Fost ministru de Externe: Legislația interzice importul și tranzitarea unei arme nucleare pe teritoriul național

Fost ministru de Externe: Legislația interzice importul și tranzitarea unei arme nucleare pe teritoriul național
Publicat: 18/08/2016, 15:48
Actualizat: 31/10/2016, 18:35

Referindu-se informațiile după care în România vor fi transferate 20 de arme nucleare aflate în prezent la baza Incirlik (Turcia), Diaconescu a spus că „este lipsită de orice fundament” și că o astfel de decizie strategică „nu poate fi luată în afara NATO, fără consultarea Aliaților și în absența unor evaluări fundamentale”.

„Din punctul de vedere al legislației interne, Legea 111/1996 republicată în 2006, prin articolul 6 interzice pe teritoriul României cercetarea, experimentarea, dezvoltarea, fabricarea, importul, tranzitarea unei arme nucleare ori a oricărui dispozitiv exploziv nuclear. În plus, din 1970, România este membră a Tratatului privind Neproliferarea Armelor Nucleare și s-a conformat tuturor prevederilor privind notificarea și controlului în domeniul nuclear, reprezentând un exemplu pentru comunitatea internațională”, a spus pentru MEDIAFAX fostul ministru de Externe, care este membru în GEM ( Group of Eminent Persons) al al Organizației Tratatului de Interzicere Totală a Testelor Nucleare (CTBTO), o agenție specializată a Națiunilor Unite.

Fostul șef al diplomației a amintit și de existența unui acord de cooperare între România și SUA privind aplicațiile pașnice ale energiei nucleare, document care stabilește „condiții foarte clare și un control strict” al cooperării bilaterale în materie nucleară, precum și de Codul de Conduită de la Haga, care este instrumentul multilateral european cel mai relevant privind transparența și creșterea încrederii în domeniul neproliferării rachetelor balistice.

Fostul ministru de Externe a mai spus pentru MEDIAFAX că prin apariția informațiilor referitoare la transferul a 20 de arme nucleare de la baza Incirlik (Turcia) în România se urmărește „compromiterea rolului defensiv al bazei Deveselu” și că lansarea lor după „scandalul contrafăcut privind traficul de arme” arată că România este „ținta unui război informațional susținut”.

Statele Unite au început mutarea armelor nucleare amplasate în Turcia spre România, pe fondul înrăutățirii relațiilor dintre Washington și Ankara, afirmă două surse citate de site-ul EurActiv.com, însă aceste informații sunt respinse cu fermitate de MAE.

Conform uneia dintre surse, transferul a fost foarte dificil din punct de vedere tehnic și politic. „Mutarea a peste 20 de bombe nucleare nu este ușor de îndeplinit,” a declarat sursa citată, sub protecția anonimatului.

Armele nucleare sunt mutate la baza aeriană de la Deveselu din România, a mai precizat sursa citată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase