Femeile din Afganistan NU AU DREPTUL la educație! Doar bărbații au revenit luni în băncile universităților

Femeile din Afganistan NU AU DREPTUL la educație! Doar bărbații au revenit luni în băncile universităților
Sursă Foto - Pixabay
Publicat: 06/03/2023, 19:13

Anunțul făcut de talibani la data de 20 decembrie prin care li s-a interzis femeilor accesul în universități reprezintă o nouă încălcare a obligațiilor internaționale și totodată, constituie o discriminare instituționalizată și sistematică împotriva femeilor. Cu toate astea, doar bărbații au revenit la cursuri, luni, în universitățile afgane.

Interzicerea accesului în universitate este una dintre numeroasele restricţii ale drepturilor femeilor impuse de către talibani după revenirea lor la putere, în august 2021.

Acum, bărbaţii au revenit la cursuri, luni, în universităţi afgane, redeschise după o îndelungată închidere, pe timpul iernii, însă femeile, spre marea lor nemulţumire, nu sunt în continuare autorizate să studieze de către regimul taliban, relatează AFP.

Interzicerea a a provocat un val de condamnări în întreaga lume, inclusiv în ţări musulmane.

„Am inima sfâşiată să-i văd pe băieţi ducându-se la universitate, în timp ce noi rămânem acasă”, declară AFP Rahela, în vârstă de 22 de ani, din provincia Ghor.

„Aceasta este o discriminare sexuală totală a fetelor, pentru că islamul ne permite să ne continuăm studiile superioare şi să facem parte din societate”, mai spune tânăra.

La sfârşitul lui 2020, ministrul Învătăţântului Superior a anunţat că univesităţile le sunt închise femeilor, pe motiv că studentele nu respectă codul vestimentar în vigoare – care le obligă să poarte vălul integral, care să le acopere în întregime corpul şi faţa – şi că nu sunt însoţite de către un ”mahram”, un însoţitor bărbat adult din familia lor.

Instituţiile universitare au adoptat însă noi reguli după revenirea la putere a talibanilor, menită să separe fetele de băieţi în timpul cursurilor.

Femeile erau autorizate, astfel, să asiste la cursuri susţinute numai de profesoare sau de bărbaţi în vârstă.

„Doare să vezi că mii de fete sunt private de educaţie în zilele noastre”, declară un student la informatică, la Universitatea din Herat (vest), Haseeb Habibzadah.

„Încercăm să rezolvăm această problemă discutând cu profesorii şi alţi studenţi, să existe un mijloc prin care băieţii şi fetele să poată studia şi progresa împreună”, declară el.

Un student inginer la prestigioasa Universitate din Kabul, Ejatullah Nejati este de părere că educaţia este un drept fundamental al femeilor.

„Chiar dacă ele asistă la cursuri în alte zile (decât băieţii), asta nu este o problemă. Ele au dreptul să fie educate, iar acest drept ar trebui să le fie acordat”, a mai spus studentul.

Mai mulţi oficiali talibani spun că interzicerea de a studia impusă fetelor este doar temporară, însă nu au prezentat un calendar în care să se precizeze când va fi ridicată.

Şcolile din ciclul secundar le sunt închise fetelor de un an şi jumătate.

Autorităţile au prezentat numeroase scuze pentru a justifica această închidere, argumentând că nu există suficienţi profesori sau bani sau că şcolile vor fi redeschise după ce va fi elaborat un program islamic de învăţământ.

Femeile nu au dreptul să călătorească fără să fie însoțite de un bărbat

În realitate, unii oficiali talibani recunosc că liderul suprem al mişcării, Hibatullah Akhundzada, şi clerici ultraconservatori care-l consiliază rămân profund sceptici faţă de educaţia modernă.

Intezicerea de a studia a fost un şoc pentru afgane care, cu mai puţin de trei luni mai înainte au dat examene de admitere la universitate.

În ciuda promisiunilor de a fi mai flexibili, talibanii au revenit la o interpretare rigoristă a islamului, care le-a marcat primul regim (1996-2001) şi şi-au multiplicat măsurile represive impuse femeilor.

Femeile au fost excluse din numeroase locuri de muncă publice sau sunt plătite mizerabil pentru a rămâne acasă.

De asemenea, nu au dreptul să călătorească fără să fie însoţite de către o rudă bărbat şi sunt obligate să se acopere în întregime atunci când ies din casă.

În noiembrie, talibanii le-au interzis intrarea în parcuri, săli de sport şi băi publice.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres denunţa, în ianuarie, în Consiliul de Securitate al ONU, ”atacuri sistematice fără precedent ale femeilor şi fetelor” afgane, care creează un ”apartheid bazat pe gen”.

Comunitatea internaţională a legat recunoaşterea regimului taliban şi acordarea de ajutoare umanitare şi financiare, de care Afganistanul are o nevoie absolută – de respectarea de către talibani a drepturilor omului şi mai ales de respectarea drepturilor femeilor de a fi educate şi de a munci, potrivit Euro.day.fr.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Meteorologii Accuweather anunță precipitații și temperaturi scăzute: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 24 aprilie...
Momente de neratat cu divele din România! Au căscat gura maaare, maaaare
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie de ultimă oră pentru cei care au TELEFOANE mobile. Noua regulă va fi OBLIGATORIE
Lacul din România, cu apa cea mai pură. Are proprietăți miraculoase
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu