Adina Oșan
09.09.2015
Știri

Fiscul scoate la vânzare la Arad peste 20 de kilograme de lingouri și bijuterii din aur. Unde au fost confiscate

Fiscul scoate la vânzare la Arad peste 20 de kilograme de lingouri și bijuterii din aur. Unde au fost confiscate
Finanțele Publice din Arad scot la vânzare 22 de kilograme de lingouri și bijuterii din aur care fuseseră confiscate în 2012 la frontieră, de la un cetățean turc, prețul cerut de Fisc fiind de 130 de lei pe gram, însă la trei proceduri anterioare de vânzare nu au existat oferte.

Reprezentanții Administrației Județeane a Finanțelor Publice (AJFP) Arad au declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că o cantitate de 22,17 kilograme de aur, constând în lingouri și bijuterii, va fi scoasă la vânzare, la prețul de 130 de lei gramul, inclusiv TVA.

Conform sursei citate, trei proceduri de vânzare au mai fost organizate începând cu luna iulie, dar nu a existat nicio ofertă.

„Opinăm că lipsa ofertanților poate fi cauzată de tendința de scădere din ultima perioadă a cotațiilor aurului pe piețele internaționale”, a declarat purtătorul de cuvânt al instituției, Călin Arusti.

Aurul este depozitat la Trezorerie, iar valorificarea se face doar prin vânzare directă către persoane fizice sau juridice autorizate de ANPC.

„Cantitatea de aur se vinde integral și cu plata la facturare, urmare a anunțurilor publicate. În cazul în care nu există ofertanți, prețul se poate reduce, conform legii, cu până la maximum 25% din valoarea inițială”, a precizat Arusti.

Conform sursei citate, aurul a fost confiscat în 19 septembrie 2012, de la un cetățean turc, care intra în țară prin Curtici cu un tren internațional.

Cetățeanul turc a atacat în instanță procedura, dar a pierdut definitiv procesul, astfel că bunurile au devenit proprietate de stat. Ulterior, a avut loc expertizarea bunurilor în laboratoare autorizate din Arad și București, rezultând aur de diferite grade de puritate.

„În urma expertizării, s-a stabilit prețul, raportat la valoarea de referință, ținând cont de puritatea pieselor”, a mai precizat Arusti.

Cele 22,170 kilograme de aur sunt compuse din lingouri mari, lingouri mici, bare de diferite modele, monede și bijuterii.

Potrivit unui comunicat de presă, remis în 2012, de Poliția de Frontieră Arad, cantitatea de aur a fost confiscată de la un cetățean turc, în vârstă de 41 de ani, care călătorea în trenul internațional Budapesta – București.

„Polițiștii de frontieră au avut suspiciuni cu privire la conținutul bagajelor, fapt pentru care au procedat la efectuarea unui control amănunțit al acestora. Astfel, au fost descoperite patru lingouri și șase pachete acoperite cu banda adezivă, care conțineau mai multe medalioane și agrafe de diferite dimensiuni, toate confecționate dintr-un metal galben, presupus a fi aur”, se arăta în comunicatul de la acea vreme.

Cetățeanul turc nu deținea documente de provenineță pentru bunurile de valoare.

×
Inchide