EXCLUSIV. Olivia Ciobanu, arhitectul-șef al Sectorului 1, despre super-spitalul care va fi construit în București: ”Vor fi realizate 20 de săli de operație capabile să facă mare unui număr sporit de pacienți”

EXCLUSIV. Olivia Ciobanu, arhitectul-șef al Sectorului 1, despre super-spitalul care va fi construit în București: ”Vor fi realizate 20 de săli de operație capabile să facă mare unui număr sporit de pacienți”
EXCLUSIV. Olivia Ciobanu, arhitectul-șef al Sectorului 1, despre super-spitalul care va fi construit în București: ”Vor fi realizate 20 de săli de operație capabile să facă mare unui număr sporit de pacienți”
Publicat: 12/02/2020, 11:35

Documentația de urbanism ”Planul Urbanistic Zonal” – Coordonator Sector 1 reprezintă o adevărată piatră de încercare în ceea ce privește accesul locuitorilor din sector la o infrastructură modernă și adaptată tuturor cerințelor de zi cu zi. Însă nu este vorba numai de asta. Există un ”Plan de acțiune” și, mai ales ”Proiecte de investiții de interes public” care ar aduce o transformare benefică a Sectorului 1, iar Gândul vă oferă informații în exclusivitate.

Sectorul 1 nu a beneficiat, până acum, de un astfel de Plan Urbanistic Zonal, iar procesul de emitere al certificatelor de urbanism – acesta fiind doar un aspect al întregii ecuații cu mai multe necunoscute – este unul greoi, neadaptat realității. Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, alături de arhitectul-șef al Primăriei, Olivia Ciobanu, și de întreaga echipă care s-a ocupat de elaborarea acestei documentații complexe, dorește o schimbare. O schimbare în bine care să aducă avantaje multiple locuitorilor din sector.

Există, însă, nenumărate ”teorii ale conspirației” care transformă Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 1 într-o sperietoare, iar mulți dintre cetățeni, dezinformați constant, privesc cu scepticism sau chiar adversitate un astfel de proiect esențial pentru dezvoltarea acestui sector al Capitalei.

Olivia Ciobanu: ”Modalitatea în care se dezvoltă un oraș este esențială”

Arhitectul-șef al Primăriei Sector 1 vede în Planul Urbanistic Zonal (P.U.Z.) nu numai o provocare de proporții, ci și un ”motor” pentru dezvoltarea unor proiecte din care locuitorii sectorului ar avea numai de câștigat. Chiar dacă aprobarea documentației trenează, totul transformându-se, încetul cu încetul, într-o ”luptă” dusă pe toate fronturile… politice, peste 200 de proiecte de interes public își așteaptă finalizarea.

”Modalitatea în care se dezvoltă un oraș este esențială”, afirmă Olivia Ciobanu, ”iar documentația P.U.Z. are capacitatea de a genera peste 200 de proiecte de interes public pentru care se prevăd rezervări de terenuri. Discutăm despre proiecte de drumuri, proiecte de echipare edilitară (n.red. – incluzând obiectivele aferente rețelelor edilitare, respectiv gospodării de apă, bazine de retenție, stații de pompare etc.), proiecte de interes public – școli, grădinițe, centre culturale, parcuri sau spații de agrement -, dar și proiecte de trasnsport public”.

Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, alături de Olivia Ciobanu, arhitect-șef

Primarul Daniel Tudorache: ”Dorim să reducem utilizarea automobilului personal în deplasările zilnice”

La rândul său, primarul Daniel Tudorache asigură cetățenii sectorului că acest Plan Urbanistic Zonal – indispensabil pentru dezvoltarea Sectorului 1 – va avea ca rezultat încheierea unor parteneriate de tip public-privat între primărie și investitorii care urmează să dezvolte ansamblurile rezidențiale, de birouri sau spațiile comerciale ample.

”Vom încuraja utilizarea unor mijloace alternative de transport, astfel încât să reducem utilizarea automobilului personal în deplasările zilnice. În acest scop, vom dezvolta circuite velo, vor fi extinse traseele de transport în comun până la șoseaua de centură a Capitalei și vom susține noi zone de intermodalitate, similar proiectului realizat în Străulești”, promite edilul.

Daniel Tudorache: ”Dorim să reducem utilizarea automobilului personal în deplasările zilnice”

Un super-spital pe un teren cu o suprafață de 7 hectare

Unul dintre proiectele cu impact major pe termen mediu și lung este cel al unui ”super-spital”, unul de ”interes municipal și supra-municipal”. Viitorul spital de categoria I va fi ridicat în zona Șoseaua Ionescu Sisești și va fi conectat cu noua linie de metrou de pe Șoseaua București-Târgoviște. Conform Planului Urbanistic Zonal al Sectorului 1, ar urma să fie relocate Spitalul de Urgență Floreasca, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu-Rusescu”, precum și Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri.

Rezultatul, ținând cont de toate detaliile acestui proiect, ar fi unul spectaculos, mai ales că sănătatea populației este, de fiecare dată, un subiect nu numai delicat, ci și de o covârșitoare importanță. Arhitectul-șef al Primăriei Sectorului 1 spune că viitorul super-spital va avea o capacitate de aproximativ 900 de locuri.

”Vor fi grupate, în aceeași unitate sanitară, toate secțiile și specialitățile necesare pentru îngrijirea adulților și a copiilor aflați în stare critică. Va exista un centru de recuperare și îngrijire post-traumă, precum și o secție specială pentru mari arși, dotată cu două săli de operații proprii și cu cameră hiperbară. Vor fi realizate 20 de săli de operație capabile să facă mare unui număr sporit de pacienți, iar asta chiar în condiții de simultenaitate”, declară Olivia Ciobanu.

Olivia Ciobanu: ”Vor fi realizate 20 de săli de operație capabile să facă mare unui număr sporit de pacienți”

O Unitate de Primiri-Urgențe cu 50 de paturi, dar și helioport

Super-spitalul de categoria I va dispune de 50 de paturi la nivelul Unității de Primiri-Urgențe – față de 34, cât are acum.

”Va exista și un ambulator integrat, iar întreaga unitate sanitară va fi dotată cu paratură și echipamente de înaltă performanță, la standardele actuale. Nu este trecută cu vederea – iar P.UZ. prevede asta – nici asigurarea spațiilor necesare activității de învățământ și cercetare medicală”, mai spune Olivia Ciobanu.

Dar viitorul super-spital va avea și un helioport, precum și un hangar pentru elicopterele pregătite, permanent, pentru intervenții. Nu au fost uitate nici zonele de parcare corespunzătoare.

”Vor fi amenajate zone de parcare dimensionate corespunzător, atât pentru ambulanțe, cât și pentru toate autoturismele care aduc pacienți, autoturismele aparținătorilor sau ale personalului. În întrega incintă vor fi amenajate spații verzi care vor contribui, firește, la îmbunătățirea calității aerului și, în plus, vor aduce confort suplimentar”, completează arhitectul-șef al Primăriei Sectorului 1.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Fosta soție a lui Cabral arată fantastic la 57 de ani. Ce a pierdut prezentatorul...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Ieșenii s-au înghesuit la catafalcul lui Costel Corduneanu. Cei mai cunoscuți maneliști au cântat la...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron