Farmecul discret al lui „2 la sută” mișcă lucrurile în industria de Apărare

Farmecul discret al lui 2 la sută mișcă lucrurile în industria de Apărare
Publicat: 22/05/2018, 00:27
Actualizat: 25/03/2019, 19:19

Este al doilea an când se face această alocare, dintr-un șir de probabil zece ani. Pentru că nevoile sunt mari, negocierile sunt îndelungate, decalajele trebuie recuperate și geopoliitca presează. „Nu mai ai timp să faci cercetare tehnologică, armata are nevoie de tehnică mâine”, spunea Neculai Banea, director general al IAR Brașov, un veteran al industriei aeronautice.

Dacă anul trecut a fost cel al Forțelor Aeriene, anul acesta a fost decretat anul de start al dotării Forțelor Navale în pas cu vremurile. Interesul prim se mută de la o categorie de forțe la alta, dar indiferent de obiectul și subiectul său marii jucători europeni, americani, israelieni sunt cât se poate de prezenți într-o competiție aspră, cu miză mare, sume și mai mari. Pentru că nu este loc sub soare chiar pentru toată lumea, în pofida amplitudinii, diversității și complexității programele militare de dotare.

Evident, companiile locale își au locul și șansele lor în competiție și speranțe destul de solide că se vor întoarce și timpurile bune.

Una peste alta, ediția din acest an a însemnat:

Un anunț optimist de la Romarm.

Compania națională Romarm țintește, pentru 2018, exporturi în valoare de peste 100 de milioane de dolari, suma reprezentând o creștere de 20% față de anul trecut. „Avem contracte în derulare pentru toate produsele din portofoliu. Bineînțeles, principalul client pe intern este Armata Română, dar avem colaborări și cu țări din toată lumea, inclusiv America de Nord, America de Sud, Asia , Europa. Cel mai bine se vinde muniția, pentru că este consumabilă. Iar aici ne referim la gloanțe, cartușe, bombe, adică tot ce înseamnă muniție și consumabile”, după cum spunea Bogdan Hera, directorul de marketing al Romarm.

Un gigant israelian și un parteneriat pentru Romaero.

Compania Romaero a semnat un parteneriat industrial cu gigantul israelian Rafael, una dintre cele mai mari companii din lume producătoare de armament și tehnică militară. Parteneriatul presupune, în primă fază, fabricarea în România de componente pentru sisteme anti-aeriene. Parteneriatul cu Rafael vizează mai multe programe considerate strategice pentru România. „Aș începe cu sisteme de apărare anti-aeriană, cu rachetele care se numesc Iron Dome, cu rază scurtă de acțiune, și care există și în varinată cu rază medie de acțiune. De asemenea, avem și variante terestre dar și navale, cum ar fi o variantă navalizată care poate fi montată incusiv pe corvetele cu care armata se înzestrează. Aici noi vom participa ca și competitori la acest program, și sperăm ca decizia Ministerului Apărării să fie cea mai bună, indiferent de cine va fi desemnat câștigător”, detalia directorul general al Romaero, Remus Vulpescu.

Elicoptere Puma modernizate de IAR Brașov pentru misiuni ONU.

IAR Brașov modernizează elicoptere Puma (Airbus), model cercetare -salvare, care vor fi utilizate de armata română pentru misiuni ONU în Africa, obiectivul contractual fiind livrarea de patru asemenea elicoptere declara, într-un interviu pentru MAS/MEDIAFAX, directorul general Neculai Banea. „Avem un program important de modernizare a elicopterele Puma, un model nou de cercetare- salvare, elicopter pe care România îl va utiliza în misiuni ONU în Africa. Anul viitor, România va avea misiuni în slujba ONU cu elicoptere Puma. Noi trebuie să-l calificăm, să-l omologăm. Să livrăm primele patru elicoptere. Este un obiectiv contractual. Înseamnă și foarte mulți bani ca turnover pentru IAR Brașov”, spunea directorul general Neculai Banea.

Negocieri pentru 45 de elicoptere de la Bell Helicopter.

Mitch Snyder, președinte și director general al companiei Bell Helicopter, una din cele mai mari companii din sectorul aeronautic mondial, a vorbit, într-un interviu acordat MAS/ MEDIAFAX, despre negocierile între România și firma americană pentru achiziționarea a 45 de elicoptere. „Numărul unu” al Bell a spus că producția de elicoptere de atac și utilitare la Brașov va crea locuri de muncă și va oferi României echipamente militare de care are nevoie pentru apărare, dar și pentru intervenții în caz de dezastre naturale.”În acest moment susținem modernizarea armatei române. Anul trecut, Guvernul român a întrebat Guvernul SUA despre prețul și disponibilitatea aeronavelor (A/U)H-1, atât pentru elicopterul de atac, adică Viper (AH-1Z -n.red.), cât și pentru elicopterul utilitar Venom (UH-1Y -n.red). Au solicitat 45 de aparate, care ar fi prețul și disponibilitatea acestor aeronave. Am răspuns în toamnă privind prețul inițial și cifra de aparate disponibile. Apoi am avut o delegație română care ne-a vizitat în luna martie în SUA, au fost la sediul central al Bell din Fort Worth, Texas, au fost la fabrica noastră din Amarillo, iar apoi au fost la Camp Pendleton, pentru a discuta cu Corpul de Infanterie Marină al SUA despre modul în care aeronava acționează în luptă. Așa că a fost acea vizită. În următoarele săptămâni, spre finalul lunii mai, vom reveni aici, Corpul de Infanterie Marină SUA și Bell, pentru a îi informa despre o actualizare privind prețul și disponibilitatea”, a descris Snyder demersurile Bell.

Un pic de scepticism și o licitație la Interne pentru Airbus România.

„Principalul meu obiectiv anul acesta este să câștigăm o licitație la Ministerul de Interne privind achiziționarea de elicoptere care ar urma să fie utilizate de SMURD, așa că așteptăm această licitație și avem obiectivul de a o câștiga. În al doilea rând, vrem să asigurăm poziția Airbus, în principal în domeniul militar, vizând flota de elicoptere Puma, credem că avem un produs pentru înlocuirea acestei flote. Deci, vrem să fim luați în considerare. Dacă România vrea să ia în considerare cumpărarea de elicoptere de atac, de ce nu, Airbus ar vrea să fie luată în considerare, consultată, pentru că avem produse bune, și vrem să fim parte a jocului, vrem o competiție corectă; noi propunem o serie de avantaje, precum contracte pentru servicii suplimentare, avem baze industriale mari, acestea trebuie luate în considerare, noi suntem pregătiți să intrăm într-o competiție corectă și suntem pregătiți să câștigăm”, spunea, pentru MAS/MEDIAFAX, Serge Durand, country manager Airbus România.

Substanța unui acord, rachete Mistral și Mica de la MBDA

„Vă amintiți, pe 21 august, de vizita președintelui Franței, Emmanuel Macron, am semnat un acord cu reprezentanții industriei de profil din România, cu Romarm și Electronica Ploiești; de atunci lucrăm din greu cu ei pentru a conferi substanță acestui acord în materie de transfer de tehnologie, transfer de producție și servicii de întreținere pe termen lung pentru trei tipuri de rachete, evident rachete antiaeriene pentru armată, pentru Forțele Aeriene, rachete Mistral și Mica, dar, de asemenea, cu aceleași tipuri de rachete pentru programul corvetelor și pentru modernizarea fregatelor. Și vă puteți imagina că este un mare avantaj să aveți aceleași tipuri de rachete pentru Forțele Aeriene, pentru armată, pentru Forțele Navale, și, mai mult decât atât, aceste rachete sunt fabricate la nivel local, în România, sunt întreținute în România. Acesta este proiectul, deci, da, pentru a vă răspunde la întrebare, România ocupă o poziție importantă pe listă”, spunea, pentru MAS-MEDIAFAX, vicepreședintele MBDA Didier Philippe.

Patriot PAC-3, HIMARS și vehicule 4×4 de la Lockheed Martin

„M-aș referi direct la trei zone de interes: prima este apărarea antibalistică, domeniu în care noi oferim rachetele Patriot PAC-3, parte a sistemului mai larg de rachete antibalistice Patriot. În cazul sistemului Patriot Pac-3, este vorba de o rachetă antiaeriană care și-a dovedit eficiența în luptă, care învinge atât proiectile balistice tactice, cât și amenințări aeriene, incluse de noi în categoria rachete de croazieră și avioane de atac. Un alt domeniu este ceea ce noi numim HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System – Sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate), și acesta fiind unul dintre sistemele oferite acum pentru un contract cu România; sistemul sol-sol are o rază minimă de acțiune cuprinsă între 15 și 300 de kilometri, fiind folosite două tipuri de muniție. Deci, suntem foarte încântați de această oportunitate. Iar ultimul produs despre care voi vorbi este un vehicul de uz terestru; este vorba de un vehicul 4×4 produs de Lockheed Martin, care are o mobilitate avansată, are sisteme de protejare a echipajului, de asemenea are tehnologie de conectare online, este cu adevărat ceea ce numim tehnologie de ultimă generație pentru vehicule 4×4; lucrăm de zece ani la dezvoltarea acestui produs și suntem cu adevărat încântați să avem oportunitatea de a avea un parteneriat cu industria de profil din România, de a participa la această industrie, un lucru esențial, pe care noi îl înțelegem și vrem să asigurăm că Lockheed Martin este parte la dezvoltarea industriei, să ne asigurăm că participăm la acest efort în materie de apărare și necesități naționale. Dar cred că, și mai important, este vorba de o oportunitate pentru români de a multiplica potențialul locurilor de muncă, putem face acest lucru prin fabricarea unui vehicul 4×4 în România”, trecea în revistă, pentru MAS/MEDIAFAX, Tom Stanton, director pentru Dezvoltare Internațională al Lockheed Martin.

Dezvoltarea (transportorului) Agilis 8X8 și producția de serie la UAM Moreni, de la Rheinmetall

„Unul din proiectele noastre cheie în România este desigur dezvoltarea (transportorului) Agilis 8X8 și ulterior faza de producție de serie împreună cu partenerul nostru UAM Moreni și compania mixtă Romanian Military Vehicle Systems. Aceasta este activitatea noastră de bază și în jurul acesteia, între timp, am dezvoltat și alte opțiuni pe partea de camioane, pentru a sprijini armata română cu viitoare oferte pentru camioane, cel mai probabil, de asemenea și pe latura navală, dar de asemenea și cu puști de asalt. Principalul (proiect) este programul Agilis 8X8. Va urma, și acest lucru este foarte important din punct de vedere operațional pentru asocierea noastră cu partenerii români, să participăm la o licitație pentru camioane care urmează să fie lansată. De asemenea, o licitație privind unele programe de apărare care utilizează camioane platformă ca platformă de bază pentru aceste sisteme și care desigur va ajuta mult asocierea noastră pentru a crea locuri de muncă nu doar în companie, dar de asemena și în cadrul lanțului de aprovizionare, lucru care în cele din urmă va fi benefic pentru clienți, dar de asemenea și pentru statul român. Un parteneriat mutual avantajos, încercăm să stabilim un parteneriat pe termen cu adevărat lung”, declara pentru MAS/MEDIAFAX, Thorsten Kutz, director executiv, Unitatea de Vehicule Tactice din cadrul Rheinmetall Landsysteme.

Deocamdată, locuri de muncă pentru 250 de ingineri de software de la Thales Group

„În momentul de față, noi angajăm în România aproximativ 250 de ingineri de software. Avem un centru de competențe regional, de dezvoltare software, furnizăm soft de comandă și control pentru transporturile feroviare nu doar pentru România, pentru toată Europa”, a spus, pentru MAS-MEDIAFAX, Cristian Sfichi, director pentru Dezvoltare, Apărare și Securitate la Thales Systems România, care a adăugat: „România a intrat pe harta de interes a lui Thales cu aproape 30 de ani în urmă. Dar, în ultima perioadă, în mod special în ultimii ani a devenit din ce în ce mai accentuat acest interes, în special având în vedere și situația geopolitică, dar și programele de înzestrare care au fost anunțate.Din acest punct de vedere, compania urmărește îndeaproape programul de corvete, programul de modernizare a fregatelor, programul de rachete cu rază scurtă și foarte scurtă”.

În loc de epilog – Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor: Armata României va fi, fără niciun dubiu, „printre cele mai performante armate ale lumii’

Armata României, care se modernizează rapid este „cel mai bun ambasador al țării” în acest moment și va fi, fără niciun dubiu, „printre cele mai performante armate ale lumii’, a spus ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor într-un interviu pentru Monitorul Apărării și Securității și MEDIAFAX, subliniind: „Atunci când am vorbit că România alocă al doilea an consecutiv doi la sută din Produsul Intern Brut , printr-o decizie politică, o decizie a Parlamentului României, am și spus faptul că România nu a plecat să facă cumpărături. Și că își dorește ca foarte mult din suma aceasta să se întoarcă în industria națională de apărare

„Este o expoziție care depășeste granițele unei expoziții obișnuite. Discutăm despre un forum, mai degrabă, unde cele mai importante companii din lume sunt invitate să-și prezinte oferta. Aici se poate face un schimb de experiență si de idei, astfel încât să ne putem atinge obiectivul principal, acela a de a încheia parteneriate avantajoase pentru România. . Profit de ocazie pentru a sublinia din nou faptul că Guvernul României, Ministerul Apărării, nu-și dorește pur și simplu să achiziționeze echipamente militare, ne dorim foarte mult ca mare parte din aceste sume să se întoarcă în industria națională de apărare. Acest lucru nu poate fi realizat decât prin parteneriate încheiate între companii de slecialitate din domeniu și reprezentanții industriei nationale de apărare (…) Ne dorim transformarea industriei naționale de apărare într-un hub regional pentru înzestrarea cu echipamente militare”, a mai spus ministrul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”