Filmul unei tragedii anunțate. STS reclamă la Parchetul Militar operatoarea de la 112 care a primit apelul privind atacul de la stația de metrou Costin Georgian. Precizările Poliției Capitalei

Publicat: 14/12/2017, 17:24

Serviciul de Telecomunicații Speciale a sesizat Parchetul Militar în vederea efectuării cercetărilor ce se impun privind eventualele încălcări ale legii de către operatoarea 112 care a procesat cazul primului atac de la metrou, în stația Costin Georgian.

„Cu privire la incidentul din data de 12 decembrie 2017, din stația de metrou Costin Georgian, vă informăm că în Centrul de Primire Apeluri de Urgență 112 București-Ilfov a fost recepționat un singur apel telefonic, la ora 16:31:15, cu o durată totală de două minute și două secunde”, potrivit unui comunicat de presă al Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).

Conform sursei citate, STS a sesizat Parchetul Militar în vederea efectuării cercetărilor ce se impun privind eventualele încălcări ale legii de către operatoarea 112 care a procesat cazul.

„Cu privire la evenimentul din stația de metrou Dristor 1, din seara aceleiași zile, facem precizarea că primul apel a fost recepționat la ora 19:56:52 și a fost transferat la dispeceratele de urgență ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București”, conchide sursa menționată.

Cum s-au petrecut evenimentele

Reprezentanții Poliției Capitalei au explicat cum a decurs intervenția în seara crimei de la metrou, menționând că tatăl primei victime a sunat la 112 la aproximativ 30 de minute după atac, însă operatorul i-a îndemnat să meargă la biroul de poliție de la metrou, nefiind redirecționat.

Directorul general al Poliției Capitalei, chestorul Nicu Dragoș, confirmă, oficial, că instituția pe care o conduce nu a fost informată de apelul la 112 legat de tentativa de omor de la stația de metrou Costin Georgian, clarificările în acest caz urmând să fie făcute de STS.

„Până în momentul sesizării (incidentului de la stația de metrou Distor 1 – n.red.) nu a fost primit în dispeceratul Poliției Capitalei niciun apel la sistemul unic de urgență 112 prin care să se anunțe sau să reclame tentativa de omor de la stația Costin Georgian. La ora 19:45, șeful Brigăzii Poliției Transporturi a venit la sediul biroului metrou unde a aflat ce s-a întâmplat. (…) Se va lămuri în cadrul dosarului (de ce nu a fost primit apelul 112 de Poliție Capitalei – n.red.). La nivelul meu, vă pot spune că nu am primit un astfel de apel, direcționat dinspre STS către mine. Nu am primit niciun apel prin care să se sesizeze tentativa de omor de la Costin Georgian”, a explicat, joi după-amiază, într-o conferință de presă, chestorul de poliție.

Conform sursei citate, imediat după ora 20:00, au fost declanșate cercetări la stația de metrou Dristor 1.

„Pe timpul investigațiilor, s-a concurat ipoteza că există o legătură între cele două. S-au dispus măsuri urgente de asigurare a tuturor stațiilor de metrou cu polițiști. S-a dispus totodată de conducerea Poliției Capitalei, Metrorexului să încetinească toate trenurilor la intrarea pe peron. Totodată, au fost difuzate către cetățeni cele mai clare imagini cu agresoarea”, a afirmat șeful Poliției Capitalei.

O tânără a fost împinsă de o femeie în fața metroului, fata reușind să se opună. Ulterior, puțin după ora 16.00, o rudă a tinerei a sunat la 112, anunțând că aceasta a fost îmbrâncită la metrou de o cerșetoare. Bărbatul, însoțit de prima victimă a agresoarei, a revenit la stația Costin Georgian la ora 16.46, însă casiera l-a direcționat către stația Piața Unirii, unde este sediul Poliției Transporturi. La ora 17.13 a ajuns la biroul polițiștilor de la stația Piața Unirii, unde o femeie însoțită de un copil reclama că și-a pierdut geanta.

La ora 17.45 polițiștii au început discuțiile cu fata agresată și cu tatăl ei, tânăra povestind că o femeie a îmbrâncit-o și a acuzat-o că i-a furat banii, au precizat aceleași surse.

După discuții, însoțiți de polițiști, au căutat imaginile în arhivă și le-au vizualizat, procedură ce a durat 40 de minute. În timp ce tânăra a dat declarații, la numărul de urgență a venit un apel care anunța un băiat s-a aruncat la stația Dristor 1. Ulterior, după ce un angajat al Metrorex le-a spus anchetatorilor că în apelul inițial, în care era anunțată o situație privind un bărbat, este vorba despre o tânără care a fost împinsă, polițiștii au făcut legătura între cele două cazuri, precizează sursele citate.

Acest lucru se întâmpla în jurul orei 20.00.

„În 45 de minute am sunat la 112. Și 112 m-a trimis la Costin Georgian să investighez eu ca părinte. E posibil așa ceva? Aproape două ore am stat ca să-mi ia declarația, pentru că în fața mea era o doamnă cu un copil, îi spunea polițistului că și-a uitat geanta. Polițistul a venit și ne-a întrebat, i-am spus că a fost împinsă în fața metroului. Nu a crezut din prima. Trebuia să-i ia declarația doamnei. În jurul orei 19.00 am putut da declarații. Are 22 de ani, a făcut handbal. A venit în spatele ei, pur și simplu a împins-o. Ea a crezut că este o glumă a unei prietene (..). Când și-a dat seama că nu e glumă, a pus dreptul în față și l-a stopat. A opus rezistență și a reușit să se salveze. Atunci a sărit lumea și a reușit să fugă. Toate acestea s-au întâmplat la 10 metri în fața metroului. Era prima victimă și poate nu mai era a doua. Mai avea un centimetru și depășea, deja era piciorul în aer”, a declarat persoana apropiată primei victime la Antena 3.

Ruda fetei a spus că aceasta este în stare de șoc. Tânăra i-ar fi povestit că a remarcat-o pe agresoare în momentul când a coborât pe peron. „În momentul în care a coborât, s-a uitat și a aruncat ochii la femeia asta. O fixa. La ceas, ea s-a oprit și s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Mi-a spus că avea o figură ciudată”.

„Au sărit câțiva cetățeni și au întrebat-o: „ Ce ai doamnă, ce ai cu ea. Și ea spunea: „Nu, că mi-a furat banii. Mi-a luat banii ca să se victimizeze. Și atunci câțiva cetățeni au întrebat-o: I-ai luat tu banii? Și ea a spus: Nu vă uitați cum arăt eu și cum arată ea? Ea arăta spre buzunarul ei și spunea: Mi-a luat banii, mi-a luat banii și repeta. Apoi a venit metroul, persoanele au intrat în metrou, fiica mea a urcat și ea de frică și atunci a realizat ce s-a întâmplat, a izbucnit în plâns, a mers la cabinetul stomatologic, nu a ajutat-o nimeni. Agresoarea a rămas pe peron. Ne-am uitat pe filmări și agresoarea se plimba foarte liniștită pe peron către ieșire cu telefonul la ureche. Am înțeles de la poliție că i-ar fi găsit în palmă, dacă nu mă înșel: „Am făcut-o, dar am confundat-o”. I-au găsit scris în palmă. Așa au găsit scris în momentul în care au arestat-o. Putea fi vorba despre fata noastră sau despre cealaltă”, a mai spus bărbatul.

Femeia a fost depistată de polițiști, în zona Piața Unirii, după câteva ore. Avea un mesaj scris în palmă „Mi-a luat bărbatul ||| am confundat”, arată sursele menționate.

Magdalena Șerban a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, urmând a se stabili dacă a avut discernământ în momentul comiterii faptelor.

În fața procurorilor s-a recunoscut în imagini, însă nu și-a recunoscut faptele, refuzând să dea declarații scrise, potrivit unor surse judiciare. Ulterior, în fața judecătorilor, a declarat, despre prima victimă, că recunoaște că a îmbrâncit-o, însă și fata a reacționat similar. În legătură cu fata care a murit, femeia a spus că s-au îmbrâncit, însă nu a recunoscut că ea a fost cea care a împins-o în fața metroului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Legea care se va aplica în toată România. Ordin de la UE. Toți românii au...
Pensionarii, ținuți în suspans. Poșta Română își bate joc de ei
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cristina Cioran victorie în fața lui Alex Drobrescu. Ce a decis instanța
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu