FĂRĂ porci și FĂRĂ serviciu. Nu o să avem bani, iar de Crăciun o să tăiem CÂINII. Brăilenii sunt disperați după ce pesta porcină a cauzat pierderi de MILIOANE de euro, închiderea fermelor și creșterea ȘOMAJULUI

FĂRĂ porci și FĂRĂ serviciu. Nu o să avem bani, iar de Crăciun o să tăiem CÂINII. Brăilenii sunt disperați după ce pesta porcină a cauzat pierderi de MILIOANE de euro, închiderea fermelor și creșterea ȘOMAJULUI
Publicat: 27/08/2018, 13:47
Actualizat: 02/10/2018, 18:02

Pesta porcină africană provoacă pierderi uriașe în județul Brăila. Deși valoarea exactă a pagubelor încă nu poate fi stabilită, specialiștii vorbesc despre pierderi de zeci de milioane de euro și despre închiderea unor mari afaceri. Afectați sunt și comercianții care aveau contracte cu marile ferme.

Comercianții de carne de porc au început deja să-și închidă magazinele și să-și trimită angajații în șomaj.

Neoficial, la ferma din Gropeni, cea mai mare din România și a doua din Europa, se vorbește despre pagube de ordinul zecilor de milioane de euro. Valoarea pagubelor va fi stabilită de Prefectura Brăila, cu ajutorul membrilor comisiilor special înființate.

„Se va întruni comitetul de combatere a bolilor, Prefectura va fi cea care va hotărî. Pagube mari, pe acest platou sunt în acest moment 141.000 de porci„, a declarat medicul veterinar al fermei din Gropeni, Dumitru Jataruc.

Și angajații fermei de la Ticihilești spun că pagubele sunt uriașe și vorbesc despre distrugerea zootehniei.

Îmi vine să plâng, să văd zeci de mii de animale sacrificate. Nu știu dacă dumneavoastră realizați lucrul acesta. Pe partea aia de gard se vede altfel. Pierderea e foarte mare, de ordinul milioanelor de euro. Ferma s-a închis deja. În șomaj toată lumea, inclusiv eu. Este foarte agresiv virusul. Se distruge zootehnia. Deja s-a distrus o bucată bună din ea. Bănuiesc că tot sud-estul țării noastre este la pământ și va fi în continuare la pământ”, a declarat fostul șef al fermei de porci de la Tichilești, Alexandru Dumitrescu.

Pe lângă sutele de mii de animale sacrificate pentru care proprietarii vor fi despăgubiți de stat, fermierii rămân și fără stocurile de nutreț. De asemenea, clădirile, căile de acces și utilajele din ferme trebuie dezinfectate tot pe cheltuiala proprietarilor, iar activitățile legate de producție nu pot fi reluate decât peste câteva luni, după parcurgerea unor etape de dezinfecție și verificare.

„Cheltuielile nu vor fi doar pentru despăgubirile porcilor, sunt cheltuielile colaterale care vor interveni. Adică furajele care vor fi confiscate și așa mai departe. Deci, pierderea economică este enormă”, a spus, în cadrul unei conferințe de presă, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVASA Brăila), Gicu Drăgan.

După închiderea marilor ferme, sute de oameni își vor pierde locul de muncă. Conform cifrelor prezentate de autorități, la Tichilești lucrau peste 150 de oameni, iar la Gropeni erau cel puțin 250 de salariați, toți urmând să fie trimiși în șomaj. Efectele vor fi simțite în special în comunitățile rurale.

„Băieți tineri care au fost la muncă, îi dă afară, au doi, trei copii… Fără porci și fără serviciu. Aia e, ne-au terminat cu totul, nu o să avem bani, iar de Crăciun o să tăiem câinii”, s-a plâns un localnic din Gropeni, județul Brăila.

După ce autoritățile au confirmat virusul pestei porcine la fermele de la Gropeni și Tichilești, zeci de afaceri vor fi nevoite să tragă obloanele, primii afectați fiind comercianții din orașul Brăila.

„Am închis, de unde să mai plătesc oamenii, de unde marfă, de unde să luăm marfă? Ne-a distrus pe toți”, a spus unul dintre cei mai vechi comercianți din Piața de carne a orașului Brăila.

Câteva magazine din Piața de carne au fost închise deja, iar altele se pregătesc să procedeze la fel.

„Închid prăvălia. Din altă parte să aduc carne nu e bine, e mai scumpă… aici era aproape. Au scăzut vânzările, uitați mai am câteva tăvi. Și trebuie să închid. Am trimis oamenii acasă, și eu și alții. Groaznic. Moare lumea de foame”, a declarat Ilie Mărgeanu, un comerciant de carne de porc care avea contract cu ferma din Gropeni.

Alți comercianți din Piață speră că vor supraviețui cu ajutorul importurilor de carne de porc.

„Să vedem de unde o să mai aducem porci. Cred că o să aducem din Spania. Părerea noastră este că prețul la porc în viu va fi între 150 de lei și 210 lei, bineînțeles cine scapă cu ei”, a spus comerciantul Vasile Mazilu.

Problema este cu atât mai gravă cu cât vânzătorii au din ce în ce mai puțini cumpărători, deoarece oamenii evită să cumpere carne de porc.

„Slab, foarte slab, pentru că lumea fuge din cauza pestei porcine. Îți cere certificatul sanitar veterinar, să afle de unde provine carnea”, a afirmat comerciantul Livia Angelescu.

Înainte de declanșarea virusului, județul Brăila se afla pe locul doi în plan național ca număr de porci. Până în prezent, în județ au fost confirmate 34 de focare de pestă porcină africană în gospodării și în exploatații comerciale, peste 30.000 de porci fiind eutanasiați de veterinari. Până la finalul campaniei, cel puțin 200.000 de animale vor fi eutanasiate dacă între timp nu vor fi descoperite noi focare ale bolii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imperiul Habsburgic lovește din nou. Cum plănuiește Orban să ajungă noul împărat al Europei
Adevăratul motiv pentru care ursoaica a atacat-o pe Maria Diana. De ce fiara l-a ignorat...
FOTO. Lili Sandu, fosta iubită a lui Bogdan Stelea, e strălucitoare la 45 de ani,...
Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly...
VIDEO&FOTO Cele mai spectaculoase ținute de la „nunta anului”. Fiul celui mai bogat om din...
Nimic nu e aşa cum s-a crezut! Mama Mariei Diana a spus cine era băiatul...
Cât va dura mariajul lui Smiley cu Gina Pistol? Carmen Harra a dat VERDICTUL. „Ea...
Domeniul în care românii câştigă peste 11.000 de lei lunar
VIDEO Joe Biden face noi gafe. L-a numit pe Zelenski "președintele Putin" și pe Kamala...
Ce se întâmplă cu Ordonanța OUG 84 antidrog după protestul organizat de comunitatea Declic. Premierul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Mașinile diesel, interzise în mai multe orașe. Unde nu mai poți circula cu mașina pe...
Lucrări pe Valea Oltului: Au fost defrişate aproximativ 20% din cele 10 hectare de pădure
A fost DESCOPERITĂ cea mai PERICULOASĂ SUBSTANȚĂ din lume! Este atât de PUTERNICĂ încât...
Mașinile INTERZISE pe șosele. Interdicția se aplică de astăzi, 13 IULIE
Cele mai stupide morți. Tragedii ce nu pot fi explicate
Cum arată în interior Biserica Visarion, locul în care Ianis Hagi și Elena își unesc...
A uitat că e în timpul programului și a mers la întâlnire! Un jandarm a...
La ce vârstă a avut Adrian Minune primul tort de ziua sa? „Bunicul meu lucra...
Câți bani face, de fapt, Selly și cum a pierdut 100.000 euro în afaceri: ”Din...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am dus la bunăciunea asta în bar şi, după ce am...
Doar câteva obiecte au fost recuperate din Marea Piramidă din Giza. Care sunt acestea?
×