EXCLUSIV | Varujan Vosganian, la un pas să devină președinte de partid. După demisia lui Daniel Olteanu din funcția de președinte al ALDE, se va organiza un nou congres

EXCLUSIV | Varujan Vosganian, la un pas să devină președinte de partid. După demisia lui Daniel Olteanu din funcția de președinte al ALDE, se va organiza un nou congres
Varujan-Vosganian
Publicat: 17/09/2022, 12:18
Actualizat: 17/09/2022, 12:25

În urma demisiei lui Daniel Olteanu din funcția de președinte al ALDE, Varujan Vosganian este candidatul favorit al formațiunii, susțin surse din interiorul partidului. Cu toate acestea, perioada interimatului conform statutului va fi asigurată de președintele Consiliului Național al Alianței Liberalilor și Democraților.

Demisia lui Daniel Olteanu a generat noi schimbări în cadrul Partidului Alianța Liberalilor și Democraților. Sursele politice susțin că în urma unor lungi ședințe, s-a luat decizia ca în maximum două luni să se organizeze un nou Congres.

Cele mai multe șanse la funcția de președinte al  ALDE le are Varujan Vosganian, datorită vizibilității pe care o are fostul ministru al Economiei, susțin colegii săi de partid. Până atunci însă, conform statutului, cel care va asigura interimatul este Cristian Dima, președinte al Consiliului Național.

Vicepreședintele ALDE Andrei Metehău a declarat, pentru Gândul, că ”oferta politică a ALDE va fi în 2024 una dintre opțiunile importante pentru electorat”. Cu toate acestea, punctul său de vedere începe prin a convinge electoratul că fostul partid de guvernare, încă există:

” ALDE va rămâne o voce extrem de apăsată pentru ceea ce înseamnă astăzi cu adevărat liberalism, pentru drepturile și libertățile românilor, pentru capitalul autohton, așa cum a făcut-o în toți anii de la înființare. Viața politică este uneori nedreaptă, mesajul nostru a fost întotdeauna cel corect pentru electorat, uneori, pentru partide tinere cum era ALDE în 2019-2020, valul de nemulțumire, umflat artificial, din punctul nostru de vedere, ne-a zdruncinat serios și a fost aproape să ne elimine de pe scena politică”, spune Andrei Metehău, făcând referire la alegerile din 2020, când partidul nu a mai intrat în Parlament.

”Probabil s-a și dorit acest lucru. Nu s-a întâmplat, din fericire, asta, am rămas mulți pe baricade și astăzi vă pot spune cert că anul electoral 2024 ne va găsi cu siguranță într-o formulă politică puternică. Puțină răbdare, lucrurile se vor reașeza altfel pe scena politică la începutul anului viitor”, transmite vicepreședintele ALDE, confirmând continuarea activității partidului.

Contactat de Gândul, Varujan Vosganian a declarat însă că nu s-a gândit până la acest moment la o candidatură: ”N-am pus încă această problemă, încă nu se discută candidaturile și cred că partidul are totuși nevoie de un lider care să aparțină generației de mijloc, o persoană care să fie în plină afirmare și pe care noi să o putem ajuta. Nu mi-am manifestat până acum această intenție” a transmis fostul ministru. Cu toate acestea nici nu a negat posibilitatea de a prelua partidul.

Un alt element care trebuie menționat este faptul că reprezentantul ALDE a vorbit despre ”o perioadă de răgaz până la primăvară, în care noi să ne reașezăm rândurile, să revenim în atenția publică și după aceea, firește vom continua dialogul și cu alte partide” a declarat Varujan Vosganian. Tot în primăvară ar trebui să aibă loc și preluarea funcției de prim-ministru de către PSD, conform acordului PNL-PSD.

 Doi președinți ai ALDE au demisionat în prag de fuziune

Scandalul dintre Daniel Olteanu și membrii ALDE a izbucnit în urma participării fostului președinte la școala de vară a PMP. Daniel Olteanu a reprezentat partidul la negocierile cu PMP, fără a avea însă mandat din partea Biroului Politic. Acesta a demisionat atât din conducere, cât și din partid, deși era membru al formațiunii din 2018, fiind ales președinte în 2021.

Daniel Olteanu nu este singurul președinte ALDE care a demisionat. În octombrie 2020, chiar Călin Popescu Tăriceanu, cel care a înființat acum 7 ani partidul și-a dat demisia tocmai în preajma discuțiilor de fuziune a partidului cu PRO România.

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere