Epopeea vasluianului declarat mort, deși este viu. Bărbatul le cere din nou judecătorilor să constate că e în viață

Epopeea vasluianului declarat mort, deși este viu. Bărbatul le cere din nou judecătorilor să constate că e în viață
Publicat: 05/04/2018, 16:47

Constantin Reliu, în vârstă de 63 de ani, care a pierdut procesul prin care încerca să demonstreze că, deși a fost declarat mort pe cale judecătorească, este în viață, a apelat din nou la instanță.

Reliu le solicită magistraților din cadrul Judecătoriei Bârlad să dispună anularea actului prin care a fost declarat mort. Acesta a chemat-o în judecată pe fosta soție, cea care solicitase inițial declararea judecătorească a morții în cazul său.

Judecătoria Bârlad urmează să stabilească un prim termen al dosarului, după care magistrații vor asculta ce au de spus ambele părți, pentru a putea lua o decizie în acest caz.

Chiar dacă pare o decizie simplă, procesul ar putea dura câteva luni bune, mai ales că, peste aproximativ două luni, începe vacanța judecătorească. Astfel, vasluianul ar putea fi în continuare considerat decedat în mod oficial, deși el este în viață.

Recent, judecătorii din cadrul Tribunalului Vaslui au respins apelul formulat de bărbat împotriva deciziei din data de 10 august 2016, prin care Judecătoria Bârlad stabilise că este decedat.

„Instanța admite excepția inadmisibilității apelului formulat de apelantul Constantin Reliu. Respinge, ca inadmisibil, apelul formulat de Constantin Reliu împotriva sentinței civile nr. 1305/2016 a Judecătoriei Bârlad. Definitivă”, au precizat judecătorii vasluieni.

De fapt, bărbatul a plecat în 1992 la muncă în străinătate, ultima dată discutând cu rudele sale în anul 1999. În 2013, soția acestuia a solicitat în instanță declararea decesului acestuia, ceea ce s-a și întâmplat în 2016, când Judecătoria Bârlad a admis acțiunea femeii. La începutul acestui an, bărbatul a ajuns din nou în România, unde a constatat că a fost declarat mort.

Avocatul care a început procesul a declarat pentru MEDIAFAX că verificările în dosar au fost corecte, chiar dacă ulterior s-a demonstrat că bărbatul trăiește.

„S-au făcut verificările corecte în dosar, pentru a afla informații despre această persoană. Dacă ne-au venit informații cum că nu se mai știe nimic despre persoana respectivă, ce ați fi vrut să facă instanța?! Românii, când pleacă de acasă, nu își lasă nici măcar o căsuță poștală și, când se întorc, constată că li s-a debranșat lumina sau gazul”, a spus fostul avocat Vasile Gheorghiu, cel care a reprezentat-o pe reclamantă la instanța de fond.

Potrivit Codului Civil, „în cazul în care o persoană este dispărută și există indicii că a încetat din viață, aceasta poate fi declarată moartă prin hotărâre judecătorească, la cererea oricărei persoane interesate, dacă au trecut cel puțin doi ani de la data primirii ultimelor informații sau indicii din care rezultă că era în viață”.

Totodată, potrivit art. 949 din Codul Civil, se poate depune o cerere de constatare a nulității hotărârii declarative de moarte în cazul în care persoana este în viață, iar solicitarea se depune la instanța care a pronunțat hotărârea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase