Elcen îi răspunde Gabrielei Firea: Afirmații tendențioase și încercări disperate de a găsi un vinovat. Rețeaua de termoficare gestionată de PMB e „în prag de colaps”

Elcen îi răspunde Gabrielei Firea:  Afirmații tendențioase și încercări disperate de a găsi un vinovat. Rețeaua de termoficare gestionată de PMB e „în prag de colaps”
Publicat: 08/02/2020, 17:39
Actualizat: 08/02/2020, 17:53

Elcen o acuză pe Gabriela Firea încearcă să arunce vina pe companie pentru avariile din propria curte, iar problemele din Sectoarele 2 şi 3 au apărut din cauza reţelei de termoficare aflate în responsabilitatea PMB şi nu din cauza creşterii de temperatură.

PMB încearcă să arunce vina pe Elcen pentru avariile din curtea proprie (Termoenergetica) şi pentru lipsa căldurii şi a apei calde la consumatori”, anunţă Elcen, printr-un comunicat citat de Mediafax.

Termoenergetica a avut o avarie majoră, vineri seară la ora 22:40, iar în cursul nopţii, au fost efectuate manevre tehnice coordonate între dispecerii ELCEN şi Termoenergetica pentru a susţine sistemul de termoficare.

În primul rând, este foarte important ca opinia publică să beneficieze de informaţii corecte, reale, şi, mai ales, scoase din sfera oricăror atacuri de natura politică lansate de primarul Municipiului Bucureşti pentru a specula anumite momente politice şi pentru a deturna, în mod repetat, atenţia de la situaţia gravă în care se află sistemul de termoficare din Bucureşti din pricina dezinteresului şi incompetenţei Primăriei Capitalei de a gestiona un sistem de o asemenea anvergură socio-economică. Menţionăm că orice atac de natură politică pe subiectul termoficării din Capitală nu rezolvă situaţia, ci o agravează”, mai arată sursa citată.

În acest context, Elcen prezintă situaţia problemelor:

– În urma unei avarii produse vineri seară la ora 22:40 pe reţeaua de termoficare aparţinând Termoenergetica aflată în subordinea Primăriei Municipiului Capitalei, a crescut debitul de apă de adaos la aproximativ 1000 de tone/h doar la CTE Bucureşti Sud, iar presiunea pe conductele de retur a scăzut la un (1) bar, ceea ce a indicat apariţia unei spărturi violente pe magistrala de termoficare nr. 2.

– Din acel moment, echipele ELCEN, în coordonare cu echipele Termoenergetica, au intervenit şi au început manevrele tehnice necesare într-o astfel de situaţie de avarie.

Parametrii agentului termic livrat din CTE Bucureşti Sud înaintea apariţiei avariei pe reţeaua de transport exploatată de Termoenergetica s-au menţinut constant la valorile solicitate de Termoenergetica prin nota telefonică, respectiv: 97-98 grade C, presiune tur: 4,2-4,3 bar, presiune retur: 1,6- 1,7 bar.

– La ora 08:45, în coordonare cu Termoenergetica, în contextul manevrelor tehnice efectuate, a avut loc o creştere tranzitorie de temperatură. Nu au fost variaţii majore de presiune care ar fi putut genera avarii pe reţea.

Locuitorii din sectoarele 2 şi 3 nu au apă caldă şi căldură din cauza avariilor de pe reţeaua de termoficare aflată în responsabilitatea PMB şi nu a unei creşteri tranzitorii de temperatură, aşa cum a insinuat Gabriela Firea într-o postare în spaţiul public. În ciuda afirmaţiilor tendenţioase ale Primarului Capitalei, Gabriela Firea şi a încercărilor disperate de a găsi un vinovat pentru situaţia dezastruoasă în care se află sistemul de termoficare, angajaţii ELCEN, în colaborare cu angajaţii Termoenergetica, au făcut tot ce-au putut pe tot parcursul nopţii şi în cursul zilei de astăzi (sâmbătă, n.r.), pentru ca situaţia să nu scape de sub control”, explică sursa citată.

Primarul Capitalei omite să sublinieze că sistemul de termoficare din Bucureşti aflat în grija Primăriei Municipiului Bucureşti este „în prag de colaps, că ţevile sunt vechi şi ruginite, iar pierderile de apă caldă pe reţea sunt imense”.

Din această cauză, avariile sunt din ce în ce mai dese, iar riscul unui colaps total e tot mai aproape de realitate. Elcen îi reproşează primarului Capitalei că nu spune în spaţiul public nimic despre eforturile de a menţine sistemul pe linia de plutire.

Reţelele de conducte au nevoie de reparaţii urgente, nu de cârpeli, însă PMB alege să cheltuie sute de milioane de lei pe acţiuni de imagine, târguri, festivaluri şi iepuraşi, ignorând cu bună ştiinţă problemele structurale. Mai mult decât atât, sistemul de termoficare din Bucureşti riscă să fie compromis iremediabil, pentru că PMB nu îşi onorează obligaţiile de plată pentru agentul termic destinat populaţiei”, mai precizează Elcen.

Primarul Gabriela Firea a anunţat, iniţial pe Facebook că depune plângere pentru sabotarea sistemului de termoficare deoarece angajaţii ELCEN ar fi efectuat în mod intenţionat o avarie gravă, unde „s-a greşit cu 20 de grade mai mult”.

Acest lucru a dus la oprirea apei calde şi a căldurii în Sectoarele 2 şi 3, fiind afectate 300 de blocuri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Cine o manipulează pe Diana Șoșoacă. Dezvăluirile fostului soț, Silvestru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Astronomii au găsit 49 de galaxii noi în mai puțin de 3 ore