Fost președinte Sibex: „Mai puțin cred că Sima a fugit cu banii. Cred că i-a pierdut la Bursă”. Cât i-ar fi oferit Sima pentru funcție în 2011

Fost președinte Sibex: Mai puțin cred că Sima a fugit cu banii. Cred că i-a pierdut la Bursă. Cât i-ar fi oferit Sima pentru funcție în 2011

Teodor Ancuța, fost președinte și director al Sibex, nu crede că Cristian Sima a fugit cu banii, ci mai degrabă că acesta i-a pierdut la bursă, el afirmând, totodată, că Sima a încercat să îl convingă, în 2011, să îi cedeze funcția de la Sibex contra sumei de un milion de euro, însă nu a acceptat.

Teodor Ancuța, președinte și director general al Sibex înainte de Cristian Sima, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că este posibil ca Sima să fi dispărut de teamă, după ce probabil a pierdut banii celor pentru care tranzacționa prin WBS Holding.

„Poate a fugit cu banii, poate a și pierdut banii celor pentru care a tranzacționat. Poate cei care și-au dat banii să îi administreze el îl caută după ce poate le-a pierdut banii. Eu mai puțin cred că a plecat cu banii. Mai mult cred că i-a pierdut la bursă și îi e teamă să se întoarcă. Eu am auzit de milioane de euro, dar nu știu concret nimic. Cei păgubiți poate se vor constituie parte civilă”, a spus Teodor Ancuța.

Potrivit acestuia, Poliția ar trebui să înceapă cercetările de la departamentul de contabilitate al WBS.

„Au fost care i-au dat bani. Poate el a spus că o să îi înmulțească și poate i-a pierdut. Se poate și să fi plecat cu ei. Numai el știe ce a făcut și poate departamentul lui de contabilitate de la WBS. La urma urmei, societatea a avut un departament de contabilitate. Poliția ar trebui să meargă acolo”, a afirmat Ancuța.

Întrebat despre legăturile pe care Cristian Sima le-ar avea în străinătate, Ancuța a spus că are cunoștință despre o firmă din Italia care era acționară la Sibex cu cinci la sută și pentru care Sima făcea tranzacțiile.

„Gurile rele spun că el a avut tot felul de legături cu Italia. A adus o firmă la Sibiu care are cinci la sută, Codognotto, o firmă despre care Sima spunea că este de transporturi. Eu nu i-am văzut niciodată pentru că el vota pentru ei”, a declarat Ancuța.

Întrebat, de asemenea, despre vânzarea de către Sima a firmei WBS, Ancuța a susținut că nu are cunoștință despre acest lucru, însă știe că „se învârtea în cercurile bune”.

„Știu că se învârtea în cercurile bune. Nu știu cui a vândut el WBS. Din ce știu eu, cred că și-a pregătit din timp această acțiune”, a adăugat Ancuța.

Totodată, Ancuța susține că Sima a încercat să îl covingă să îi cedeze funcția de președinte – director general al Sibex, oferindu-i suma de un milion de euro, însă a refuzat.

„A venit la Sibiu și, în decembrie 2010, a reușit să facă o solicitare de schimbare a mea din funcție. Atunci a fost primul puci, care nu i-a reușit, și în lunile următoare, la începutul anului 2011, în lunile ianuarie, februarie, martie a încercat în tot felul să mă convingă să îi cedez funcția de președinte – director general de la Sibiu, oferindu-mi un milion de euro, dintre care 800.000 de euro pe casă și 200.000 de euro pe acțiuni și să îmi dea o indemnizație de președinte onorific de 2.000 de euro pe lună. Bineînțeles că eu nu am fost de acord. Bursa de la Sibiu a fost creația mea, a fost copilul meu și am muncit acolo 17 ani. Nu puteam face această trădare. SIF-urile au fost apoi cele care au votat și au schimbat balanța pentru domnul Sima. El s-a lăudat că a dat bani mulți pentru asta”, a afirmat Ancuța.

Teodor Ancuța a fost președinte al Sibex până în 29 aprilie 2011, când Consiliul de Administrație l-a votat în această funcție pe Cristian Sima.

Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a început joi o investigație la sediul societății de brokeraj WBS România după ce au apărut suspiciuni că fostul acționar Cristian Sima ar fi fugit cu banii firmei WBS Holding.

„CNVM a început astăzi, 11 octombrie 2012, o investigație la sediul societății de servicii de investitii financiare (SSIF) WBS Romania, pentru a verifica modul de operare al societății în relația cu clienții, precum și integritatea conturilor acestora. În acest context, autoritatea pieței de capital recomandă clienților societății de servicii de investiții WBS România care se consideră prejudiciați să depună reclamații la sediul CNVM. Menționăm, totodată, faptul că WBS Holding nu este o entitate aflată sub autoritatea CNVM, nefiind autorizată de aceasta să desfășoare activități pe piața de capital din România”, se arată într-un comunicat transmis joi de CNVM.

Comisia menționează că va investiga eventualele legături existente între WBS Holding și WBS România, pentru a proteja investitorii care desfașoară operațiuni pe piața de capital prin intermediul WBS România.

Cristian Sima, revocat miercuri din funcțiile de președinte CA și director general al Bursei de la Sibiu, nu mai poate fi contactat din 1 octombrie și, potrivit unor zvonuri din piața de capital, ar fi dispărut cu banii unor clienți care tranzacționau pe piețe externe printr-o firmă deținută de el.

Potrivit unor surse din piața de capital, tranzacțiile pe piețele externe au fost operate prin WBS Holding, firmă deținută de Sima și înregistrată în Insulele Virgine Britanice. O altă ipoteză vehiculată este că Sima ar fi pierdut banii mai multor clienți în urma acestor tranzacții, cu grad ridicat de risc.

Surse din piața de capital au declarat miercuri pentru MEDIAFAX că Sima a transmis la 1 octombrie un email unui director de la bursa din Sibiu în care scria că i-au fost furate laptopul, telefonul, actele și cardul bancar și cerea blocarea acestora.

Angajații Sibex au încercat de mai multe ori, fără succes, să îl contacteze pe Sima. La casa pe care Sima o are în Elveția, postul telefonic este suspendat, au menționat sursele.

Cristian Sima a fost demis miercuri de la conducerea Sibex, astfel că funcția de președinte CA a fost preluată de Paul Gabriel Miclăuș, iar poziția de director general a fost preluată de drept de Ovidiu Petru, director adjunct.

Contactat de MEDIAFAX, noul președinte CA al Sibex, Paul Gabriel Miclăuș, a declarat că revocarea lui Sima din funcție nu are legătură cu zvonurile apărute în piața de capital. Potrivit lui Miclăuș, Sima a fost înlocuit din funcție deoarece nu a fost preznt la bursă în timpul controlului efectuat de CNVM.

Autoritatea pieței de capital a început pe 1 octombrie la bursa din Sibiu.

Sima a fost acționar la WBS România până anul trecut, când a vândut acțiunile pentru a evita o incompatibilitate cu funcțiile de președinte CA și director general al Sibex.

Poliția Sibiu s-a autosesizat, în urma informațiilor apărute în presă, și a început o anchetă în cazul fostului șef al Bursei de la Sibiu.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Sibiu, Luciana Balteș, a precizat pentru MEDIAFAX că până joi dimineață la Poliția Sibiu nu a fost depusă nicio sesizare referitoare la Cristian Sima, nici din partea familiei acestuia, legată de dispariție, nici din partea altei persoane.

Dispariția lui Sima vine și în contextul în care SIF-urile s-au coalizat pentru a-l revoca pe acesta din funcțiile de conducere deținute la Sibex și pentru a-l trage la răspundere.

La finele lunii septembrie, pe piața de capital au existat unele zvonuri potrivit cărora Sima ar fi promis unor clienți ai firmei sale care erau și acționari ai Sibex că le va cumpăra prin intermediul Casei de Compensație și a Depozitarului Sibex titlurile deținute la bursa din Sibiu, iar ulterior va delista operatorul de piață. Acest scenariu încălca însă prevederile pieței de capital.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Guvernul schimbă Codul Fiscal. Reguli noi la plata impozitului pe anumite clădiri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”