Europenii nu mai consideră SUA garant al securității Europei / Care sunt opiniile în România

Europenii nu mai consideră SUA garant al securității Europei / Care sunt opiniile în România
Baza Militară de la Deveselu, unde este amplasat un scut antirachetă (FOTO: Mediafax Foto/Andreea Alexandru)
Publicat: 28/09/2019, 10:37

Potrivit studiului, realizat în septembrie pe baza unui sondaj efectuat de YouGov la cererea Institutului Consiliul European pentru Relații Externe (European Council on Foreign Relations, ECFR) pe un eșantion reprezentativ de peste 60.000 de persoane din țări europene, cetățenii au mai multă încredere în Uniunea Europeană decât în guvernele naționale pentru apărarea intereselor în fața altor puteri mondiale, deși în unele țări UE cei mai mulți alegători nu au încredere nici în UE, nici în SUA.

La întrebarea „În care putere aveți mai multă încredere: SUA ori Uniunea Europeană?”, 48% dintre slovaci preferă UE (3% au încredere în SUA), la fel 52% dintre germani (4% pro-SUA), 39% dintre unguri (14% pro-SUA), 60% dintre austrieci (3% pro-SUA) și 51% dintre olandezi (7% au încredere în SUA).

În România, 41% dintre respondenți au încredere mai mare în UE (16% au încredere în SUA, iar 32% nu au încredere în niciuna). În Spania, 56% dintre cetățeni au încredere în UE (9% în SUA), la fel în Suedia (56% au încredere în UE, 6% în SUA), precum și în Polonia (41% au încredere în UE, 19% în SUA) și în Danemarca (60% au încredere în UE, iar 6% în SUA). Conform sondajului, 58% dintre greci au răspuns că nu au încredere nici în UE, nici în SUA, la fel 54% dintre cehi, 41% dintre francezi și 37% dintre italieni.

„În primul rând, alegătorii cred că dacă UE trebuie să navigheze în apele turbulente ale competiției geostrategice, va trebui să acționeze independent. Blocul comunitar nu trebuie să se mai bazeze pe un singur stat membru ori să rămână la mila unei puteri străine. (…) La trei ani de la începerea mandatului președintelui SUA Donald Trump, alegătorii europeni par pregătiți să înfrunte realitatea dură a politicii mondiale. Studiul ECFR arată că europenii nu mai consideră că Statele Unite pot fi garant al securității Europei. (Acest lucru, în pofida faptului că în cele mai multe state membre minorități cred că țara lor are o relație specială cu SUA). La nivel general, europenii au mai multă încredere în UE decât în guvernele naționale pentru apărarea intereselor în fața altor puteri globale – deși, în numeroase state membre, mulți alegători nu au încredere nici în SUA, nici în UE)”, constată ECFR.

La întrebarea „Ce parte ar trebui să aleagă țara dvs. în cazul unui conflict dintre SUA și Rusia?”, cei mai mulți europeni au preferat neutralitatea. În Polonia, 45% dintre persoane au răspuns „nicio parte” (33% ar susține SUA, iar 6%, Rusia), la fel în Danemarca (53% nu susțin nicio parte), în Cehia (59%), Olanda (64%), Franța (63%) și Spania (62%).

În România, 65% dintre persoanele intervievate au răspuns că nu țin cu nicio parte (17% ar susține SUA, iar 5%, Rusia), la fel în Suedia (68%), în Italia (65%), Ungaria (71%), Germania (70%), Slovacia (65%), Grecia (81%) și Austria (81%).

La întrebarea „Ce parte ar trebui să aleagă țara dvs. în cazul unui conflict dintre SUA și China?”, răspunsurile au fost similare în favoarea neutralității.

În Polonia, 54% dintre persoane au răspuns „nicio parte”, la fel în Danemarca (59%), în Italia (63%), în Cehia (65%), în Franța (64%) și în Spania 63%).

În România, 64% dintre persoanele intervievate au răspuns că nu țin cu nicio parte (17% ar susține SUA, iar 5%, China), la fel în Suedia (70%), în Olanda (67%), Ungaria (73%), Germania (73%), Slovacia (73%), Grecia (82%) și Austria (83%).

„Alegătorii europeni par să vrea ca Uniunea Europeană să devină un actor internațional puternic, independent, utilizând o strategie fără o atitudine de confruntare. În conflicte dintre SUA și Rusia ori China, au preferința clară ca UE să rămână neutră, optând pentru o cale de mijloc între marile puteri aflate în competiție”, subliniază specialiștii ECFR.

„Alegătorii europeni cred că există argumente din ce în ce mai puternice pentru o politică externă a UE mai coerentă și mai eficientă într-o lume periculoasă și competitivă. Vor să vadă că Uniunea Europeană se maturizează ca actor geopolitic și își stabilește propriul parcurs. Cei mai mulți cetățeni cred că trăiesc într-o Uniune Europeană în care nu se mai pot baza pe SUA ca garant al securității și că procesul extinderii ar trebui oprit”, concluzionează autorii studiului intitulat „Dați-le oamenilor ce vor: Solicitare populară pentru o politică externă europeană puternică”, realizat de Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR).

Monitorul Apărării și Securității (MAS) organizează pe 3 octombrie Conferința pe tema „Politica de securitate națională, de la gândirea strategică la instituțiile de securitate și apărare”, un forum pentru dezbateri cu invitați de marcă din România și din străinătate.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”