Elena Udrea, primele dezvăluiri din arestul preventiv

Elena Udrea, primele dezvăluiri din arestul preventiv
Publicat: 11/05/2015, 00:18
Actualizat: 11/05/2015, 10:48

„Cred că s-a dat startul, acum constat că toți care pot decide asupra libertății cuiva își doresc să-și facă imagine prin acest arest preventiv, prin arestarea preventivă a celor care cad sub incidența legilor. Am văzut că și ANAF, toată lumea, încearcă acum să aresteze, să-și facă imagine cu acest nou instrument, arestarea preventivă, în condițiile în care un om arestat preventiv, oricâtă satisfacție aduce majorității cetățenilor, este un om prezumtiv nevinovat. Nu pot să arestezi un om fără o judecată, fără o decizie preventivă, doar pentru că nu este o persoană populară. Acum văd că este o competiție cine arestează mai mult: Kovesi, ICCJ. Nu cred că folosește acest arest preventiv decât pentru a teroriza oamenii și pentru a-i determina fie să recunoască fapte pe care le-au făcut – și atunci să spunem că ar exista o morală în presiunea care se face asupra lor – dar arestul preventiv este și un instrument pentru a determna oamenii să spună lucruri pe care nu le-au făcut sau să spună despre cei care sunt ținte, lucruri pe care procurorii au nevoie să le afle, să le știe”, a spus Udrea, într-un interviu prin telefon la postul B1 TV.

Ea a precizat că prin persoane care urmăresc să obțină imagine se referă la Laura Codruța Kovesi, arătând că, personal, nu exclude ca aceasta să candideze la un moment dat.

„Trebuie să recunosc că, țintind către Elena Udrea, a țintit corect din punctul de vedere al unei strategii de imagine. Recunosc și îmi asum că nu am reușit să echilibrez în opina publică imaginea mea, Eu consider că am fost un ministru foarte bun, dar, cu toate acestea, de multe ori tocurile și poșetele au acoperit performanța mea ca ministru. Să o arestezi pe Elena Udrea îți aduce simpatia celor care o urăsc pe Elena Udrea. Doamna Kovesi, arestându-mă pe mine, în mod cert, am văzut din sondaje, a câștigat în popularitate. Ce ar avea de câștigat din această popularitate? Habar nu am. Nu știu dacă își propune să candideze vreodată, personal nu exclud”, a adăugat Udrea.

Fostul ministru Elena Udrea a fost eliberată din Penitenciarul Târgșor și plasată în arest la domiciliu, după ce instanța supremă a decis definitiv, joi, înlocuirea măsurii arestului preventiv, în dosarul „Gala Bute”.

Elena Udrea a fost transferată în 30 aprilie la Penitenciarul de la Târgșor, județul Prahova, din Arestul central al Poliției Capitalei, unde a fost încarcerată din 25 februarie.

Procurorii DNA au trimis dosarul „Gala Bute” în instanță în 21 aprilie, iar la primul termen, judecătorii ICCJ au menținut măsura arestului preventiv pentru Udrea, Obreja și Breazu. Decizia a fost contestată, iar joi, un alt complet de la ICCJ a decis definitiv plasarea lor în arest la domiciliu.

Fostul ministru Elena Udrea este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului Gala Bute de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și respectiv de luare de mită în legătură cu finanțarea de către același minister a mai multor contracte.

Alături de Udrea, au fost trimiși în judecată fostul ministru Ion Ariton, fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ștefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Georghe Nastasia, fostul director al Companiei Naționale de Investiții Ana Maria Topoliceanu și Dragoș Botoroagă.

Potrivit DNA, între 2010 și 2011, Elena Udrea și fostul director al Companiei Naționale de Investiții Ana Maria Topoliceanu au primit aproximativ 300.000 de lei de la administratorul firmei Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menționată în baza contractelor încheiate cu CNI.

Anchetatorii au mai stabilit că Ștefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea la minister, îi dădea banii primiți lui Tudor Breazu. Plățile se făceau fie în numerar, fie prin intermediul societății Ekaton Consulting SRL, administrată de Breazu, în baza altor contracte fictive de consultanță. În acest fel, s-ar fi realizat patru transferuri bancare în valoare totală de 209.762 de lei și o plată în numerar de aproximativ 90.000 de lei.

În 2011, Udrea ar fi cerut și primit, de la omul de afaceri Adrian Gărdean, foloase materiale în valoare de 10% din plățile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA și SC Kranz Eurocenter SRL, în schimbul garanției că finanțările vor fi aprobate la timp.

După trimiterea în judecată a dosarului, procurorii au dispus să continue cercetările față de Elena Udrea pentru infracțiunea de spălare de bani, fostul ministru al Dezvoltării fiind acuzată că a luat mită mai multe sume de bani, pe care le-a transferat la PDL București, sub aparența unor contracte de donație fictive, întocmite pentru a disimula originea infracțională a banilor.

Elena Udrea este urmărită penal și în dosarul „Microsoft”, cauză în care a fost arestată preventiv din 11 februarie până în 17 februarie, când instanța a înlocuit măsura cu arestul la domiciliu. Udrea a stat în arest la domiciliu până în 25 februarie, când a fost arestată preventiv în dosarul „Gala Bute”.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...