Elevii de top părăsesc România. Doi tineri din Timișoara, admiși la cele mai bune universități din lume: „Nu vreau să mă întorc acasă după ce termin facultatea”

Publicat: 13/05/2018, 16:52

Raluca Vlad și Radu Suciu, de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, se numără printre puținii elevi din Timișoara care au fost admiși la universități de top din străinătate. Raluca va studia la Harvard, în SUA, deși a primit oferte de la încă cinci universități din Marea Britanie, iar Radu – la Cambridge, universitate pe care a ales-o din șapte astfel de instituții de prestigiu din vestul Europei, la care și-a depus dosarul de candidatură și a fost admis.

Raluca Vlad are 17 ani, este înscrisă în clasa a XII-a la specializarea Matematică – Informatică, intensiv Informatică și a terminat fiecare an de studiu cu media 10 pe linie. Eleva din Timișoara spune că și-a dorit mereu să plece la studii în străinătate, în ideea că ar avea mai multe posibilități de dezvoltare. Astfel, în primii ani de liceu a început să se documenteze serios despre ce presupune acest lucru, iar anul trecut a aplicat la unele dintre cele mai bune universități din lume, la Informatică. În luna ianuarie a acestui an, Raluca a aflat că a fost admisă la patru dintre cele cinci universități din Marea Britanie la care și-a depus dosarul, plus la Harvard, în SUA, cea mai prestigioasă instituție de învățământ superior din lume. Iar adolescenta din Timișoara a ales Harvard.

„Mi-am dorit mereu să plec în străinătate, pentru că există mult mai multe posibilități de dezvoltare. Am aplicat la cinci universități din Marea Britanie și la Harvard. Pentru SUA a trebuit să dau niște teste, echivalente BAC-ului american, în clasa a XI-a. La Harvard am completat mai multe date pe o platformă online, aveau nevoie să știe rezultatele mele școlare, ce activități extrașcolare am făcut, ce eseuri am scris. De asemenea, am dat și un interviu pe Skype, cu un absolvent de la Harvard, care a încercat să mă cunoască. Totodată, am susținut și un test de limbă. Pentru Marea Britanie am început doar în toamna anului trecut să mă pregătesc, să întocmesc scrisoarea de intenție, să strâng scrisori de recomandare de la profesori”, ne-a explicat Raluca Vlad.

Eleva din Timișoara a explicat că un an de studiu la Universitatea Harvard costă 78.000 de dolari, însă va primi o bursă care acoperă 90% din costuri. În acești bani, intră și cheltuielile cu hrana și cazarea în cămin.

„La Harvard, toată lumea stă în cămin. Într-un an sunt 1.600 de studenți, dintre care 300 – 400 nu sunt americani, sunt tineri admiși din toată lumea. O să încerc să-mi găsesc de lucru în timpul facultății, viza de student îmi permite să lucrez doar în cadrul universității, aș putea oferi meditații. Eu îmi doresc să profesez în domeniul Informatică la finalizarea studiilor”, a explicat Raluca Vlad.

Tânăra din Timișoara spune, cu sinceritate, că nu ar vrea să se întoarcă în România după ce va termina facultatea.

„În acest moment, nu vreau să mă întorc acasă după ce termin facultatea. În SUA oportunitățile sunt mai mari. Ca să am un job bun în România, mi se pare o pierdere de timp să merg până în SUA să studiez și să mă întorc în țară”, a declarat Raluca Vlad.

La fel ca Raluca, Radu Suciu este înscris în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timișoara, specializarea Matematică – Informatică, intensiv Informatică, iar clasa a XI-a a terminat-o cu media 9,50. Tânărul a fost admis la Cambridge, plus la alte patru universități din Marea Britanie și două din Olanda. Radu a ales Cambridge, unde vrea să studieze Dreptul și visează să devină un avocat de succes.

Elevul din Timișoara a început să se documenteze despre cerințele universităților din străinătate în urmă cu aproximativ doi ani. Vara trecută a și dat mai multe examene de Drept, dar și un test de limba engleză, pentru a putea aplica în afara țării. A completat dosarul de înscriere pe platformele online ale universităților, iar interviul la Cambridge l-a susținut în cadrul instituției, în Marea Britanie.

„Aveam emoții pentru Cambridge, mai ales în timpul interviului, pe care l-am avut în universitate. Patru probe am avut, dintre care una scrisă, susținute cu profesori de acolo. Fiecare probă avea un set de cerințe specifice, fiecare profesor voia să afle alte lucruri de la mine. Prima ofertă am primit-o de la UCL (n.r. University College London), iar asta m-a liniștit puțin, pentru că eram sigur că aveam o ofertă la o universitate super ok. M-am bucurat foarte tare când am aflat că am intrat la Cambridge. Știam că la interviu m-am descurcat cât de bine am putut, nu știam dacă e de ajuns pentru ce caută ei și aveam emoții, dar într-un fel eram sigur că măcar am făcut tot ce am putut”, a povestit Radu Suciu.

Elevul din Timișoara va studia Dreptul la Cambridge timp de trei ani, apoi vrea să facă și masterul tot în Marea Britanie. Momentan, nu are planuri de a se întoarce în România după ce va finaliza studiile.

„Nu știu sigur dacă rămân în Marea Britanie, dar momentan nu am planuri să mă întorc acasă. Mi-ar fi destul de greu să mă întorc, având în vedere că aș termina dreptul britanic, plus că acolo nu ai multe dintre piedicile pe care le ai în România în a face ceva la nivel înalt, dacă îți dorești și poți. În sensul că în unele cazuri, în România, nu contează doar cât știi, ci intervin și alți factori în deciziile altora. Nici acolo nu umblă câinii cu covrigi în coadă, dar e o diferență”, a explicat Radu Suciu.

Taxa de școlarizare la Cambridge este de 9.250 de lire, însă elevul timișorean spune că va primi un împrumut de la Guvernul britanic care va acoperi aceste costuri, urmând ca banii să-i returneze când se va angaja.

Radu Suciu a explicat că a reușit performanța de a fi admis la șapte universități de prestigiu din Europa pentru că a avut ambiția de a învăța.

„Mi se pare că aceste rezultate depind foarte mult de fiecare, dacă faci ce-ți place și ce te pasionează și dacă ești dispus să muncești foarte tare pentru asta. După ce ai atins un nivel de performanță, devine o inerție, devine un obicei să lucrezi, nici măcar nu mai simți ca o muncă neapărat. Normal, din când în când mai ai nevoie și de o perioadă de pauză și de refacere, dar dacă faci ce-ți place, o să simți nevoia la un moment dat să te apuci iar, chiar dacă ai zis că iei pauza. Noi mai avem și timp liber, nu învățăm toată ziua. Avem timp de ieșit cu prietenii. Normal, uneori a trebuit să sacrificăm din distracție. Ziua are 24 de ore, sunt multe ore care pot fi folosite într-un mod util”, a afirmat Radu Suciu.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Ziua în care România şi-a făcut cei mai puternici aliaţi