FOST CANDIDAT la PREȘEDINȚIE, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de evaziune fiscală

FOST CANDIDAT la PREȘEDINȚIE, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de evaziune fiscală
Publicat: 07/10/2012, 16:56
Actualizat: 03/02/2019, 13:18

Fostul candidat la Președinție Constantin Ninel Potârcă a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de evaziune fiscală, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conform sentinței Tribunalului Gorj din 4 octombrie, Potârcă a fost condamnat de Tribunalul Gorj la la doi ani de închisoare, pedeapsa fiind suspendată pe o perioadă de încercare de doi ani, timp în care trebuie să respecte mai multe obligații.

Potrivit deciziei instanței, el nu va mai avea voie nici să candideze sau să fie ales în vreo funcție publică, în urmă cu o lună acesta dând de înțeles că ar intenționa să candideze în 9 decembrie pentru un post de deputat din partea romilor.

Magistrații au dispus, în același timp, anularea a două facturi emise de Centrum Consulting SRL, firma lui Potârcă, una dintre facturi având valoarea de 23,8 milioane de lei, iar cealaltă de 23.800 de lei.

Judecătorii au dispus și ridicarea sechestrului asigurător de pe un teren și de pe palatul pe care Potârcă îl are în cartierul Meteor din Târgu Jiu, în suprafață de peste 900 metri pătrați și cu o valoare impozabilă de peste trei milioane de lei. Fostul candidat la Președinție a fost obligat, în schimb, să achite cheltuieli judiciare în valoare de 5.000 de lei.

Conform anchetatorilor, factura de 23,8 milioane lei a fost emisă pentru o achiziție de la o altă firmă, fără ca pe stoc să existe marfa din documentul contabil, factura fiind însă depusă la Direcția Generală a Finanțelor Publice Gorj pentru decontarea TVA. Actul respectiv a fost înregistrat în contabilitatea firmei, deși nu avea la bază operațiuni reale. În acest dosar Potârcă a fost reținut pentru 24 de ore, în octombrie 2010, fiind cercetat apoi în libertate.

Potârcă a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că va face recurs și că nu va renunța la proces până nu își va dovedi nevinovăția.

„Nu știu pentru ce m-au condamnat.. Până nu o să văd ceva scris nu știu ce să zic pentru că sechestrul mi s-a ridicat de pe casă și pământ. Expertiza nu vorbește de niciun prejudiciu și nici nu mi s-a confiscat vreo sumă, ceva. Aici au fost doar anumite interese, presiuni mari, despre care probabil voi putea vorbi la un moment dat”, declară Potârcă.

Constantin Ninel Potârcă mai este judecat într-un alt dosar de evaziune fiscală, instrumentat de Direcția Națională Anticorupție, prejudiciul estimat în acest caz fiind de aproximativ 4 milioane de euro. Anchetatorii susțin că Potârcă, împreună cu fratele său și cu alți doi oameni de afaceri din județul Vâlcea, au folosit în contabilitatea firmelor lor facturi fictive, prejudiciind bugetul de stat.

Potârcă este președinte al Patronatului Oamenilor de Afaceri Romi și fost candidat la Președinție. El și-a lansat candidatura în 15 octombrie 2009 într-o caleașcă, plecarea făcându-se de la palatul său din cartierul Meteor. Caleașca a ajuns apoi la Coloana Infinitului, unde liderul filialei Gorj a Partidei Romilor, consilierul județean din partea PSD Nelu Pavel, l-a proclamat pe Potârcă drept „Obama de Meteor”, candidatul mergând apoi la București pentru a-și depune actele la Biroul Electoral Central.

Potârcă a administrat de-a lungul anilor mai multe firme, care s-au ocupat în special de colectarea de fier vechi. El a avut pe rolul instanțelor mai multe procese cu Direcția Finanțelor Publice Gorj, fiind acuzat că prin firmele sale a prejudiciat bugetul de stat cu zeci de milioane de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Se verifică BANII românilor. Statul te OBLIGĂ să anunți. Ai termen legal până pe 25...
Vopsirea ouălor de Paște. Patru tehnici simple, dar de efect
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare în luna mai