Florin Cioabă, un „rege” prieten cu președintele și cu trimiterea romilor la școală

Florin Cioabă, un rege prieten cu președintele și cu trimiterea romilor la școală
Publicat: 18/08/2013, 12:11
Actualizat: 02/04/2019, 02:37

„Regele” romilor Florin Cioabă, care a murit sâmbătă la 58 de ani, s-a făcut remarcat prin demersuri pentru școlarizarea membrilor comunității și „pionieratul”, cel puțin declarativ, în schimbarea tradiției căsătoriilor la vârste fragede, dar și prin prietenia cu familia președintelui Băsescu.

Florin Tănase Cioabă (58 de ani), singurul băiat al lui Ion Cioabă, bulibașă al romilor din România, care s-a autoproclamat „rege internațional al țiganilor” în 1992, a devenit, la rândul său, „rege al țiganilor de pretutindeni” în 1997, după moartea lui Ion, tot în urma unui infarct.

Florin Cioabă a moștenit titlul de la tatăl său, iar ceremonia de încoronare a fost celebrată în ritul penticostal, deoarece în 1996 întreaga familie Cioabă a renunțat la legea țigănească și s-a pocăit, trecând la cultul penticostal. De altfel, Florin Cioabă a absolvit Seminarul Biblic „Betania” din Sibiu și a devenit predicator pentru mai mulți enoriași la o biserică din apropierea casei sale, în cartierul Turnișor, din municipiu.

Florin Cioabă s-a născut în 17 noiembrie 1954 și s-a căsătorit, conform tradițiilor etniei, la vârsta de 14 ani, cu Marica, având împreună patru copii – doi băieți și două fete.

Autointitulat rege al romilor, Cioabă a militat pentru trimiterea copiilor la școală, nepotul său, fiul lui Dorin, fiind un elev apreciat la Liceul de Artă din Sibiu și cel care a realizat conceptul grafic al păpușilor țigănești.

În 2003, familia Cioabă a fost implicată într-un scandal cu ecouri internaționale și implicații asupra imaginii României, după ce Florin Cioabă și-a măritat fiica, pe Ana-Maria, atunci în vârstă de 12 ani, cu Mihai Biriță, în vârstă de 15 ani. La acea vreme, baroneasa Emma Nicholson (raportor al Uniunii Europene pentru România) și Consiliul European au acuzat statul român de încălcare a legislației românești și a normelor internaționale, pentru că ambii miri erau minori.

În urma unei anchete a Direcției pentru Protecția Copilului Sibiu, s-a luat decizia ca cei doi „soți” să locuiască separat și să înceteze orice relație maritală până când vor împlini vârsta majoratului, iar Florin Cioabă a respectat această hotărâre. Doi ani mai târziu, Florin Cioabă declara că începe o luptă grea pentru a schimba una dintre cele mai înrădăcinate tradiții ale romilor, respectiv căsătoria copiilor de la vârste fragede.

De-a lungul anilor, Florin Cioabă a încercat să aplaneze unele conflicte care au apărut între etnicii romi și autorități, cel mai recent fiind cel dintre primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, și romii din oraș.

În 8 aprilie 2013, Florin Cioabă a devenit președinte al International Romani Union (IRA), la un congres internațional organizat la Sibiu, la care a fost prezentă și fiica președintelui României, europarlamentarul Elena Băsescu.

De altfel, relațiile de amiciție dintre familia președintelui României, Traian Băsescu și familia autointitulatului rege al romilor, Florin Cioabă, este una binecunoscută.

În toamna anului 2009, președintele Traian Băsescu a participat la Festivalul romilor de la Costești, alături de Cioabă, și de mai mulți romi care au susținut un spectacol de muzică și dansuri țigănești.

Maria Băsescu, soția președintelui, s-a îmbrăcat, atunci, cu o fustă țigănească și și-a pus pe umăr un batic colorat, primite de la Luminița Cioabă. Maria Băsescu a primit de la un lider al romilor o mahmudea, „ca să-i poarte noroc”, fiind, totodată, asaltată de zeci de femei care au îmbrățișat-o și au pupat-o. La rândul său, șeful statului a primit o serie de cadouri de la Florin Cioabă, cu care a și discutat, de altfel, timp de câteva minute, în cortul pe care acesta îl avea amenajat pe dealul pe care are loc festivalul romilor și unde președintele a mers pe jos prin mulțime, fiind asaltat de romi.

Atât Băsescu, cât și Cioabă s-au adresat mulțimii, regele romilor mulțumindu-i președintelui pentru prezența sa la această sărbătoare. Cioabă a spus că în cei 40 de ani, de când se desfășoară festivalul de la Costești, Traian Băsescu este primul președinte care vine la această sărbătoare. Cioabă le-a spus romilor că acest lucru demonstreză că Traian Băsescu „este un președinte alături de popor, care nu îi discriminează pe romi”.

La rândul său, Traian Băsescu le-a spus celor aproximativ cinci mii de persoane adunate pe dealul de la Costești că romii trebuie să își trimită copiii la școală și să aibă curajul să își declare etnia, în condițiile în care la ultimul recensământ au fost înregistrați mai puțini romi decât există în realitate. La final, șeful statului a mâncat alături de Florin Cioabă, la o masă întinsă lângă cortul acestuia.

După o lună de zile, autointitulatul rege al romilor, Florin Cioabă, declara că este posibil ca peste 10-15 ani România să fie condusă de un președinte de etnie romă, afirmând, de asemenea, că el îl susține pe Traian Băsescu la alegerile prezidențiale din acel an.

În 2012, familia regelui Cioabă a fost prezentă la nunta fiicei președintelui, Elena Băsescu, mireasa primind din partea familiei Cioabă o salbă de aur și o păpușă îmbrăcată în straie țigănești. Dorin Cioabă, fiul lui Florin Cioabă, a postat atunci pe pagina sa de Facebook fotografii de la nunta Elenei Băsescu. Într-una dintre imagini, Dorin Cioabă stă la masă alături de tatăl său, Florin Cioabă, și de președintele Traian Băsescu.

Marți, 13 iulie, fiul lui Florin Cioabă, Dorin, a anunțat că tatăl său este internat în stare gravă în Antalya, după ce a suferit un preinfarct. Familia Cioabă se afla în vacanță în Turcia.

Șerban Brădișteanu, șeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul de Urgență Floreasca, a plecat miercuri noapte spre Antalya, la rugămintea președintelui Traian Băsescu. Ulterior, la întoarcerea în țară, medicul Brădișteanu declara că a mers la rugămintea lui Traian Băsescu în Turcia pentru a evalua starea lui Florin Cioabă. Brădișteanu a precizat că familia lui Florin Cioabă a suportat costurile deplasării.

Aflat în stare foarte gravă, fiind în comă indusă și conectat la aparate, Florin Cioabă nu a putut fi transportat în țară, așa cum și-ar fi dorit familia.

Vineri, Cioabă a fost mutat de la spitalul Anadolu din Antalya la spitalul Akdeniz Ãœniversitesi din aceeași provincie a Turciei, unde a i-a fost montat un dispozitiv de asistare circulatorie, care să-i ajute inima să pompeze sânge. Intervenția chirurgicală s-a încheiat după patru ore, surse apropiate familiei spunând că aceasta a fost un succes, deși era extrem de riscantă.

Sâmbătă, fiului lui Florin Cioabă, Dorin, declara că tatăl tatăl său a ieșit din comă, este în stare stabilă și se reface după intervenția de vineri.

Duminică însă, „regele” romilor a încetat din viață, la ora 11.10, în urma unui stop cardio-respirator.

Cel mai probabil, urmașul la „tronul” lui Florin Cioabă va fi fiul său cel mare, Dorin Cioabă, cel care a stat tot timpul alături de tatăl său. Pot apărea, însă, surprize, deoarece în cadrul comunității se vorbește și despre șansele pe care le-ar avea fiul cel mic al familie Cioabă, Daniel. Potrivit unui lider al țiganilor din Sibiu, totuși Dorin se bucură de cea mai mare încredere în rândul etniei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto