Alertă de malarie în România. Un bărbat de 41 de ani, internat la Spitalul Sfânta Parascheva din Iași

Alertă de malarie în România. Un bărbat de 41 de ani, internat la Spitalul Sfânta Parascheva din Iași
„Demisie în bloc în ATI”! Medicii, amenințări dacă Guvernul umblă la veniturile din sistemul de sănătate / Sursa FOTO: scumc.ro
Publicat: 19/08/2022, 17:13
Actualizat: 19/08/2022, 17:16

Un bărbat care a călătorit anterior în străinătate, iar până acum a prezentat simptome de răceală este infectată cu malarie. Starea bărbatului s-a agravat și a ajuns la spitalul din Pașcani unde medicii au confirmat diagnosticul de malarie, fiind ulterior transferat la Iași. El este internat la Spitalul clinic de Boli Infecțioase Sf. Parascheva.

”Revenit din Camerun la sfârșitul lunii iulie, barbatul a prezentat simptome asemănătoare unei viroze respiratorii și s-a adresat medicului de familie care i-a prescris tratament simptomatic. Pentru că starea de sănătate nu i s-a îmbunătățit după acest tratament, barbatul s-a prezentat la Spitalul Municipal Pașcani, unde de asemenea a fost supus unei scheme de tratament pe care l-a urmat în regim de spitalizare.  În cursul zilei de ieri, 18 august, bărbatul a fost admis prin transfer la spitalul nostru cu cefalee intensă, febră 38 cu 8 grade Celsius și mialgii (dureri musculare). Acesta ne-a comunicat că a avut și peste 40 de grade Celsius când a prezentat primele simptome. În urma unei prime discuții cu medicul de gardă, aflând că pacientul a revenit de curând dintr-o zonă endemică (chiar dacă a efectuat profilaxia pentru malarie) i s-au prelevat de urgență analize în cadrul laboratorului de analize medicale al spitalului pentru malarie iar rezultatul a fost pozitiv.”, a anunțat doctor Florin Roșu.

Pacientul se află sub tratament curativ pentru această boală infecto contagioasă.

„Este stabil hemodinamic, i se administrează perfuzii de reechilibrare hidroelectrolitică și este monitorizat de echipa medicală. Putem spune că a venit la timp la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” Iași deoarece complicațiile malariei sunt grave: malaria cerebrală, insuficiență multiplă de organ, cu evoluție nefavorabilă.”, a mai precizat medicul.

Bărbatul va rămâne internat în spital

Barbatul va rămâne internat pe toată perioada tratamentului iar decizia de externare va fi luată doar când se va afla în afara oricărui pericol deoarece malaria poate avea o evoluție imprevizibilă.

„Rugăm persoanele care vin din zone endemice, când prezintă orice simptome de boală, sau o modificare în homeostazia organismului, să se adreseze imediat medicului de familie iar locul unde a călătorit să fie primul pe care îl menționează în discuția cu acesta”, a transmis medicul Florin Roșu.

„Malaria este determinată de un grup de protozoare-parazit numite Plasmodium. Parazitul malariei este transmis prin înțepătura femelei țânțarului Anofel, în principal între amurg și zori, potrivit wikipedia. Femela țânțarului Anofel este de dimensiuni mai mici decât masculul, intrând ușor în încăperi prin plase și crăpături.”, a mai spus Florin Roșu.

În principal, malaria se manifestă prin febra apărută la șapte zile de la prima posibilă expunere sau la trei luni de la ultima posibilă expunere.

Orice febra apărută la mai puțin de șapte zile de la o posibilă expunere nu este cauzată de malarie.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult