Etiopienii care nu poartă mască de protecție riscă doi ani de închisoare! „Acum COVID parcă nu mai este acolo, publicul nu are grijă”

Etiopienii care nu poartă mască de protecție riscă doi ani de închisoare! „Acum COVID parcă nu mai este acolo, publicul nu are grijă”
Pedepse aspre în Etopia, pentru nerespectarea măsurilor de protecție împotriva Covid-19 (FOTO - ilustrativ)
Publicat: 23/10/2020, 21:51
Actualizat: 23/10/2020, 22:09

Etiopienii riscă doi ani de închisoare, dacă încalcă restricțiile menite să limiteze răspândirea Covid-19. Decizia autorităților vine pe fondul îngrijorării că cetățenii lasă garda jos și nu mai au grijă să se protejeze, după ce a fost ridicată starea de urgență, a declarat biroul procurorului general, miercuri, citat de CNN.

Noua lege permite amenzi și închisoare de până la doi ani pentru oricine încalcă restricțiile, a declarat biroul procurorului general într-o declarație pe pagina sa de Facebook, miercuri.

„Acum COVID parcă nu mai este acolo, publicul nu are grijă. Acest lucru va determina o posibilă creștere a răspândirii bolii și ar putea reprezenta o amenințare pentru națiune”, este mesajul ministrului Sănătății din Etiopia, Lia Tadesse, postat pe Twitter.

Restricțiile din Etiopia interzic strângerea mâinilor, nepurtarea măștii de protecție într-un loc public, mai mult de trei persoane la o masă sau nepăstrarea „a doi pași pentru adulți” distanță socială.

Etiopia este a doua cea mai populată națiune din Africa, cu o populație ce numără peste 109 milioane de locuitori și are o puternică influență regională.

Ministerul Sănătății a înregistrat până acum 91.118 cazuri de Covid-19, 1.384 de decese și 44.506 recuperări. Boala a atins apogeul la sfârșitul lunii august, dar nu se poate cunoaște adevăratul număr de infectări, deoarece testarea a fost redusă din cauza resurselor limitate.

În ultima săptămână, cel puțin 79 de persoane au murit de COVID-19, dar mai puțin de 2% din decese sunt înregistrate în mod oficial.

În aprilie, autoritățile au declarat starea de urgență pentru a stopa răspândirea pandemiei, iar în septembrie au ridicat-o, precizează Libertatea.

Purtarea măștii de protecție devine obligatorie în Portugalia

Portugalia se confruntă cu al doilea val al pandemiei de coronavirus, iar autoritățile au hotărât să impună obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice, scrie presa de la Lisabona.

Măsura va fi aplictă pentru o perioadă de 70 de zile la finalul căreia poate fi reînnoită. Purtarea măştii, care nu va putea fi înlocuită cu o vizieră, va fi obligatorie pentru toate persoanele cu vârsta de peste zece ani „atunci când distanţa fizică recomandată de autorităţile sanitare se dovedeşte impracticabilă”, conform versiunii finale a textului, citată de agenţia Lusa.

Partidele politice de extremă stângă s-au abţinut de la vot, criticând în special natura prea vagă a unei legi care prevede şi excepţii atunci când purtarea măştii ar fi „incompatibilă cu natura activităţilor practicate”.

Premierul Spaniei: Numărul real de cazuri de Covid-19 în Spania depăşeşte 3 milioane

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a afirmat – într-o declarație televizată – că bilanțul Covid-19 din țara sa este diferit de cel publicat de autorități. Acesta a susținut că numărul real al persoanelor infectate ar ajunge la trei milioane, mult peste milionul din datele oficiale.

Șeful Executivului de la Madrid a mai spus că țara sa a depășit pragul de un milion de cazuri de Covid-19, însă numărul total ar fi mult mai mare, explicând că această diferență enormă vine din faptul că proporția de persoane pozitive detectate era redusă la începutul pandemiei, scrie cotidianul El Pais.

„Numărul real de persoane infectate depăşeşte deja 3 milioane dintre compatrioţii noştri”, a spus oficialul spaniol.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia