Elena Udrea și Ioana Băsescu, sub CONTROL JUDICIAR. Fiica fostului președinte și fostul ei iubit, acuzați că au rulat bani ilegali pentru campania lui Băsescu

Elena Udrea și Ioana Băsescu, sub CONTROL JUDICIAR. Fiica fostului președinte și fostul ei iubit, acuzați că au rulat bani ilegali pentru campania lui Băsescu
Ioana Băsescu și Elena Udrea au fost puse sub control judiciar de procurorii DNA, alături de fostul secretar de stat în Ministerul Turismului, Gheorghe Nastasia, de fostul președinte al CJ Tulcea Victor Tarhon, de fostul director general al Oil Terminal Ioan Silviu Wagner și de fostul concubin al Ioanei Băsescu, omul de afaceri italian Giovanni Francesco, patron al Music Channel și Hit Music Channel.
Nastasia și Tarhon sunt acuzați de luare de mită. Fostul director al Oil Terminal, Silviu Wagner, este acuzat de abuz în serviciu cu foloase necuvenite. Elena Udrea este acuzată de 5 fapte de spălare de bani. Ioana Băsescu este acuzată de instigare la abuz în serviciu și de instigare la spălare de bani, iar fostul ei concubin, Giovanni Francesco, este acuzat de evaziune fiscală și spălare de bani.
Procurorii DNA arată că în decembrie 2009, Ioana Băsescu i-ar fi cerut lui Silviu Wagner, director general al companiei de stat Oil Terminal din Constanța, să achite o factură fiscală care ar fi reprezentat cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidențiale, care se desfășurase în toamna anului 2009. Wagner ar fi încheiat pe 30 decembrie 2009 un contract fictiv între Oil Terminal și o altă firmă, în valoare de 419.000 lei, suma fiind indicată de Ioana Băsescu. Pe baza acestui contract, s-au plătit 119.000 lei, restul sumei nemaifiind virată, pentru că nu au mai fost remise documente justificative pentru suma plătită în avans.
Era vorba despre un contract de publicitate, arată procurorii DNA, care susțin că „serviciile respective nu au fost prestate, societatea reprezentată de inculpatul Wagner Silviu Ioan, neavând nevoie reală de publicitate (avea un obiect de activitate cu consumatori captivi și nu mai achiziționase niciodată publicitate de asemenea valoare)”.
Pe 19 februarie 2010, la două zile după încasarea banilor de la Oil Terminal, firma indicată de Ioana Băsescu a trimis mai departe 10.000 de lei către o firmă administrată de Giovanni Francesco, concubinul Ioanei de la vremea respectivă (ei s-au despărțit în 2012). Procurorii DNA susțin că prin această tranzacție s-a urmărit ascunderea sursei banilor de la Oil Terminal.
Banii respectivi, cei 10.000 de lei, ar fi fost folosiți de Ioana Băsescu și Giovanni Francesco pentru plata unei excursii în Cuba, arată DNA.
Procurorii DNA mai arată că pe 1 iulie 2009, Giovanni Francesco a încheiat un contract între firma sa și o altă firmă media, pentru a lansa două posturi tv muzicale (Francesco a condus posturile Music Channel și Hit Music Channel) și a furniza aparatură audio-video. În schimbul serviciilor prestate, Francesco ar fi primit 2,5 milioane de lei. Banii respectivi, precum și TVA-ul aferent, nu s-ar regăsi însă în declarațiile fiscale ale italianului, iar taxele pentru ei nu au fost plătite, arată DNA. Bugetul de stat ar fi fost prejudiciat astfel cu peste 735.000 de lei,
Banii obținuți de Francesco ar fi fost folosiți, la instigarea Ioanei Băsescu, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală din 2009 a lui Traian Băsescu.
Procurorii DNA acuză că Elena Udrea era cea care coordona campania lui Băsescu și realiza „legătura dintre persoanele care obțineau banii pe cale nelegală și prestatorii de servicii legate de campanie”.
„Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidați și, din această poziție, coordona atât achizițiile de servicii de campanie, cât și persoanele care au acționat ca intermediari pentru plățile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societățile prestatoare”, arată DNA.
Banii erau folosiți pentru publicitate stradală, tipărire de afișe, reclame publicate în mass media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole și prestarea de servicii de consultanță, susțin procurorii DNA.
Fostul secretar de stat Gheorghe Nastasia, care lucra în subordinea Elenei Udrea la Ministerul Turismului, este acuzat de fapte similare – strângerea de bani ilegali pentru campania lui Băsescu. Procurorii DNA susțin că în perioada octombrie-noiembrie 2009, un om de afaceri a cărui firmă avea contracte de peste 20 de milioane de euro cu autorități locale finanțate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, condus de Udrea, a fost contactat de Nastasia, care i-ar fi cerut 900.000 de lei, pentru a nu avea probleme cu finanțarea și plata contractelor.
În perioada 27 noiembrie-21 decembrie 2009, la insistențele secretarului de stat, omul de afaceri ar fi virat unei firme, în două tranșe, suma de 918.864 de lei, în baza unui contract fictiv de servicii de publicitate. Banii astfel obținuți ar fi fost folosiți pentru plata publicității stradale din campania lui Traian Băsescu.
De asemenea, fostul președinte al CJ Tulcea, Victor Tarhon, este acuzat de DNA că a cerut unui om de afaceri suma de 700.000 de lei, tot pentru finanțarea campaniei lui Traian Băsescu. Firma omului de afaceri avea un contract de 50 de milioane de lei cu CJ Tulcea, finanțat de Ministerul condus de Elena Udrea.
În perioada 26 octombrie-23 noiembrie 2009, firma omului de afaceri a virat către 4 firme suma totală de peste 691.000 de lei, în baza unor contracte fictive de consultanță și publicitate. Și în acest caz, serviciile respective nu au fost prestate, iar banii au fost folosiți pentru plata unor servicii din campania lui Traian Băsescu.
Udrea: Este un dosar politic, numele lui Băsescu trebuie terfelit
„Eu leg foarte clar de două lucruri: primul, dezastrul de imagine în care se află DNA în ultimele zile, cu procurori acționând imoral, poate chiar ilegal. Pe de-o parte cred că acest dosar are această menire, să mute atenția de la colapsul de imagine din ultimele zile. Pe de altă parte, cred că este un dosar de precampanie electorală. Acesta se referă la finanțarea unor acțiuni de publicitate din campania electorală din 2009 pentru prezidențiale. (…) Se cercetează cum s-au finanțat niște acțiuni de publicitate electorală, de care eu, în calitate de persoană implicată în campanie și coordonator neoficial, aș fi avut cunoștință. În această calitate sunt anchetată”, a spus Elena Udrea la ieșirea de la audieri.
Aceasta a insistat că este vorba despre un dosar politic pentru care se încep audieri acum, înaintea campaniei electorale pentru parlamentare, pentru că numele lui Traian Băsescu trebuie terfelit, cu scopul de a scădea șansele PMP să intre în Parlament.
„Aceste declarații sau acest dosar sunt pentru 2015 și, totuși, chemarea se face acum. Viața mea se simplică foarte mult pentru că am deja liste foarte lungi cu care nu pot vorbi. Sunt patru acuzații de spălare de bani”, a explicat Udrea.
Deputatul a arătat și că se aștepta să fie făcute cercetări legate de bani din afacerea Microsoft care ar fi mers la Vasile Blaga: „Am crezut că se cercetează cum a cheltuit Vasile Blaga banii din Microsoft. (…) Există declarații oficiale într-un dosar care se apropie de final, Microsoft, că bani din Microsoft au mers la domnul Blaga și la cei care au condus campania din 2009 pentru prezidențiale dar nimeni nu întreabă nimic. (…) Cei din Modrogan sunt acum oamenii lui Iohannis, nu trebuie să le afectăm imaginea înainte de campania electorală. Trebuie să întrebam ceva legat de Udrea și Băsescu și spectacolul e legat de Udrea și Băsescu”.
În final, Udrea a ținut să arate, în lumina masterului de Consiliere pastorală la care s-a înscris, că o să se roage pentru adversarii săi întrucât,„cu câtajungi să te rogi și pentru cei care îți sunt adversari, cu atât mai bine îți este ție. Ajungi la o credință superioară când te rogi pentru adversari”, a mai spus deputatul.
Joi dimineață a ajuns la sediul DNA, în același dosar, șiIoana Băsescu, însoțită de un avocat.Și consultantul politic Dan Andronic este audiat de procurorii anticorupție, acesta precizând că a fost citat ca martor într-un dosar din 2015.
Fostul secretar de stat din Ministerul Turismului, Gheorghe Nastasia, a fost pus și el sub control judiciar de procurorii DNA, în acest dosar care vizează finanțarea campaniei prezidențiale din 2009 a lui Traian Băsescu, conform avocatului lui Nastasia. Nastasia este trimis în judecată alături de Elena Udrea, în dosarul Gala Bute, el fiind cel care i-ar fi dus o geantă neagră plină de bani primiți șpagă, în biroul de la minister.

„Am dat declarații. S-a impus controlul judiciar pentru domnul Nastasia. Se fac cercetări în legătură cu infracțiuni de luare de mită și e vorba de denunțul formulat de o persoană, că în perioada 2009, atunci când a fost campania electorală, ar fi contribuit cu sume de bani pentru campanie. În declarațiile pe care le-am dat nu am avut legătura cu Ioana Băsescu. E vorba de campania prezidențială. E vorba de un denunțător care avea mai multe contacte în Ministerul Turismlui în perioada aceea”, a declarat Vasile Pleșa, avocatul lui Gheorghe Nastasia.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că cei trei sunt audiați în același dosar, fiind vorba despre o cauză nouă. Aceleași surse au precizat că vor fi audiate mai multe persoane pe parcursul acestei zile. Până la momentul transmiterii știrii procurorii nu au transmis date despre calitatea celor audiați și despre obiectul dosarului.
Traian Băsescu: Un grup de procurori se jură că mă va face să cer custodia nepotului, adică îi vor aresta părinții
Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, că un grup de procurori apropiați șefei DNA, Codruța Kovesi, se jură că îi va aresta pe părinții unuia dintre nepoții săi, afirmând că va veni o zi în care va fi nevoit să dezvăluie numele acestora.
„Este același stil în care doamna Kovesi amenința când CCR, când Parlamentul. Nu-i prima dată, însă, i-a fost permis acest mod de acțiune pentru că este cea care are cătușele și poate să mi le pună și mie și dumneavoastră și copilului meu și cui vrea. De altfel, am aflat prin DNA, este un mic grup de procurori care se jură că mă va face să cer custodia copilului, unuia dintre nepoți, adică îi va aresta părinții”, a afirmat fostul președinte Traian Băsescu, la România TV, solicitat să comenteze decizia Codruței Koveși de a merge la CSM să își susțină o colegă.
Traian Băsescu a afirmat că dorința de răzbunare a procurorilor se răsfrânge asupra copiilor săi, reamintind de cazul fratelui său Mircea Băsescu.
„Se pare că da, fratele este în închisoare, nu a vrut nimeni să vadă că banii de care vorbea tot Căpățână i-a luat, i-a gestionat și au ajuns la președinta Tribunalului Slatina. Slavă Domnului că nu i-au confiscat și casa prin hotărârea Curții de Apel Constanța”, a răspuns Băsescu, întrebat dacă dorința de răzbunare a procurorilor se răsfrânge asupra fiicelor sale.
Traian Băsescu a refuzat să dezvăluie deocamdată care este componența grupului de procurori.
„În linii mari o cunosc dar nu o să o fac publică. Sunt câțiva procurori foarte apropiați doamnei Kovesi pe care i-a cărat și consilieri, i-a pus și în funcții după ce au rezolvat anumite dosare. (…) Va veni și o zi când o să trebuiască să fac publice numele”, a răspuns Traian Băsescu.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Bucurie imensă pentru Simona Halep. Chiar ea a făcut anunțul: Sunt recunoscătoare...
Pasca cu ciocolată, fără zahăr sau gluten. Rețetă perfectă și pentru vegani
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Eta Aquaridele ating punctul maxim în zilele de Paște! Cum să vezi ploaia de meteori?