Focar de pestă porcină africană într-o comună din Dâmbovița. Animalele au fost ucise, iar proprietarii vor fi despăgubiți

Focar de pestă porcină africană într-o comună din Dâmbovița. Animalele au fost ucise, iar proprietarii vor fi despăgubiți
Sursă Foto - Facebook
Publicat: 09/12/2022, 17:13

Mai multe animale au fost sacrificate în Dâmbovița, după ce s-a constatat că există un focar de pestă porcină africană într-o gospodărie din comuna Dărmănești, a informat Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Animalelor (DSVSA).

„Laboratorul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor Dâmboviţa a confirmat apariţia virusului pestei porcine africane la un porc domestic dintr-o gospodărie aflată în localitatea Dărmăneşti, sat Mărginenii de Sus, judeţul Dâmboviţa.

Centrul Local pentru Combaterea Bolilor din judeţul Dâmboviţa, sub coordonarea Prefectului Judeţului Dâmboviţa, a adoptat Planul de măsuri privind controlul şi combaterea acestei boli”,  a anunțat DSVSA Dâmboviţa.

Toți porcii din gospodăria respectivă au fost omorâși, iar zonele de protecție și supraveghere au fost stabilite.

Proprietarii animalelor vor fi despăgubiți de către stat

De asemenea, odată ce toate animalele afectate au fost ucise și neutralizate, proprietarii acestora vor fi despăgubiți, potrivit Agerpres.ro.

„S-a luat măsura uciderii suinelor din gospodăria afectată. În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit: o zonă de protecţie pe o rază de 3 kilometri şi o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 kilometri în jurul focarelor.

DSVSA Dâmboviţa solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităţi, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA Dâmboviţa sau autorităţilor locale. Toate animalele afectate trebuie ucise şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie”, mai anunţă DSVSA Dâmboviţa.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase