ELENA UDREA, ARESTATĂ ÎN DOSARUL „GALA BUTE”

Publicat: 25/02/2015, 18:37

* sursa video: Știrile Pro TV

Polițiștii au pus în executare mandatul de arestare preventivă emis de Înalta Curte de Casație și Justiție și au ridicat-o pe Elena Udrea de la locuința sa, unde era în arest din 17 februarie, în dosarul „Microsoft”.

Mașina cu care a fost dusă Elena Udrea, escortată de polițiști, a ajuns la Arestul central al Poliției Capitalei în jurul orei 16.30.

Judecătorul de drepturi și libertăți de la instanța supremă a admis miercuri propunerea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și a dispus arestarea preventivă a Elenei Udrea pentru o perioadă de 30 de zile, din 25 februarie până la 26 martie inclusiv.

Mandatul de arestare a fost emis pentru: infracțiunea de luare de mită în legătură cu finanțarea de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului a contractelor încheiate de Termogaz Company SA cu UAT Cavnic și UAT Borsec; infracțiunea de luare de mită în legătură cu plățile efectuate de Compania Națională de Investiții către SC Consmin SA; infracțiunea de luare de mită în legătură cu finanțarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company SA și SC Kranz Eurocenter SRL cu UAT Lupeni și UAT Petroșani; infracțiunea de abuz în serviciu, în legătură cu organizarea „Galei Bute”, se arată în decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Totodată, instanța a respins propunerea DNA în cazul Elenei Udrea în ce privește acuzațiile de tentativă la infracțiunea de folosire de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene și infracțiunea de folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite.

Decizia nu este definitivă și poate fi contestată de Elena Udrea tot la instanța supremă.

„Și caracterele puternice se înmoaie”

Miercuri dimineață, fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului a ajuns la instanța supremă. La intrare nu a făcut prea multe declarații, spunându-le jurnaliștilor: „Nu o să vă spun dumneavoastră înainte de a spune instanței ce am de spus”. Întrebată dacă își imagina că va ajunge să aibă astfel de zile, Udrea a spus că „atunci când intri în politică te gândești că vei ajunge orice zile”. „Sunt deja arestată”, le-a mai spus ea jurnaliștilor, care au întrebat-o dacă îi este teamă că va fi din nou arestată preventiv. Întrebată, de asemenea, dacă este importantă pentru ea susținerea fostului președinte Traian Băsescu, Elena Udrea a răspuns: „Contează mult că mă susțin foarte mulți oameni și contează că mă susține și fostul președinte”.

După aproape o oră în fața judecătorilor, Elena Udrea a plecat acasă pentru a aștepta decizia instanței. Nu înainte de a reclama denunțurile „frauduloase” și de a comenta cum și „caracterele puternice se înmoaie” după ce stau trei luni în arest.

„Este trist că lucrurile pe care le-ai făcut cu bună credință sunt puse la îndoială de oamenii care au fost acolo. Sunt dezamăgită de faptul că o mulțime de oameni nu au curajul să-și asume lucrurile pe care le-au făcut. O mulțime de bărbați spun că nu respirau dacă nu le spunea Elena Udrea”, a spus aceasta la ieșirea de la instanța supremă.

Elena Udrea a mai spus că denunțurile făcute la adresa sa sunt „frauduloase”, dar că „înțelege” că după trei luni petrecute în arestul central și „caracterele puternice se înmoaie”

„Dacă în calitate de om politic am făcut multe greșeli și multe din ceea ce au făcut politicienii nu-mi sunt străine, ca ministru am fost un ministru bun”, a declarat Udrea. Potrivit ei, niciunul dintre lucrurile pe care le știe despre Traian Băsescu nu ar putea face obiectul unei anchete penale.

„Știam că Dorin Cocoș finanța campaniile PDL”

Elena Udrea le-a spus jurnaliștilor că știa că soțul ei, Dorin Cocoș, finanța campania electorală a PDL, dar că nu nu știa exact cu ce sume: „Nu este un secret. Așa se finanțează campaniile electorale. De ce vă faceți că nu știți? Întrebați-l pe domnul Iohannis, pe domnul Ponta, ei cum și-au finanțat campania”.

Blaga: „Domnul Cocoș nu a adus niciun ban la partid”

În replică, președintele PDL Vasile Blaga a sușinut că Dorin Cocoș „nu a adus niciun ban la partid” și că nu a avut niciun fel de relație cu acesta.

„Nu am avut niciun fel de relație cu domnul Cocoș, nu avem nicio implicare în Microsoft. Domnul Cocoș nu a adus niciun ban la partid. Cine a cotizat e pe lista oficială, se taie chitanță cum spun regulile întotdeauna”, a precizat Blaga, pentru Mediafax.

Cum apare „donatorul” Cocoș, în scriptele PDL

Dorin Cocoș apare pe lista donatorilor PDL într-un singur an, 2008, când au avut alegeri parlamentare. Potrivit Monitorului Oficial 213 din 2009, fostul sot al Elenei Udreaa donat 50.000 de lei pe 6 noiembrie 2008, 50.000 de lei pe 21 noiembrie și 30.000 pe 27 noiembrie același an.

La rândul său, avocatul Marius Striblea a spus că sunt șase capete de acuzare împotriva fostului ministru.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au trimis, marți, la Înalta Curte de Casație și Justiție propunerea de arestare preventivă a Elenei Udrea, după ce fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului a fost audiată la DNA timp de aproximativ cinci ore și i-au fost aduse la cunoștință acuzațiile, în dosarul „Gala Bute”.

Avocatul Marius Striblea declara, marți, la ieșirea de la DNA, că Elena Udrea a dat o declarație amănunțită, referitoare la noile acuzații care i se aduc în dosarul „Gala Bute”, iar procurorii au pus în mișcare acțiunea penală pe numele acesteia.

La rândul său, Elena Udrea spunea, la finalul audierilor de la Direcția Națională Anticorupție, că „toți cei care sunt prinși că au luat șpagă, este suficient că au dat-o mai departe și sunt bine mersi”, singurul care a rămas în arest fiind Rudel Obreja.

Întrebată dacă va face și ea denunțuri, Elena Udrea a spus că nu va face acest lucru. Udrea a precizat însă că își menține acuzațiile față de șeful interimar al SRI, Florian Coldea, spunând: „Față de dânsul voi face denunțuri până le va lua cineva în serios”.

Camera Deputaților a avizat, luni, ultimele cereri ale procurorilor de urmărire penală și arestare preventivă a deputatului PMP.

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului Elena Udrea a stat în Arestul Poliției Capitalei din seara zilei de 10 februarie, când a fost reținută de procurorii DNA, în ziua următoare ea fiind arestată prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, în dosarul „Microsoft”. În 17 februarie, Elena Udrea a fost scoasă din arest și plasată în arest la domiciliu, în urma deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a judecat contestația deputatului PMP.

Potrivit deciziei, Udrea nu are voie să vorbească cu Dorin Cocoș, Dinu Pescariu și cu Ana Maria Topoliceanu sau membri ai familiilor acestora, în mod direct sau indirect, și nici să divulge sau să redea în presă sau pe rețelele sociale informații din cauza penală.

Camera Deputaților a avizat, în 9 februarie, urmărirea penală, reținerea și arestarea preventivă a Elenei Udrea atât în dosarul „Microsoft”, cât și în dosarul Gala Bute.

În dosarul Gala Bute, Camera Deputaților a încuviințat, în 9 februarie, urmărirea penală și arestarea preventivă a Elenei Udrea pentru abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite și luare de mită.

Ulterior, DNA a apreciat că, în această cauză, au apărut noi elemente și au cerut noi avize de urmărire penală și arestare preventivă, care au fost aprobate luni de Camera Deputaților.

Potrivit DNA, una dintre faptele de luare de mită are legătură cu finanțarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company SA cu UAT Cavnic și UAT Borsec.

Procurorii susțin că, în 2010, Elena Udrea ar fi primit, indirect, pentru sine și pentru altul, mai multe foloase materiale de la reprezentanții SC Termogaz Company SA, pentru a aproba finanțarea la timp a contractelor de lucrări încheiate de această societate cu mai multe unități administrativ-teritoriale în cadrul programului „Schi pentru România”.

O a doua faptă de luare de mită ar avea legătură, potrivit procurorilor, cu plățile efectuate de Compania Națională de Investiții (CNI) către SC Consmin SA.

Procurorii susțin că, în perioada 2010 – 2011, Elena Udrea, împreună cu Ana Maria Topoliceanu, directorul Companiei Naționale de Investiții la data faptelor și suspectă în această cauză, ar fi primit aproximativ 300.000 de lei de la administratorul SC Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menționată în baza contractelor încheiate cu CNI.

O a treia faptă de luare de mită vizează finanțarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company și SC Kranz Eurocenter SRL cu UAT Lupeni și UAT Petroșani.

Procurorii susțin că, în 2011, Elena Udrea ar fi cerut și primit de la inculpatul Adrian Gardean, pentru sine și pentru altul, foloase materiale în valoare de 10 la sută din plățile efectuate de MDRT pentru contractele de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA și SC Kranz Eurocenter SRL, în schimbul garanției că finanțările vor fi aprobate la timp.

În dosarul „Gala Bute” sunt arestați preventiv fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja și primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriță. Fostul consilier al Elenei Udrea Ștefan Lungu și fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului Gheoghe Nastasia sunt cercetați în arest la domiciliu.

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton este inculpat și el în acest dosar, pentru că ar fi determinat reprezentanții a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu suma totală de peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja. Senatorul PSD Ion Ariton este sub control judiciar până în aprilie, acesta fiind obligat să nu părăsească țara și să se prezinte la Poliția Sibiu în zilele stabilite prin programul de supraveghere.

În același dosar este arestat preventiv, din 8 februarie, și Tudor Breazu, administratorul moșiei de la Nana a Elenei Udrea.

De asemenea, potrivit unor documente ale DNA obținut de MEDIAFAX, Ana Maria Topoliceanu, fosta șefă a Companiei Naționale de Investiții, este urmărită penal pentru luare de mită, în dosarul Gala Bute.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani