s-a ținut cont de faptul că Daniel Horodniceanu are o vechime de 16 ani în funcția de procuror, iar șase ani a ocupat funcții de conducere. De asemenea, experiența managerială anterioară a fost un criteriu important în alegerea sa, Horodniceanu ocupând funcția de procuror-șef al DIICOT Iași, în perioada iunie 2006 – iunie 2009, respectiv în perioada iunie 2012 – 2015.

Procurorul Daniel Horodniceanu este formator în cadrul Institutului Național al Magistraturii în probleme de etică și deontologie profesională a magistratului, formator în domeniul ascultării copilului în cadrul procedurilor judiciare, precum și în domeniul protecției victimelor infracțiunilor de violență și trafic de persoane.

Potrivit MJ, el a participat la numeroase forme de pregătire profesională organizate în țară și în străinătate. Horodniceanu a absolvit cursuri postuniversitare în domeniul dreptului penal, al eticii și deontologiei profesionale a magistraților, protecției victimelor infracțiunilor de violență și trafic de persoane, infracționalității informatice, consolidării capacității sistemului judiciar din România de a face față noilor provocări legislative și instituționale. El este autor al unor articole de specialitate juridică.

„În cadrul dialogului cu ministrul Justiției, domnul procuror Daniel Constantin Horodniceanu a identificat și prezentat obiective și măsuri clare și pragmatice privind eficientizarea activității structurii, dovedind abilități de organizare, comunicare, spirit de echipă și viziune strategică asupra direcțiilor de dezvoltare a DIICOT”, preciza Ministerul Justiției.

Potrivit proiectului de management al procurorului Daniel Horodniceanu, între obiectivele pe care și le asumă se află și „readucerea încrederii în cadrul colectivelor, în special în cel al Structurii Centrale, grav afectate, în special psihologic, după evenimentele din ultimul trimestru al anului 2014, ceea ce a dus la un blocaj ce a cauzat și o diminuare a dorinței de performanță a procurorilor”. Horodniceanu face, astfel, referire la arestarea Alinei Bica, fosta șefă a DIICOT.

De asemenea, magistratul arată, în documentul citat, că dorește să se „reîncarce responsabilizarea fiecărui procuror” în ceea ce privește actele și activitățile desfășurate, dar și readucerea spiritului de echipă, „caracteristic structurii”.

„Crearea unui proiect serios și convingător, pe termen mediu, de cooptare în cadrul structurii a polițiștilor de poliție judiciară, proiect în care trebuie antrenat Ministerul Justiției, prin specialiștii săi; implementarea de către procurorul șef al DIICOT a principiilor specializării procurorilor și continuității în desfășurarea activității”, sunt alte două obiective majore asumate de Daniel Horodniceanu.

Procurorul Daniel Horodniceanu a identificat, în proiectul de management, și mai multe riscuri la care este expusă DIICOT.

Astfel, el amintește, în primul rând, de scurgerile de informații din dosare. De asemenea, procurorul susține că un alt risc la care este expusă instituția constă în interesul unor persoane din lumea interlopă locală de a recruta polițiști și magistrați.

Creșterea gradului de specializare a infractorilor în domeniul criminalității organizate, lipsa de protecție fizică a procurorilor și campaniile de presă care au indus o presiune psihologică asupra procurorilor sunt alte trei riscuri cu care se confruntă structura din Ministerul Public.

Daniel Constantin Horodniceanu este unul dintre cei mai cunoscuți procurori ieșeni, DIICOT Iași remarcându-se, sub conducerea sa, prin numărul foarte mare de arestări și percheziții care au dus la destructurarea unor rețele de contrabandă de tutun de la granița României cu Republica Moldova.

Horodniceanu, care va împlini 41 de ani pe 26 mai, și-a început activitatea profesională în anul 1998, pe postul de consilier juridic la Consiliul Județean Iași, unde a stat din august până în decembrie, din luna ianuarie a anului următor intrând pe postul de procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni. Acesta a stat aproape un an și jumătate la Fălticeani, trecând apoi prin posturi similare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pașcani și la Iași.

În noiembrie 2005, a devenit procuror al DIICOT – Biroul Teritorial Iași, fiind numit șef al acestei instituții în 2006, pentru trei ani, până în 2009. Atunci, a revenit timp de trei ani pe postul de procuror al Serviciul Teritorial Iași al DIICOT, iar din 2012 conduce din nou acest serviciu ca procuror-șef.

În toți anii de activitate la Ministerul Public, în evaluările periodice, acesta a obținut calificativul de „foarte bine”.

Este specializat, printre altele, în audierea copiilor în procedurile judiciare și în combaterea și înțelegerea fenomenului traficului de femei în Europa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
BREAKING NEWS | Elicopterul cu președintele Iranului în el s-ar fi prăbușit!
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
Imagini controversate din Iași, devenite virale. Gestul rușinos făcut de această blondă, în autobuz
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Accident cumplit în Codăeşti, judeţul Vaslui. Trei tineri morţi, după un impact devastator între o...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Statul NU mai plătește BANII. Românii trebuie să se grăbească. Termen limită: 7 iunie
Metode naturale care te scapă de țânțari. Funcționează și în cazul muștelor
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Valuri gigantice de materie întunecată ar putea modifica orbita stelelor
×